Tüm KANSER tiplerine tek bir tedavi

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Tüm KANSER tiplerine tek bir tedavi
ıspartada şifalı su ısparta şifalı su
Kanser tedavisi uzmanı Dr. Karim Labib, "sağlıklı hücrelere zarar vermeden, tüm kanser türlerine iyi gelen" bir tedavi üzerinde çalıştıklarını açıkladı

Avrupa'nın en büyük araştırma ve tedavi merkezlerinin başında gelen İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi'ne bağlı Paterson Enstitüsü yöneticisi Dr. Karim Labib, Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen "EMBO Genç Bilim adamları Forumu"na katılmak üzere geldiği Türkiye'de, tüm kanser tiplerine birden iyi gelecek tek bir tedavi yöntemi üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Milliyet'in sorularını yanıtlayan Labib, merkezin hücre araştırmaları grubunun lideri. Oxford Üniversitesi kökenli Labib, hükümet tarafından değil, sivil inisiyatifin desteğiyle milyon dolarlık araştırmalara imza atan merkezdeki son gelişmeleri anlattı.

'Çözüm burada'

Kanser tedavisinin gittiği nokta, kişiye özel ilaç ve yöntemler mi?
Hayır, en azından şimdilik. Bu gelecekte yapılabilir, ama şu an için tek bir tedavi yönteminin tüm kanser tipleri için iyi gelebileceği ihtimali üzerinde çalışılıyor. Ben de kanser tiplerini ayırmadan, her kanser için hücre yapısının nasıl bozulduğuna bakıyorum. Sonuçta temelde, hücreler aynı şekilde bozuluyor. Çözümün burada yattığını düşünüyorum.

Peki ya tedavi sürecindeki yan etkiler konusunda ne yapılıyor? Bu tedaviler yüzünden cilt etkileniyor, saç dökülüyor.
İlaçlar, sağlıksız hücrelerle birlikte, normal hücreleri de etkiliyor ve yan etkiler ortaya çıkıyor. Tedavideki amaç, normal hücrelere dokunmamak olmalı ve bu yönde çalışılıyor. Tek bir ilacın değil, bir kombinasyonun yarar sağlayacağını ve gelecekte bunun çözüm getireceğini düşünüyorum.

10 Yıllık Çalışma Şart
Bu "gelecek" ne kadar yakın?
Bu zor bir soru. Yan etkileri indirecek, normal hücreleri bozmayacak bir ilaç için en az bir 10 yıl daha çalışılması gerekiyor.
Çalışmalar ayrıntılı ve yavaş ilerliyor. Şu an, bazı kanser tiplerini harika bir şekilde iyileştirebiliyoruz ve hastalar normal hayatlarına dönebiliyorlar. Ama akciğer kanseri gibi türleri, bir yıl içinde hastayı kaybetmemize neden olabiliyor. Ama umutlu olmamız gerekli, çünkü zaten yürüyen ve harika fikirler olduğunu düşündüğümüz deneyler var.

KORUNMAK İÇİN
Dr. Karim Labib, "Kanserden korunmak için yapabileceklerimiz var mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi:
"Hayatınızın kalitesini değiştirmek. Sigara içmeyin, çok fazla güneşte kalmayın. Çok fazla hormonlu gıda tüketmenin iyi olmadığını biliyoruz mesela. DNA'ya oksijen ve suyun da zarar verdiğini biliyoruz.
Sonuçta sağlıklı yemek, sağlıklı yaşamak ve egzersiz şart."

Milliyet
 
Geri
Üst