Tüp bebekte embriyo transferinde neler yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebekte embriyo transferinde neler yapılır?
bu konu;embriyo transferinde neler yapılır,tüp bebekte embriyo transferi nedir hakkında bilgiler vermektedir


Bir çok çift çeşitli sebeplere bağlı olarak çocuk sahibi olamıyor.Ülkemizde tüp bebek uygulaması bir çok çiftin yüzünü güldürüyor.Tüp bebek tedavisinde ki gelişmeler ve başarılar bebek sahibi olamayanlar için umut oluyor.
Tüp bebek tedavisinde tek embriyo transferi uygulama zorunluluğu getirilmesi ile birlikte anne-baba adayları ve pek çok tüp bebek merkezinde bu zorunluluğun gebelik sonuçlarında azalmaya neden olabileceği endişesi doğdu.
Acaba tek embriyo başarı şansını azaltırmı?Bir çok çiftin merak ettiği sorulardan biri.Transfer edilen embriyo sayısı arttıkça gebelik şanı artmakta, bununla birlikte çoğul gebelik oranı da atmaktadır. Çoğul gebeliklerde başta erken doğum olmakla birlikte çeşitli komplikasyonların oranı artmaktadır.Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi hakkındaki tüm detayları konumuzda bulabilirsiniz



EMBRİYOLARIN RAHİM İÇERİSİNE YERLEŞTİRİLMESİ
Tüp bebek uygulamasında döllenme (fertilizasyon) elde edildikten sonra belirlenen sayıda embriyo anne rahmi içerisine yerleştirilir, buna embriyo transferi denir. Transfer işleminden 12 gün sonra yapılacak gebelik testi (hamilelik testi) ile gebelik olup olmadığı kontrol edilir.


Embriyo transferi ne zaman yapılır?
Döllenme işleminden 2-5 gün sonra, genellikle 3 gün sonra yapılır. Bu aşamada embriyo genellikle 4-8 hücreli formdadır.
5. veya 6. gün embriyo içi boşluklu bir şekil alır, bu haline blastokist adı verilir. Bazı nadir durumlarda bu günlerde de transfer yapılabilir, buna blastokist transferi denir. Blastokist transferi ayrı bir yazıda detaylı olarak anlatılmıştır.


Embriyo transfer işlemi ne kadar sürer?
Embriyo transferi 5-10 dakika kadar süren kısa bir işlemdir. Ağrı ve rahatsızlık yaratmadığı için işlem sırasında anestezi uygulanmaz. Bu nedenle işlemden bitince bir iki saat istirahat ettikten sonra hastaneden ayrılabilirsiniz.


Embriyo transferi nasıl yapılır?
Jinekolojik muayene masasında aynı muayene pozisyonunda olduğu gibi hasta hazırlandıktan sonra muayene aleti (spekulum) yerleştirilir. Rahim ağzı özel sıvılarla temizlenir. Daha sonra embriyolog tarafından laboratuvardan getirilen embriyolar ince bir kateter yardımıyla rahim içerisine yerleştirilir. Kaç tane embriyo transfer edileceği bazı kriterlere göre belirlenir. Gereğinden fazla embriyo transferi çoğul (ikiz, üçüz) gebelik riskini arttırdığı için sakıncalı olabilir. Yaşı genç olan ve kaliteli embriyoları olan hastalarda daha az sayıda embriyo transferi planlanırken, yaşı ileri olan ve embriyo kaliteleri zayıf olan hastalarda daha çok sayıda embriyo transferi planlanır. (Bkz: Kaç tane embriyo transfer edilebilir?)
Transfer edilecek embriyoların dış kısmındaki zona tabakası kalın ise lazer ile zonaya inceltme işlem (AHA) uygulanabilir ve daha sonra transfer gerçekleştirilir.


Embriyo dondurma ve dondurulmuş embriyo transferi:
Elde edilen kaliteli embriyolardan rahime transfer edilenlerin dışında fazla kalanlar dondurulabilir ve daha sonraki tüp bebek tedavilerinde kullanılabilirler. Bu sayede tekrar tüp bebek uygulaması gerekirse yumurta oluşturma ve yumurta toplama aşamalarının uygulanmasına gerek kalmadan direkt embriyo transferi yapılabilir. Embriyo dondurma hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Embriyo transferi sonrası kullanılacak ilaçlar:
Genellikle progesteron ilaçları reçete edilir ve nasıl kullanılacağı tarif edilir. Bu ilaçlar tablet, vajinal jel, enjeksiyon şeklinde olabilir. Crinone jel, progestan kapsül gibi... Bunların dışında vitamin veya başka ilaçlar reçete edilmişse dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Progestan kapsül ağızdan veya vaginal yoldan kullanılır., crinone jel vaginal yoldan kullanılır, progynex ampül kas içerisine enjeksiyon şeklinde uygulanır.


Embriyo transferinden sonra gebelik testi (hamilelik testi) ne zaman, kaçıncı gün yapılır?
Embriyo transferinden sonra 12. gün gebelik testi yapılması gerekir. Tüp bebekte gebelik testi yapılması hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilrisiniz. Kanda gebelik testi (B-HCG değeri) hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilrisiniz. Kullanılan ilaçlar adet gecikmesine neden olabilir, bu nedenle adet gecikmesi her zaman gebelik olduğu anlamına gelemez.


Ultrason ne zaman yapılır?
Gebelik testinde gebelik saptandığında henüz ultrasonda görülemeyecek kadar küçüktür. Gebelik testinden 10-14 gün sonra (transferden 3 hafta sonra) yapılacak ultrasonda gebelik kesesi ve tekiz,ikiz, üçüz olduğu görülebilir. Bazen gebelik başta ikiz veya üçüz olduğu halde bir kaç hafta sonra gebelik keselerinden birisi kaybolabilir ve bebek sayısı azalabilir.


Embriyo transferi sonrası kanama, akıntı, ağrı:
Çoka z miktarda lekelenme veya kanama olabilir, genellikle aynı gün kendiliğinden kesilir. Fazla miktarda kanama olması durumunda doktorunuza bildirmelisiniz. çok hafif kasık veya bel ağrısı olabilir, ağrı kesici mecbur kalmadıkça ve doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız. Ağrılar bir iki günde tamamen geçecektir.


Embriyo transferi sonrası cinsel ilişki:
Cinsel ilişki doktorunuz izin verinceye kadar yasaktır. Transferden 12 gün sonra yapılan gebelik testinde gebelik saptanmazsa cinsel ilişki serbesttir. Gebelik saptanırsa doktorunuz izin verinceye kadar ilişki yasağı devam eder. Gebeliğin büyümesinde bir problem saptanmaz ise doktorunuz genellikle gebelik 2-3 aylık olduğundan cinsel ilişki yasağını kaldıracaktır, doktorunuz izin vermeden ilişkide bulunmamanız gerekir.


Embriyo transferi yaptıranlar ve hamile kalanlar gebelik haftasını nasıl hesaplar:
Hamilelik haftasını hesaplamak için embriyo transferi yapılan tarihten itibaren bu güne kadar haftalar sayılır ve sonuca 2 hafta eklenir. Otomatik hesaplayıcıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Embriyo transferinden sonra yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler:
  • Egzersiz ve spor yapılmamalıdır.
  • Çok fazla yürümekten kaçınmalıdır.
  • Bol bol yatak istirahati yapılmalıdır ancak sürekli yatacak kadar hareketsizleşmeye gerek yoktur. Yemek, tuvalet, banyo v.b ufak tefek işler için kalkabilir, dolaşabilirsiniz.
  • Transfer işleminden sonraki 2-3 gün duş, banyo yapmamalısınız, daha sonra serbesttir.
  • Doktorunuzun bilgisi olmadan herhangi bir ilaç kullanmamalısınız.
  • Şehirler arası otomobil yolculuğu transferden 2-3 gün sonra serbesttir. İlk 2-3 gün yatak istirahati ile geçmesi daha uygundur. Kısa süreli araba yolculuğu yapılabilir.
  • Uçak yolculuğunda bir sakınca yoktur. Transfer yapılan gün yolculuk yapılmamalı, dinlenilmesi gerekir.