Tüp bebek tedavisinde stresin etkisi

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek tedavisinde stresin etkisi
Doğal yolla gebe kalamayan çiftler için tüp bebek tedavisi büyük bir umut kaynağı oluşturmaktadır. Fakat tüp bebek tedavisi psikolojik anlamda sabır ve pozitiflik gerektiren bir süreçtir. Stresin ve olumsuz düşüncelerin tedavinin başarısına gölge düşürmesi istenmeyen bir durumdur. Stres birçok hastalığın kökeninde olduğu gibi hem kısırlığın nedeni hem de tüp bebek tedavisinin başarısızlık kaynağı olabilir.



Aşırı stres, yumurtlama, yumurtanın döllenmesini ve embriyonun rahime tutunmasını, tüplerin işlevselliğini olumsuz etkiler. Bilimsel bir temele dayanan stres ve üreme arasındaki etkileşim göz önüne alındığında, psikolojik yaklaşımların yardımıyla gebelik şansının artacağı gerçeği ön plana çıkmaktadır.







GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE



Stresin kaynağı bu durumun neden onların başına geldiği sorusundan dolayı çiftlerin kendisinden kaynaklanabileceği gibi tedavi ve süreçle ilgili yeterli bilgisizlikten veya çevre baskısından da olabilir.

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlerin süreç hakkında yeterince bilgilendirilmeleri süreçle ilgili oluşacak stresle başa çıkmanın en önemli basamağı olabilir. Gerekirse çiftlerin tüp bebek tedavisi öncesi ve süreç sırasında psikolojik destek almaları da bu anlamda fayda sağlayabilir.

Tüp bebek merkezinin ortamı, şartları, hastalara yeterli zaman ayırılması gibi durumlar da merkez düzeyinde stresi azaltmaya yönelik önemli noktalardır. Sonuçta stresin kaynağı ne olursa olsun, tedaviye alınacak çiftlerin streslerinin giderilmesinin başarıdaki katkısı göz ardı edilmemeli ve bu konuda tüp bebek merkezleri gereken hassasiyeti göstermelidir. Özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olması, tedaviye yanıtsızlık nedeniyle tedavi iptali veya iyi kalite yumurta çıkmaması nedeniyle transfer yapılamaması gibi durumlar stresin daha da fazlalaşmasına neden olabilir. Bu durumdaki çiftlerin psikolojik açıdan daha fazla desteğe ihtiyaç olabileceği de unutulmamalıdır.



Stresi azaltmak için neler yapılabilir?

Öncelikle çiftlerin birbirleri ile iletişimi ve uyumu iyi olmalıdır.

Gerekirse stresi yenmek için bireysel veya çift olarak profesyonel kişilerden psikolojik destek alınabilir.

Yoga ve Meditasyon gibi stresten arınma tekniklerinden yararlanılabilir.

Kafein ve nikotin alımının kısıtlanması ve düzenli egzersiz fiziksel ve duygusal gerginliği azaltmakta yardımcı olabilir.

Kısırlık tedavi süreci ile ilgili kafanızda soru işareti oluşturan her şey konusunda bilgileri netleştirip, kaygıları azaltmak için doktorunuzdan bilgi alın.

Bilimsel olarak etkisi kanıtlanmış olan akupunktur yöntemi ile stres seviyesi düşürülebilir. Akupunktur yöntemini tüp bebek tedavisi öncesi bir çok otorite tavsiye etmektedir.

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce zihin olarak bu tedaviye hazır olmanız gerekmektedir. Sonuçları itibariyle hayatınızda hem maddi hem manevi bir çok değişiklik yapacak olan tüp bebek tedavisinin olumsuz olabileceğini, hemen başarılı olunmayacağını ve belkide hiç tutmayacağını bilerek başlamak, tedavi süresince büyük beklentilere girmemenizi sağlar. Böylece stresiniz daha az seviyelerde seyreder. Tüp bebek tedavisi bebek sahibi olamayan çiftler için çok etkili bir tedavi yöntemi olmasına karşın “mucize değildir”.