Uzman SühaN
Administrator
Tofu nasıl yapılır?
Tofu, olgun soya fasulyesinden elde edilen soya sütünün kesilmesi ile elde edilir. Öncelikle soya fasulyeleri suyla ezilir ve ısıtılır. Soya sütü katı kısımlardan ayrılır. Sıcak soya sütü karıştırılır ve koagülan olarak bilinen doğal sertleştirici ilave edilir. Lor haline gelmeye başlar ve hazır olduğunda şekillendirme kabına dökülür. Kesilmiş sütün suyu presle basılarak çıkarılır. Presleme ile beraber lor, tofu bloğu haline gelir.
Tofu adeta sünger gibidir ve tarifinizde yer alan malzemelerin tadını emer. Yani tofunun tek başına bir tadı yoktur. Bu sayede de birçok farklı tarifte kullanılabilmektedir. Tatlılarda, çorbalarda, ana yemeklerde, soslarda ve daha birçok şeyde tofu kullanılabilir.
Tofu Türleri Nelerdir? Hangisini Satın Almalısınız?
Tofu satılan bir markete ya da şarküteriye gittiğinizde birden fazla çeşit olduğunu görebilirsiniz: Çok sert, sert, yumuşak ve ipeksi. Böyle bir durumda da kafanız biraz karışabilir. Eğer tofuyu ne için kullanacağınızı, hangi yiyeceğin içerisine ekleyeceğinizi biliyorsanız işiniz daha kolay olacaktır.
Eğer tofunun şeklini korumasını isterseniz, tofuyu dilim dilim keserek kullanacaksanız, küp küp kesecekseniz, marine edip ızgara yapacaksanız ya da kızartma olarak tüketecekseniz çok sert ya da sert tofu tercih edebilirsiniz.
Eğer tofuyu başka malzemeler ile karıştırarak smoothie ya da kremsi bir dolgu malzemesi hazırlayacaksanız o zamanda yumuşak ya da ipeksi tofu tercih edebilirsiniz.
İşte size birkaç kullanım önerisi:
İpeksi: Bu tip tofuyu smoothielerde, çorbalarda, makarnalarda ya da soslarda kremsi, yoğunlaştırıcı malzeme olarak kullanabilirsiniz. Bazı tariflerde ise mayonez ya da ekşi krema yerine kullanabilirsiniz. Bu tarifler için blendara ihtiyacınız olacaktır.
Yumuşak: Bu tip tofunun yapısı ipeksi ile sert tofu arasındadır. Ufalayarak tariflerinizin miktarını artırmak için kullanabilirsiniz.
Sert ya da Çok Sert: Bu tip tofu şeklini çok güzel bir şekilde muhafaza eder. Izgara, fırında pişirme, sote ve kızartma için idealdir.
Tofuyu Kullanma Önerileri
Tofunun belirgin bir tadı yoktur. Bunun yerine beraber piştiği yiyeceğin tadını alır. Tofuyu favori tariflerinizin ya da favori yemeklerinizin içerisinde kullanmak için birkaç yöntem şöyledir:
Küp küp doğranmış tofuyu çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabilirsiniz.
Tofu sahanda yumurtaya ya da yumurta salatasına hacim verebilir. Bunun için tofu ve yumurtayı yarı yarıya kullanabilirsiniz.
İpeksi tofuyu salata sosları, pudingler, peynir dolguları ile karıştırarak yiyeceğinize kremsilik katabilirsiniz.
Sert tofuyu dilediğiniz sebzelerle beraber wokta kızartabilirsiniz.
Tofu Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Tofuyu marketten alıp eve getirdiğinizde, açılmamış kabı kullanana kadar buzdolabında bekletmelisiniz. Ancak son kullanma tarihine de dikkat etmeli ve son kullanma tarihi geçmiş bir ürünü kullanmamalısınız. Açtıktan sonra içerisinde bir miktar kaldıysa, yaklaşık 5 gün daha durabilir. Ancak bu durumda kapalı bir cam kapta, bir miktar suyun içerisinde ( su tofuyu tamamen kaplamalıdır ) muhafaza edilmelidir. Tofunun kendi ambalajındaki su ise yeni bir kaba alınmadan önce dökülmelidir. Yani artan tofuyu muhafaza edeceğiniz kabın içerisinde sadece yeni su olmalıdır. Su ise her gün değiştirilmelidir.
Ancak büyük ihtimalle bir ya da iki gün içerisinde tüketmek isteyeceksiniz. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi kabın içerisindeki suyu her gün değiştirmeniz gerekmektedir. Eğer değiştirmezseniz inanılmaz kötü bir koku buzdolabınızı saracaktır ve bu kokuyu alır almaz tofuyu çöpe atacaksınızdır.
Ayrıca marketten satın aldığınız tofu paketli değilse de aynı muhafaza yöntemi uygulanmalıdır. Yani tofu cam bir kaba alınmalı, üzerine yeterli miktarda su konulmalı ve su her gün değiştirilmelidir. Tavsiye edilen sürede de tüketilmelidir.
Tofu asla uzun süre dışarıda bırakılmamalı, daima buzdolabında muhafaza edilmelidir. Satın alır almaz da en kısa zamanda buzdolabına konmalıdır. Dışarıda kalan tofu çok hızlı bir şekilde bakteri üretecektir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise saklama kabının plastik olmaması gerektiğidir. Yapılan araştırmalar plastikleştirici maddelerin plastikten besine nüfuz ettiğini ve bunun da sağlık problemlerinin sebebi olduğunu göstermektedir.
Tofunun Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?
Eğer tofuda hoş olmayan bir koku ya da tat varsa, tofunun bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazen üründe jelatinimsi bir şey ya da renk bozulması da görebilirsiniz. Böyle durumlarda son kullanma tarihi kontrol edilmelidir. Son kullanma tarihi geçtiyse zaten hemen atılmalıdır. Ancak son kullanma tarihi geçmediyse de aldığınız yer ile iletişime geçebilirsiniz.
Daha önce açılmış bir tofuda ise son kullanma tarihinin bir önemi yoktur. Doğru bir şekilde muhafaza edilirse açıldıktan sonra en fazla 5 gün içerisinde tüketilmelidir. Daha önce açtığınız, cam bir kapta muhafaza ettiğiniz ve her gün suyunu değiştirdiğiniz tofuda da bozulma belirtisi olursa hemen atmanız tavsiye edilmektedir.
Ne olursa olsun bozulmuş tofuyu tüketmemelisiniz! Eğer şüphelendiğiniz bir durum varsa son kullanma tarihi geçmese bile ürünü atmalı ya da aldığınız yere götürüp oradaki kişilere danışmalısınız.
Uyarılar
Gıda zehirlenmesinden korunmak için bozuk tofuyu tüketmemeniz gerekmektedir. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız.
Soyadan yapıldığı için alerjisi olan kişilerin tofuyu tüketmesi önerilmemektedir. Bu konuda doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Tofu ve tüm soya ürünleri yüksek miktarda oksalat içerir. Eğer oksalat içeren böbrek taşı geçmişiniz varsa çok fazla miktarda soya ürünleri tüketiminden kaçınmalısınız. Östrojen-duyarlı göğüs tümörü olan ya da geçmişte olmuş kadınlar da haftada 4 servisten fazla soya tüketmemelidir. Bununla birlikte her iki sağlık probleminde de en iyisi doktorunuza danışmaktır.
Nasıl yapılır?
Yarım kilo soya fasulyesi, 250 ml limon suyu ve 3,5 litre suyu hazırlayın. Soya fasulyesini önceden 6 saat suyun içinde bekletin. Suda beklettiğiniz soya fasulyelerini bir kaba koyun ve kaba fasuleyelerin üzerini geçecek şekilde su koyun. Bu karışımı blenderda püre haline getirin.
Püreyi temiz bir tülbentin içine koyun ve tülbenti sıkın. Böylece pürenin suyu çıkacaktır. Bu suyu tencerede kaynatın. Ocağın altını kapatın ve tencereyi soğumaya bırakın. Elinizi sokabilecek kadar ılınmasını bekleyin.
Limon suyunu genişçe bir kaba alın ve tenceredeki soya suyunu bu kabın içine yüksekten dökün. Böylece 5 dakika bırakın. Karışımı tekrar tülbent üzerine alın ve altına bir tencere koyarak süzdürün. 25 dakika bekleyerek yumuşak, 30 dakika bekleyerek orta, 35 dakika bekleyerek katı tofu elde edebilirsiniz.
Tofu adeta sünger gibidir ve tarifinizde yer alan malzemelerin tadını emer. Yani tofunun tek başına bir tadı yoktur. Bu sayede de birçok farklı tarifte kullanılabilmektedir. Tatlılarda, çorbalarda, ana yemeklerde, soslarda ve daha birçok şeyde tofu kullanılabilir.
Tofu Türleri Nelerdir? Hangisini Satın Almalısınız?
Tofu satılan bir markete ya da şarküteriye gittiğinizde birden fazla çeşit olduğunu görebilirsiniz: Çok sert, sert, yumuşak ve ipeksi. Böyle bir durumda da kafanız biraz karışabilir. Eğer tofuyu ne için kullanacağınızı, hangi yiyeceğin içerisine ekleyeceğinizi biliyorsanız işiniz daha kolay olacaktır.
Eğer tofunun şeklini korumasını isterseniz, tofuyu dilim dilim keserek kullanacaksanız, küp küp kesecekseniz, marine edip ızgara yapacaksanız ya da kızartma olarak tüketecekseniz çok sert ya da sert tofu tercih edebilirsiniz.
Eğer tofuyu başka malzemeler ile karıştırarak smoothie ya da kremsi bir dolgu malzemesi hazırlayacaksanız o zamanda yumuşak ya da ipeksi tofu tercih edebilirsiniz.
İşte size birkaç kullanım önerisi:
İpeksi: Bu tip tofuyu smoothielerde, çorbalarda, makarnalarda ya da soslarda kremsi, yoğunlaştırıcı malzeme olarak kullanabilirsiniz. Bazı tariflerde ise mayonez ya da ekşi krema yerine kullanabilirsiniz. Bu tarifler için blendara ihtiyacınız olacaktır.
Yumuşak: Bu tip tofunun yapısı ipeksi ile sert tofu arasındadır. Ufalayarak tariflerinizin miktarını artırmak için kullanabilirsiniz.
Sert ya da Çok Sert: Bu tip tofu şeklini çok güzel bir şekilde muhafaza eder. Izgara, fırında pişirme, sote ve kızartma için idealdir.
Tofuyu Kullanma Önerileri
Tofunun belirgin bir tadı yoktur. Bunun yerine beraber piştiği yiyeceğin tadını alır. Tofuyu favori tariflerinizin ya da favori yemeklerinizin içerisinde kullanmak için birkaç yöntem şöyledir:
Küp küp doğranmış tofuyu çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabilirsiniz.
Tofu sahanda yumurtaya ya da yumurta salatasına hacim verebilir. Bunun için tofu ve yumurtayı yarı yarıya kullanabilirsiniz.
İpeksi tofuyu salata sosları, pudingler, peynir dolguları ile karıştırarak yiyeceğinize kremsilik katabilirsiniz.
Sert tofuyu dilediğiniz sebzelerle beraber wokta kızartabilirsiniz.
Tofu Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Tofuyu marketten alıp eve getirdiğinizde, açılmamış kabı kullanana kadar buzdolabında bekletmelisiniz. Ancak son kullanma tarihine de dikkat etmeli ve son kullanma tarihi geçmiş bir ürünü kullanmamalısınız. Açtıktan sonra içerisinde bir miktar kaldıysa, yaklaşık 5 gün daha durabilir. Ancak bu durumda kapalı bir cam kapta, bir miktar suyun içerisinde ( su tofuyu tamamen kaplamalıdır ) muhafaza edilmelidir. Tofunun kendi ambalajındaki su ise yeni bir kaba alınmadan önce dökülmelidir. Yani artan tofuyu muhafaza edeceğiniz kabın içerisinde sadece yeni su olmalıdır. Su ise her gün değiştirilmelidir.
Ancak büyük ihtimalle bir ya da iki gün içerisinde tüketmek isteyeceksiniz. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi kabın içerisindeki suyu her gün değiştirmeniz gerekmektedir. Eğer değiştirmezseniz inanılmaz kötü bir koku buzdolabınızı saracaktır ve bu kokuyu alır almaz tofuyu çöpe atacaksınızdır.
Ayrıca marketten satın aldığınız tofu paketli değilse de aynı muhafaza yöntemi uygulanmalıdır. Yani tofu cam bir kaba alınmalı, üzerine yeterli miktarda su konulmalı ve su her gün değiştirilmelidir. Tavsiye edilen sürede de tüketilmelidir.
Tofu asla uzun süre dışarıda bırakılmamalı, daima buzdolabında muhafaza edilmelidir. Satın alır almaz da en kısa zamanda buzdolabına konmalıdır. Dışarıda kalan tofu çok hızlı bir şekilde bakteri üretecektir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise saklama kabının plastik olmaması gerektiğidir. Yapılan araştırmalar plastikleştirici maddelerin plastikten besine nüfuz ettiğini ve bunun da sağlık problemlerinin sebebi olduğunu göstermektedir.
Tofunun Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?
Eğer tofuda hoş olmayan bir koku ya da tat varsa, tofunun bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazen üründe jelatinimsi bir şey ya da renk bozulması da görebilirsiniz. Böyle durumlarda son kullanma tarihi kontrol edilmelidir. Son kullanma tarihi geçtiyse zaten hemen atılmalıdır. Ancak son kullanma tarihi geçmediyse de aldığınız yer ile iletişime geçebilirsiniz.
Daha önce açılmış bir tofuda ise son kullanma tarihinin bir önemi yoktur. Doğru bir şekilde muhafaza edilirse açıldıktan sonra en fazla 5 gün içerisinde tüketilmelidir. Daha önce açtığınız, cam bir kapta muhafaza ettiğiniz ve her gün suyunu değiştirdiğiniz tofuda da bozulma belirtisi olursa hemen atmanız tavsiye edilmektedir.
Ne olursa olsun bozulmuş tofuyu tüketmemelisiniz! Eğer şüphelendiğiniz bir durum varsa son kullanma tarihi geçmese bile ürünü atmalı ya da aldığınız yere götürüp oradaki kişilere danışmalısınız.
Uyarılar
Gıda zehirlenmesinden korunmak için bozuk tofuyu tüketmemeniz gerekmektedir. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız.
Soyadan yapıldığı için alerjisi olan kişilerin tofuyu tüketmesi önerilmemektedir. Bu konuda doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Tofu ve tüm soya ürünleri yüksek miktarda oksalat içerir. Eğer oksalat içeren böbrek taşı geçmişiniz varsa çok fazla miktarda soya ürünleri tüketiminden kaçınmalısınız. Östrojen-duyarlı göğüs tümörü olan ya da geçmişte olmuş kadınlar da haftada 4 servisten fazla soya tüketmemelidir. Bununla birlikte her iki sağlık probleminde de en iyisi doktorunuza danışmaktır.
Nasıl yapılır?
Yarım kilo soya fasulyesi, 250 ml limon suyu ve 3,5 litre suyu hazırlayın. Soya fasulyesini önceden 6 saat suyun içinde bekletin. Suda beklettiğiniz soya fasulyelerini bir kaba koyun ve kaba fasuleyelerin üzerini geçecek şekilde su koyun. Bu karışımı blenderda püre haline getirin.
Püreyi temiz bir tülbentin içine koyun ve tülbenti sıkın. Böylece pürenin suyu çıkacaktır. Bu suyu tencerede kaynatın. Ocağın altını kapatın ve tencereyi soğumaya bırakın. Elinizi sokabilecek kadar ılınmasını bekleyin.
Limon suyunu genişçe bir kaba alın ve tenceredeki soya suyunu bu kabın içine yüksekten dökün. Böylece 5 dakika bırakın. Karışımı tekrar tülbent üzerine alın ve altına bir tencere koyarak süzdürün. 25 dakika bekleyerek yumuşak, 30 dakika bekleyerek orta, 35 dakika bekleyerek katı tofu elde edebilirsiniz.