T
TİTAN
Forum Okuru
TİTAN'dan Dağıstan Mantısı*Kurzunuş- Piçek (resimli)
kurzunuş, piçek, dağıstan mantısı, tarifi, malzemeleri, yapılışı, ile ilgili bilgiler burada melekler
Eşimin memleketine ait bir tatla karşınızdayım melekler 🙂
Dağıstan mantısı,bir kere nasıl kapatılacağını bilince gayet kolay yapılan,çok lezzetli bir yemek.Bizim mantılarımızdan farkı,büyüklüğü ve sosların farklı kullanılması.Ama bir kez olsun denemenizi kesinlikle tavsiye ederim, boşuna mantıların şahı dememişler 🙂
Eğer kapatılışı gözünüzü korkuttuysa , tarifin sonuna eklediğim video işinize yarayacaktır.
Kurzunuşun kafkas boylarına özgü pek çok ismi var😛içek,kıbın,kurze,hınkal,psihaluj,mantaz,mayez bunlardan bazıları.Anadolu'da ise kazan böreği adıyla da biliniyor.(Enteresan bir şey daha şu ki buna benzer bir yemek olarak İtalya'da Pierogi,Japonya'da Gyoza isminde varmış.) Temelde malzeme aynı,sadece şekilleri,iç malzemeleri ya da sosları farklı olabiliyor.
Ben kurzunuşu kıymalı ve patatesli olmak üzere iki çeşit yaptım.Sos olarak orjinalinde olduğu gibi Beyram sos ve sarımsaklı yoğut kullandım.İsterseniz normal mantıda olduğu gibi yağ nane de kullanabilirsiniz..
Geçelim malzemelere;
Hamur için;
1 kg kadar un
1 yumurta
Tuz
Su
Kıymalı yapılacaksa;
Yaklaşık yarım kg
kıyma
2 orta boy kuru
soğan
1 limon suyu
Karabiber
Pulbiber
Kimyon
Tuz
Patatesli
yapılacaksa;
3-4 tane haşlanmış
patates
2 kuru soğan
Karabiber
Pulbiber
Kimyon
Tuz
Beyrim sos için;
4-5 diş sarımsak
Haşlama suyu
Kızdırılmış tereyağı
Yoğurt
Hazırlık
Hamuru yoğurup,kulakmemesinden biraz sert bir
hamur elde edin.Üstünü nemli bir bezle örterek 30 dk
dinlendirin...
(Ben dördümüz için yarım kilo undan yaptım
tadımlık.Size vereceğim ölçü 1 kg un içindir.)
Tarifin Hazırlanışı
Kıymalı iç için kıyma,ince doğranmış kuru soğan,karabiber,tuz,pulbiber,kimyon ve limon suyu iyice karıştırılır.
Patatesli iç için haşlanmış patatesleri rendeleyin ya da çatalla iyice ezin.Bir tavada ince kıyım kuru soğanı yağda pembeleştirin.Patatesi,tuzu,karabiberi,pulbiberi,k imyonu ekleyin.Biraz çevirip altını kapatın.İçler hazır..
Dinlenen hamuru 3'e bölün.Mantı hamuru gibi açın,geniş bir bardağın ağzıyla yuvarlaklar kesin.Ortalarına bolca iç yerleştirin.Yarım ay şeklinde kapatacakmış gibi tutup baş ve işaret parmağınızla saç örgüsü gibi pileler yaparak hamuru sıkıca kapatın.Unlanmış bir tepsiye dizin..
Pişireceğiniz zaman geniş bir tencereye su doldurup içine tuz ve sıvıyağ ekleyerek kaynatın.Kurzunuşları tek tek içine atın.Yaklaşık 10 dk kaynattıktan sonra servis tabağına alın.
Bir tavada tereyağını eritip pulbiberi ekleyin.Beyrim sos için bol sarmısak dövün.İçine kızdırılmış pulbiberli tereyağından ve bir miktar haşlama suyundan ekleyip karıştırın.Ayrıca sarımsaklı yoğurdu da hazır edin.(İsterseniz yoğurdu sade olarak tercih edebilirsiniz.)
Kurzunuşların üzerine erimiş biberli tereyağı döküp yanında beyrim sosu ve yoğurtla servis yapın..
Eşimin memleketine ait bir tatla karşınızdayım melekler 🙂
Dağıstan mantısı,bir kere nasıl kapatılacağını bilince gayet kolay yapılan,çok lezzetli bir yemek.Bizim mantılarımızdan farkı,büyüklüğü ve sosların farklı kullanılması.Ama bir kez olsun denemenizi kesinlikle tavsiye ederim, boşuna mantıların şahı dememişler 🙂
Eğer kapatılışı gözünüzü korkuttuysa , tarifin sonuna eklediğim video işinize yarayacaktır.
Kurzunuşun kafkas boylarına özgü pek çok ismi var😛içek,kıbın,kurze,hınkal,psihaluj,mantaz,mayez bunlardan bazıları.Anadolu'da ise kazan böreği adıyla da biliniyor.(Enteresan bir şey daha şu ki buna benzer bir yemek olarak İtalya'da Pierogi,Japonya'da Gyoza isminde varmış.) Temelde malzeme aynı,sadece şekilleri,iç malzemeleri ya da sosları farklı olabiliyor.
Ben kurzunuşu kıymalı ve patatesli olmak üzere iki çeşit yaptım.Sos olarak orjinalinde olduğu gibi Beyram sos ve sarımsaklı yoğut kullandım.İsterseniz normal mantıda olduğu gibi yağ nane de kullanabilirsiniz..
Geçelim malzemelere;
Hamur için;
1 kg kadar un
1 yumurta
Tuz
Su
Kıymalı yapılacaksa;
Yaklaşık yarım kg
kıyma
2 orta boy kuru
soğan
1 limon suyu
Karabiber
Pulbiber
Kimyon
Tuz
Patatesli
yapılacaksa;
3-4 tane haşlanmış
patates
2 kuru soğan
Karabiber
Pulbiber
Kimyon
Tuz
Beyrim sos için;
4-5 diş sarımsak
Haşlama suyu
Kızdırılmış tereyağı
Yoğurt
Hazırlık
Hamuru yoğurup,kulakmemesinden biraz sert bir
hamur elde edin.Üstünü nemli bir bezle örterek 30 dk
dinlendirin...
(Ben dördümüz için yarım kilo undan yaptım
tadımlık.Size vereceğim ölçü 1 kg un içindir.)
Tarifin Hazırlanışı
Kıymalı iç için kıyma,ince doğranmış kuru soğan,karabiber,tuz,pulbiber,kimyon ve limon suyu iyice karıştırılır.
Patatesli iç için haşlanmış patatesleri rendeleyin ya da çatalla iyice ezin.Bir tavada ince kıyım kuru soğanı yağda pembeleştirin.Patatesi,tuzu,karabiberi,pulbiberi,k imyonu ekleyin.Biraz çevirip altını kapatın.İçler hazır..
Dinlenen hamuru 3'e bölün.Mantı hamuru gibi açın,geniş bir bardağın ağzıyla yuvarlaklar kesin.Ortalarına bolca iç yerleştirin.Yarım ay şeklinde kapatacakmış gibi tutup baş ve işaret parmağınızla saç örgüsü gibi pileler yaparak hamuru sıkıca kapatın.Unlanmış bir tepsiye dizin..
Pişireceğiniz zaman geniş bir tencereye su doldurup içine tuz ve sıvıyağ ekleyerek kaynatın.Kurzunuşları tek tek içine atın.Yaklaşık 10 dk kaynattıktan sonra servis tabağına alın.
Bir tavada tereyağını eritip pulbiberi ekleyin.Beyrim sos için bol sarmısak dövün.İçine kızdırılmış pulbiberli tereyağından ve bir miktar haşlama suyundan ekleyip karıştırın.Ayrıca sarımsaklı yoğurdu da hazır edin.(İsterseniz yoğurdu sade olarak tercih edebilirsiniz.)
Kurzunuşların üzerine erimiş biberli tereyağı döküp yanında beyrim sosu ve yoğurtla servis yapın..
Moderatör tarafında düzenlendi: