Trafik unsurları ve anlamları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Trafik unsurları ve anlamları
trafiğin unsurları nelerdir
trafik unsurları ve anlamları




Ülkemizde ve dünyada her geçen gün trafik kazaları daha da artıyor Melek'lerim. Biz de bu sayfamızda trafik konusunda bilinçli ve bilgili olmak adına trafik unsurları hakkında bilgilere yer veriyoruz.



TRAFİK UNSURLARI

a) Kaza, genel trafiğe açık cadde, sokak veya yolda meydana gelmiştir.

b) Kazada bir veya birden fazla kişi ölmüş veya yaralanmıştır.

c) Kaza, hareket halinde en az bir taşıtın olmasını gerektirir.

Yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı kazalar:

1- İki taşıtın çarpışmasını,

2- Taşıtlar ile yayaların çarpışmasını,

3- Taşıtlar ile hayvan veya sabit engellerin çarpışmasını kapsar.

TEK TAŞITLI KAZALAR:Yalnız bir taşıtın karıştığı trafik kazalarını kapsar.

İKİ TAŞITLI KAZALAR:Yalnız iki taşıtın karıştığı trafik kazalarını kapsar.

ÇOK TAŞITLI (ZİNCİRLEME) KAZALAR: İkiden fazla taşıtın karıştığı trafik kazalarını kapsar. Çok kısa zaman aralığında arka arkaya ve ikiden fazla taşıtın karıştığı trafik kazaları bir trafik kazası olarak sayılmaktadır.

MADDİ HASAR: Yalnız kazaya karışan taşıtlar üzerinde meydana gelen kayıpları kapsar.

ÖLÜ: Kaza sonucu, kaza esnasında ölmüşkişiyi kapsar.

YARALI: Kaza sonucu ölmemiş fakat bir veya daha fazla ağır veya hafif yaralar almış kişiyi kapsar.

MESKUN MAHAL: Azami hızı en fazla 50 km ile sınırlı araç trafiğine açık, polis ve jandarmanın görev alanı içinde yer alan ve karayolu trafiğine etkileri tesbit edilmiş idari taksimatla belirlenmişolan il, ilçe, köy veya mezra gibi yerlerdir.

MESKUN MAHAL DIŞI: Karayolu Trafik Kanununda belirtilen hız sınırı ile araç trafiğine açık olan, polis ve jandarmanın görev alanı içinde yer alan ve yerleşim özelliği taşıyan yerlerdir.

YOL: Kendi tekerlekleri üzerinde yürüyen özellikle motorlu taşıtların kullanımına mahsus genel trafiğe açık ulaşım hattına yol denir.

BÖLÜNMÜŞ KARAYOLU: Bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bir ayırıcı ile belirli şekilde diğer taşıt yolundan ayrılması ile meydana gelen karayoludur.

OTO YOLLAR: Özellikle transit trafiğe tahsis edilen belirli yerler ve şartlar dışında girişve çıkışın yasaklandığı yaya, hayvan, motorsuz taşıt ve araçların girmediği ancak izin verilen motorlu taşıtların yararlandığı ve trafiğin özel kontrole tabi tutulduğu karayoludur.

DEVLET YOLLARI: Önemli bölge ve il merkezlerini, deniz, hava ve demiryolu istasyon, iskele, liman ve alanlarını birbirine bağlayan birinci derecede ana yollardır. Aynı zamanda ülkeyi komşu ülkelere bağlayan yollardır.

İL YOLLARI: Bir il sınırı içinde ikinci derece öneme haiz olan ve şehir, ilçe ve bucak gibi belli başlı merkezleri birbirine, il merkezine ve devlet yollarına bağlayan yollardır.

E YOLLARI: Ülkemizde E-Yolları olarak bilinen Avrupa-Uluslararası yol ağı, üyesi bulunduğumuz Birleşmiş Milletler, Avrupa Ekonomik Komisyonu'nca, ülkeleri birbirine bağlayan karayollarının geliştirilmesini teşvik amacıyla kullanıma konmuşbir sistemdir.