Tiroit nedir çeşitleri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Tiroit nedir çeşitleri nelerdir ?
Tiroit, tiroit bezinin bir enflamasyonudur.Tiroid bezi boyunda bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Vücudun büyümesini ve metabolizmasını kontrol etmek için kan dolaşımına salınan hormonları üretir. Bazı tiroid hastalıkları kanserli, bazıları iyi huyludur ve semptomlara neden olmayabilir.Enflamasyon neredeyse her zaman ağrı ile ilişkiliyse de, ağrının olmadığı ve diğer iltihaplanma özelliklerinin minimal olduğu tiroidit formları vardır. Bu bozukluklardan bazıları esas olarak anormal seviyedeki tiroid hormonlarının etkisiyle karakterizedir. Tiroit akut, subakut veya kronik olabilir.

Tirot nedir.jpg





Tiroit, endokrin sistemi oluşturan bezlerden biridir. Endokrin sistem bezleri hormon üretir ve depolar ve onları kan dolaşımına salarlar. Hormonlar vücuttan geçer ve vücut hücrelerinin aktivitesini yönlendirir.Tiroid hormonları, metabolizma, beyin gelişimini, solunumu, kalp ve sinir sistemi fonksiyonlarını, vücut ısısını, kas gücünü, cilt kuruluğunu, menstruasyon döngülerini, ağırlığı ve kolesterol seviyelerini etkiler.Beyinde hipofiz bezi tarafından yapılan tiroit uyarıcı hormon (TSH), tiroit hormonu üretimini düzenler. Kandaki tiroid hormonu seviyeleri düşük olduğunda, hipofiz daha fazla TSH salgılar. Tiroid hormonu seviyeleri yüksek olduğunda, hipofiz TSH üretimini düşürür.

Tiroidit belirtileri ve semptomları

Tiroit, tek bir bozukluktan ziyade hastalık grubuna atıfta bulunur, dolayısıyla semptomlar farklılık gösterebilir. Ayrıca, tiroid hücresine yavaş ve uzun süreli zarar verir ve kandaki tiroid hormonu seviyelerinin düşmesine neden olabilir
Tiroit rahatsızlıklarında doğal iyileşme ; Farklı tiroid tipleri kendilerini farklı gösterir, ancak göz önüne alınması gereken bazı yaygın belirtiler ve semptomlar vardır. İçerirler:

Büyümüş tiroid
Büyümüş ve ağrılı tiroid -(ağrı, çene boyunca kulaklarına kadar ilerleyebilir.)
Soğuk, kuru cilt
Yavaşlayan kalp atışı
Gözlerin etrafında şişme
Ses kısıklığı
Yavaşlayan refleksler
İştah azalması
Yorgun ve letarjik
Hafif ateş
Kabızlık
Isı hoşgörüsüzlüğü
Hızlı kalp atışı, endişe ve terleme
Kilo kaybı

Postpartum tiroidit özellikle doğumdan sonraki bir yıl içinde ortaya çıktığı için tanı koymak zor olabilir. Genellikle semptomlar doğum sonrası depresyon stresine atfedilir.Bazı tiroit iltihapları ayrıca boyun veya boğaz bölgesinde ağrı, hassasiyet içerir.

Hashimoto tiroiti

Bu durum aynı zamanda kronik veya otoimmün lenfositik tiroidit olarak da bilinir ve bu üç tipte en yaygın olanıdır. Hashimoto tiroiditi, hipotiroidizmin önde gelen nedenidir. Tiroit hala iyot içerebilir, ancak tiroid hormonunu sentezlemek için kullanamaz. TSH düzeyleri artar ve T4 bu durumla birlikte azalır ve çoğu vakada tiroid antikorları bulunur.Antikorların varlığı genellikle biyopsi ve ameliyat gibi daha invazif yöntemler öncesi tanı aracı olarak kullanılır. Tiroid replasman hormonu hipotiroidiyi düzeltebilir veya önleyebilir ve tiroidin büyümesini durdurur.

Subakut veya granülomatöz tiroid

Tiroit hızla büyür ve ağrılı olur. Tiroid hormonu kan içine salınarak hipertiroidi oluşturur. Bu durumu geliştirirseniz, kendinizi kötü hissedeceksiniz ve en iyi dinlenmeye ihtiyacınız olacaktır. Genellikle antikor mevcut değildir, ancak yüksek seviyede iltihaplanma yaygındır.

Sessiz Tiroidit

Bu, en yaygın tiroidit tipidir ve bir dereceye kadar diğer koşulların her ikisine de benzemektedir. Sadece doğum yapmış kadınlarda görülür ve genellikle tedaviye gerek yoktur. Genellikle üç ay içinde kendiliğinden düzelir ve bez sadece hafifçe büyür. Kalp çarpıntılarını azaltmak için yatak istirahati ve ilaç tedavinin yaygın biçimidir.


Radyasyona bağlı Tiroidit

Hipertiroidi tedavisinde kullanılan radyoaktif terapiden veya lenfoma veya baş-boyun kanseri tedavisinde kullanılan radyasyondan kaynaklanan acılı bir tiroit formudur .

İlaca bağlı tiroidit

Amiodaron , interferon , lityum ve sitokinler gibi ilaçlar nedeniyle oluşur. Bu tip hipertiroidizm semptomlarını gösterir ve ilaç alındığı sürece semptomlar devam eder.

Beslenme ve korunma

İlaç tedavisi ve nadir vakalarda cerrahi tedavi için kullanılabilir. Ancak tıbbi tedavileri tamamlamak için, uygun beslenmeyi sağlamak önemlidir. Yeni başlayanlar için , tiroid aktivitesini düşürebilecek gıdalar yemek gerekir. . Bunlar brokoli, lahana, ıspanak ve lahana aslında koyu yapraklı yeşillikleri içerir. Dikkat edin, tiroidiniz hızla düşüyorsa bu gıdalardan kaçınmanız gerekebilir.Ayrıca , işlenmiş, şeker, buğday, kafein ve alkolden oluşan gıdalardan kaçının.Ayrıca soya tüketin . Bazı araştırmalar, soya nın tiroit hormonlarına müdahale edebileceğini gösteriyor. Egzersiz hem hipotiroidizm hem de hipertiroidi için tiroid işlevini geliştirmeye yardımcı olur.


Tiroit teşhis ve Tedavisi

Hekiminiz öncelikle fiziksel muayene yapıcaktır.Laboratuar testleri, yüksek tiroglobülin seviyelerini, radyoaktif iyot alımının yetersizliğini, hipofiz bezi tarafından üretilen hormon miktarını ve vücutta bulunan antikorları belirlemede yararlıdır. Dahil olan testler -
Tiroid fonksiyon testleri (T3, T4, TSH)
Radyoaktif iyot alımı
Antikor testleri
Biyopsi, tiroid atağının nedenini bulmak için yapılır.

Tiroiditin tedavisi, tiroidit türünün teşhisi ve bezin üzerindeki etkileri ile hasta semptomlarına bağlıdır.Bazı vakalarda , ortaya çıkan hipotiroidi tedavisinde tiroid hormon replasmanı kullanılır . Tiroid bozuklukları gebelerde çok yaygın endokrin bozukluklardır . Hafif bir hormon eksikliği bile fetüsle ilgili sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla doktorunuz bu süre zarfında tiroid hormon seviyelerini yakından izleyecektir.Hafif ağrı için anti-inflamatuvar ilaçlar verilebilir. Tiroid bezi cerrahisi iyi tolere edilir ve tecrübeli bir tiroid cerrahı tarafından gerçekleştirilirse, komplikasyon oranları düşüktür. Hipotiroidizm semptomları yaşanırsa, hormon replasman tedavisi , hormon seviyelerini düzeltmek ve metabolizma normale dönmek için reçete edilebilir
 
Hamilelik dönemindeki tiroid sorunları , anne ve bebek için sağlık problemlerine neden olabilir.Bazen, tiroid rahatsızlıklarının semptomları menopoz semptomları ile karıştırılır . Tiroid hastalığı, özellikle hipotiroidizm, menopozdan sonra gelişme eğilimi gösterir.Tiroid kanseri, kanser hücreleri tiroid bezinin dokularından oluştuğunda gerçekleşir.Tiroid kanseri olan çoğu insanda semptomlara neden olmayan bir tiroid nodülü bulunur. Belirtileriniz varsa, boynunuzda şişlik veya bir yumru olabilir. Tiroid kanserinin başlıca tedavisi, tüm tiroid bezlerini çıkarmaktır. Kanser küçükse ve henüz lenf düğümlerine yayılmamışsa cerrahi tek başına tiroid kanserini tedavi edebilir.Doktorunuz cerrahiden sonra radyo iyot tedavisi de uygulayabilir.Radyoiyodin tedavisi ameliyat sırasında çıkarılamayan veya vücudun diğer bölgelerine yayılmış tiroid kanseri hücrelerini yok eder.
 
Kanınızdaki tiroid stimüle edici hormon seviyesinin test edilmesi, doktorunuzun tiroidinizin aşırı aktif veya az etkin olup olmadığını anlamasına yardımcı olabilir.Hipertiroidi ve hipotiroidi, hamile kalmanızı zorlaştırabilir . Bunun nedeni, tiroid hormonu ile ilgili sorunların yumurtlamaya neden olan hormonların dengesini bozabilmesidir. Hipotiroidizm vücudunuzun daha fazla prolaktin, hormonu da üretmesine neden olabilir. Çok fazla prolaktin yumurtlamayı önleyebilir .Tiroid problemleri menstrüel siklusu da etkileyebilir . Periyotlarınız daha ağır veya düzensiz olabilir .Gebelikle ilgili hormonlar kandaki tiroid hormon seviyesini yükseltir. Hamilelik sırasında normalde meydana gelen hormon düzeyindeki değişiklikler nedeniyle gebelik sırasında tiroid problemlerini teşhis etmek daha zor olabilir. Kontrolsüz hipertiroidi ve hipotiroidizm hem anne hem de bebek için problemlere neden olabilir.
 
Tiroid hormonları metabolizma hızınızı etkiler, bu da beyin, kalp, kaslarınız, karaciğerinizin ve vücudunuzun diğer bölümlerinin ne kadar hızlı veya yavaş çalışacağı anlamına gelir.Kadınların tiroid hastalıklarına sahip olması, özellikle hamileliğin hemen sonrasında ve menopozdan sonra gerçekleşebilir.Kadınların erkeklerden tiroit hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.Tiroidiniz menstrual döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olur. Çok fazla veya çok az tiroid hormonu, dönemlerinizi çok hafif, ağır veya düzensiz hale getirebilir. Tiroid hastalığı aynı zamanda dönemlerinizin amenore olarak adlandırılan birkaç ay veya daha uzun süre durmasına neden olabilir .Tiroid hastalığı adet döngüsünü etkilediğinde yumurtlamayı da etkiler. Bu, hamile kalmanızı zorlaştırabilir .
 
Tiroid bezi boynunuzun tabanında bulunan kelebek şeklindeki bir organdır. Metabolizmayı kontrol eden hormonları serbest bırakır.Tiroid bugün dünyada çok yaygın olan bir hastalıktır.Hepimiz biliyoruz ki tiroid bezi boynun alt kısmında yer alan endokrin bezdir.Bu bez tarafından üretilen hormonlar vücudun enerjik kalmasına ve vücudumuzun beynine, kalbine ve diğer tüm hayati organlarına doğru miktarda kan pompalamasına yardımcı olur.Fakat bu hormonlar uygun sayılarda üretilmezse, o zaman bir hastalık haline gelir.Eğer tiroid bezi ihtiyaç duyulandan daha az hormon üretirse, o zaman Hipotiroidizmden muzdarip olursunuz.
 
Hastalıklar veya sağlık koşulları, tiroid bezinin işlevini etkileyebilir, bu da aşırı aktif veya az aktif hale getirebilir. Bazı meyve ve sebzelerin tiroid sağlığının korunmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.Meyan , hipotiroidizmden muzdarip olanlar için harika bir ilaçtır. Düşük tiroid için en iyi doğal ilaçtır.Hipotiroidizme sahip olmanın en yaygın belirtisi yorgunluktur. Genellikle vücudu yavaşlatır ve sizi kolayca tüketir.Bu sebepten dolayı Meyan kökünü tüketmeniz gerekir. Meyan tiroid problemlerine iyi gelmektedir.
 
Hipotiroidili kişiler için aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok yiyecek seçeneği vardır:

Yumurta: , iyot ve selenyumun çoğu yumurta sarısında bulunur, beyazı ise protein ile doludur.
Et: Kuzu, sığır eti, tavuk vb. Dahil olmak üzere tüm etler
Balık: Somon, ton balığı, kedi balığı, karides vb.
Sebzeler: Bütün sebzeleri tüketmek sağlık açısından faydalıdır özellikle domates tüketilmelidir.Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, mineraller, vitaminler, antioksidanlar ve diyet lifi için mükemmel kaynaklardır. Ancak, hipotiroidizmden muzdarip olmanız durumunda dikkatli olmalısınız
Meyveler: Bütün meyveler tüketilmelidir. Ama özellikle muz, portakal tüketilmelidir
Glutensiz tahıllar ve tohumlar: Pirinç, karabuğday, kinoa, chia tohumu ve keten tohumu.
Süt: Süt, peynir, yoğurt vb. Dahil olmak üzere tüm süt ürünleri
İçecekler: Su ve diğer kafeinsiz içecekler.



İyot, tiroid hormonları yapmak için gerekli olan temel bir mineraldir. Bu nedenle, iyot eksikliği olan kişiler hipotiroidizm riski altında olabilirler . İyot eksikliği çok yaygındır ve dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini etkiler.İyot eksikliğiniz varsa, yemeklere iyotlu sofra tuzu ekleyin veya deniz yosunu, balık , süt ve yumurta gibi iyot bakımından zengin besinler tüketin.Tiroid hormonunun üretimi için iyot gereklidir. İyot eksikliği hipotiroidiye ve guatıra yol açabilir Yalnız yiyecekler hipotiroidizmi iyileştirmez. Bununla birlikte, doğru besinler ve ilaçların bir kombinasyonu tiroid fonksiyonunu iyileştirmeye ve semptomlarınızı en aza indirmeye yardımcı olabilir.
 
Hipertiroidizmden muzdarip misiniz? Sonra diyet planınıza Limon ekleyin.Bu tiroid için en etkili doğal ilaçlardan biridir. TSH seviyesi büyük ölçüde azalır. Yaban mersini antioksidanlarda yüksektir . Yaban mersini tiroid le mücadeleye yardımcı olur.Kiraz, tiroid fonksiyonunu sürdürmek için mükemmel bir meyvedir. Domates mükemmel bir selenyum kaynağı dır.Selenyum tiroid hormon aktivitesini düzenlemeye ve vücuttaki dengesiz molekülleri nötralize etmeye yardımcı olur.Diyetinize selenyum açısından zengin yiyecekler eklemek, selenyum seviyenizi arttırmanın harika bir yoludur. Buna Brezilya fıstığı, ton balığı, sardalye, yumurta ve baklagiller dahildir.Ancak, doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe selenyum takviyesi almaktan kaçının Çinko, tiroid bezi için önemli olan ve bezelyede bulunan önemli bir eser elementtir. Hipertiroidi veya aşırı aktif tiroidi olan kadınlarda çinko eksikliği daha yaygındır. Bununla birlikte, eğer hipotiroidiniz varsa, istiridyeler ve diğer kabuklu deniz ürünleri, sığır eti ve tavuk gibi daha fazla çinko bakımından zengin yiyecekler yemeyi hedeflemelisiniz.
 
Geri
Üst