Tüp bebek tedavisinde kilo alan varmı?

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek tedavisinde kilo alan varmı?
Her ilaçta olduğu gibi tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlarında bazı yan etkileri olabiliyor. Artık bu tedavilerde kullanılan ilaçlar daha teknolojik olduğundan tedaviden sonra kısa sürede etkilerinin geçmektedir. Vücutta su tutulması yaşanmaktadır, geçici ödem oluşmakta ve gene geçici iştah artışı gözlenmektedir. Bunları bilerek tüp bebek tedavisi olurken dikkatli olunursa fazla aşırıya kaçmadıktan sonra kilo artışı kalıcı olmamaktadır.

Tüp bebek iğneleri vuruldukları bölgelerde hanımların hassasiyetine göre kaşıntı, hafif ağrı ,yanma ve tahrişe rastlanabiliyor. Tedavi süresince hormonlarında etkisi ile göğüslerde hassasiyet ,sıcak basması ,aşırı duygusallık gözlemlenmektedir.



t.jpg



Tüp bebek ilaçları kilo yapar mı diye soruyorsanız ;hastalardan gözlemlendiğine göre bazılarında iki tüp bebekte 3 kilo artışı bazı hastalarda da tek tüp bebek tedavisinde 5 kilo alımı gözlemlenmiştir. Ödem konusunda gelen şikayetlerde bir hafta için 3-4 kilo artış ve iniş yaşanabilinmektedir. Bu dnem içinde bol su tüketirseniz ödemi vücuttan daha çabuk atma şansına sahip olabilirsiniz. Bunları bilerek tüp bebek tedavisine başlanırsa daha dikkatli olunacağından şikayetler en aza indirilebilir.

tüp bebek tedavileri esnasında kadınların yumurtaların sayısını arttırmak için özel bazı hormonal iğneler verilir.
Bu iğneler yumurtanın büyümesini sağlar. Bazen bu ilaçlar çok fazla gelirse yumurtalıklar aşırı uyarılma hastalığı (OHSS) dediğimiz bir hastalık oluşur ve bunlar yumurtalıklarda aşırı büyüme, karında su toplama, karnın şişmesi ve gerginlik oluşur ve hasta bazen yoğun bakıma gidecek kadar ağır şekilde rahatsızlanabilir.
Son yıllardaki iğne teknolojisi sayesinde artık bu hastalıkları çok ender görüyoruz
ve bunun oluşma şansı şu an %1‘lerin de altına inmiştir.
Hastalarımız iğne tedavileri esnasında kilo aldıklarını, şiştiklerini, karınlarının büyüdüğünü bir takım sıkıntılar duyduklarını söylerler ki bunların bir kısmı doğrudur ama bir kısmı da işlemin getirdiği sese bağlı ve iğneyle ilgisi olmayan şikâyetlerdir.
 
Geri
Üst