Topuk ağrısı neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Topuk ağrısı neden olur?
Topuklarda oluşan ağrılar oldukça rahatsız edici ve sorunlu olabiliyor. Yürürken ağırlığımızın önemli kısmı topuklarımıza yüklenir. Topuk bütün yükümüzü taşıdığından ağrılar sosyal hayatımızı olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Ağrıların ilk aşamada sorunları kas, doku ve kemiklere bağlı olarak kaynaklandığı bilinmektedir. Yürümeyi zorlaştırdığı gibi ağrılar her geçen gün artış gösteren rahatsızlıklar olarakta ortaya çıkar. Kilolar, yanlış ayakkabı, sert zemin, hızlı basma gibi sebeplerden ötürü de ağrı oluşabilir.

Topuk zarının zedelenmesi, iltihaplanması sonucunda kalınlaşır ve ağrılara neden olabilir. Ayağa baskı yapılması bağların sertleşmesine neden olarak ağrının ortaya çıkmasına neden olur. Topuk zarı hamilelerde, devamlı ayakta duranlarda, kilolu olan kişilerde ortaya çıkması daha yüksektir.

Halk arasında bilinen diğer neden ise topuk dikenidir. Topuk dikeni, ayak kasları, bağlarına zarar vererek kalsiyum birikintisi sonucunda ayak tabanında kemiğe benzer yapı oluşturmasıdır. Yürürken, ağırlık kaldırırken topuğa iğne batarmış gibi hissin ortaya çıkması ile anlaşılabilir.

Ayak tabanının içe kayması sonucunda denge bozukluğu, baş parmak güçsüz kalarak yan parmakların daha çok ağırlık almasından topuk ağrısı yaşanabilir.


7.jpg









Topuk ağrısının tedavisi nasıldır?
Açma germe egzersizleri, ağrı kesici, ilaçlar sayesinde topuk ağrısının oluşumu tedavi edilebilir. Uzun mesafe yürümekten sakınılmalı, ayakta durulmamalı ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.Ayak topuk ağrısının sebepleri nedir?

Topuk ağrısı farklı sebeplerden dolayı oluşabilir. Topuk ağrısı yapan etkenler, topukta iki farklı türde ağrıya sebep olabilir. Bunlar topuğun alt kısmında ağrıya neden olan etkenler ve topuğun arka kısmında olan ağrıyı oluşturan etkenlerdir. Hareketlerde zorlama, koşma, hoplama gibi eylemler ayak parmaklarından itibaren topuğa kadar uzanan adalelerin inflamasyonuna sebep olur. Meydana gelen ağrı topuğun altında ve merkez bölümünde toplanır. Önceleri hafif olan ağrılar, dinlenme sonrasında yeniden şiddetlenebilir.

Ayak topuk ağrısı hangi bölgelerde oluşur?

Topuğun altındaki ağrılar: Bu bölgede oluşan ağrılar topuktan baş parmağa kadar giden adalede meydana gelir.

Plantar fasitis (Subkalkaneal ağrı): Ayağın fazla zorlandığı koşma, zıplama gibi eylemler sonrasında topuk kemiğine kadar giden adale bantlarının etkilenmesiyle oluşur. Ağrılar topuğun altında oluşur, giderek şiddetlenme gösterir.
Topuk dikeni: Plantar fasitis devam ettiği takdirde doku bantlarının topuğa bağlı olduğu yerde topuk dikeni oluşur. Bu oluşum röntgen filmiyle belirlenebilir.Topuğun arkasındaki ağrılar: Topuğun arkasında oluşan ağrıların olması halinde, aşil tendonunun topuğa bağlandığı yerde enflamasyon meydana gelmiştir. Topuğun ayakkabıya sürtmesi, koşma gibi durumların sonucunda oluşur. Zamanla deride kalınlaşma, kızarıklık ve şişlik yapabilir. Dokunmayla bile hassasiyet meydana gelir. Hareketin yapılmasıyla ağrı yenden başlar. Çıkıntı yaparsa ayakkabı giyildiğinde rahatsızlığa sebep olur.

Ayak topuk ağrısı nasıl tedavi edilir?

Öncelikle ağrıya neden olan aktiviteler bırakılmalıdır.
Doktorun önereceği topuk desteğini ya da tabanlığı kullanılmalıdır.
Ayak için özel germe egzersizi yapılmalıdır. Kronik ağrılarda fizik tedavi uygulanabilir.
Şişme ve ağrı olduğunda antienflamatuar ilaçlar kullanılmalıdır.
Bu tedavi şekillerinden fayda göremeyen hastalara, biyolojik tedavi denilen özel tedavi uygulanmalıdır. Bu yöntemde hastanın kanından ayrıştırılan trombosit hücreleri ağrı olan bölgeye enjekte edilmektedir. Bu uygulama iyileşmeyi hızlandıran bir yöntemdir.
 
Geri
Üst