Tiroide iyi gelen bitkiler

Uzman SühaN

Administrator
Tiroide iyi gelen bitkiler
Tiroit nodülleri tiroit bezinde oluşan nodüllerdir. Hemerkeklerde hem kadınlarda yaygın olsa da kadınlarda daha çok görülürler.Boyutları ve sayıları oldukça değişkin olabilir. Genellikle kanserözdeğildirler ve kanser oranı sadece %5 ila 10 arasındadır. Doktorlar çoğu zaman nodüllerisadece gözetim altında tutmayı tercih ederler fakat zaman zaman radyoaktif iyonveya ameliyat tedavisi önerebilirler. Hastaların kendi kendilerineuygulayabileceği önlemler ve bitkisel tedaviler de mevcuttur.

Tiroit nodülünün bitkisel tedavisinde düzenli olarak denizürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilir. Deniz ürünlerinde bolca doğal iyotvardır ve bu sayede tiroit bezine fazladan iyot sağlanır. İyot nodül tedavisindeönemli bir rol oynadığı için tiroit nodülleri için mükemmel bir doğaltedavidir. Mukus üretimini artıran margarin, kızartılmış gıdalar, süt ürünlerive işlenmiş gıdalar tavsiye edilmez. Tiroit nodülleri varsa, bağışıklık sistemizayıfladığında ve vücutta enflamasyon varsa kötüleşebilirler. Bu yüzden şekeralımını azaltmak tavsiye edilir.

Tiroit nodüllerinin bitkisel tedavisinde ginseng uzunyıllardır Çin tıbbında kullanılmıştır. Enflamatuar karşıtı bileşenler içerir veülserlerin tedavisinde faydalıdır. Düzenli olarak almak nodülleriküçültecektir. Bir tür deniz yosunu olan bladderwrack bolca iyot içerir vetiroit problemlerine karşı geleneksel olarak kullanılmıştır. Sargassum adlıesmer yosun da tiroit problemleri için bir Çin devasıdır. Çay yapılarak içilebilirve böylece iyot alımı artırılmış olur. Bambu bitkisinin yenilebilir kısmıbalgam oluşumunu azaltır. Tiroit nodülü oluşma riski yüksek olan kişilerdegelişmesini önleyebilir.


6.jpg








Latince : Anethum graveolens
İngilizce : Garden Dill
Almanca : Dill

Özellikleri : Hipertiroid, Hipotiroid, İştah kesici, Osteoporoz, Guatr, Helicobakter pylori ,Antibiyotik agonisti,Menopoz şikayetleri, Hemeroid (basur),Tiroid nodüllerine karşı
Maydanoz grubundandır. Çoğu zaman dereotu ile tereyi karıştıranlar vardır. Dereotu, cacığın, dolmanın içine ve baklanın da üzerine konur. Dereotunun sapları ve yaprakları zengin E-vitamini deposudur. C-vitamini bakımından öylesine zengindir ki, miktar olarak E-vitamininin tam on katıdır. Bir hafta boyunca, öğünlerinize başlamadan önce tüketeceğiniz bir yemek kaşığı dolusu dereotu ileride gelişebilecek tiroid şikayetlerine karşı mükemmel ve mucizevi bir önleyicidir. Bir yıl içerisinde üç-dört kez bir hafta boyunca her öğün öncesinde bir yemek kaşığı dolusu tüketmek en ideal ölçüdür.

Değerli okuyucu, ileride gelişebilecek tiroid şikayetlerine karşı, yukarıda önermiş olduğum önleyici kür şekli en ideal olanıdır. Dereotunu önermiş olduğum bu sınırların üzerine çıkarak abartılı bir şekilde tüketmeyiniz.

Dereotunun tiroid fonksiyonları üzerinde etkili olan ana etkin maddelerinden bir tanesi anethole etkin maddesidir. Anathole dereotunun saplarında, yapraklarında ve köklerinde de bulunmaktadır. Ancak, dereotunun kökleri bu amaçla tüketilmemelidir. Dereotunun kullanılacak olan kısımları sadece ve sadece sapları ve yapraklarıdır. Yeri gelmişken belirtmekte fayda görüyorum, tek başına (saf halde) anethole etkin maddesinin alınması (örneğin, tablet olarak) etkili değildir. Kür olarak kullanılmasında dereotunu bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Anethole'ün etkili olabilmesi için beraberinde dereotunun yapraklarında bulunan beta-caryophylenne ve dillanoside yardımcı ve fonksiyonel etkin maddelerine de ihtiyaç vardır.Dereotu öyle bir nimettir ki, hem hipotiroid (tiroidin yavaş veya az çalışması) hem de hipertiroid (tiroidin hızlı veya fazla çalışması) durumunda etkilidir. Her iki durumda da etkilidir. Her iki durumda da etkili olması ne anlama gelir? Veya nasıl izah edilebilir?
Bu durumu basitçe açıklamadan önce, tiroid bezi hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum.

Tiroid Rahatsızlıkları
Tiroid bezi, boyunun ön tarafında bulunur ve 2 lob'dan oluşur. Tiroid bezi T3 ve T4 ile ifade edilen 2 tane hormon üretir. T3 hormonu 3 tane, T4 hormonu ise 4 tane iyot atomu içerir. Etkili olan, yani hücre içerisine girerek metabolizmada etkili olan T3 hormonudur. Yaklaşık %93 ünü aktif olmayan T4 hormonu, %7 sini ise aktif olan T3 hormonu oluşturur. T4 hormonu hücre içerisine girmeden önce aktif olan T3 hormonuna dönüşmek zorundadır. T4 hormonu karaciğerde T3 hormonuna dönüşür. Her iki hormon metabolizmayı düzenler ve de hızını kontrol eder. Tiroid rahatsızlıkları irsi olarak bebek daha anne rahminde iken veya yetişkin ileri yaşlarda sonradan gelişebilir.

Hipertiroid (tiroidin hızlı, fazla çalışması)
Tiroid bezi fazla (hızlı) çalışırsa, T3 ve T4 hormonları yükselir (artar) ve metabolizma hızlı çalışmaya başlar. Bu duruma Hipertiroid denir. Kalp çarpıntısına, kalbin hızlı çalışmasına ve bağırsak hareketlerinin de artmasına neden olur. Bazı hastalarda ishali de tetikleyebilir. Kadınlarda, erkeklere göre 5 kat daha fazla görülmektedir. Hipertiroid durumunda bazı hastalarda gözlerde dışa doğru çıkış gözlenebilmektedir. Bu duruma uzman diliyle, 'endokrin orbitopati' adı verilmektedir. Tiroid bezi fazla çalıştığından dolayı uninodosa (tek nodül) veya multinodosa (çok sayıda nodül) gelişebilir. Hipertiroid ortaya çıkışında otoimmün faktör etken olabilir. Yani, bağışıklık sistemi (immün sistem) yanlışlıkla T3 ve T4 hormonlarının fazla üretilmesini tetikleyen antikor üretmeye başlamaktadır. Bu durumu ilk ortaya koyan Morbus Basedow olduğu için, kısaca Morbus Basedow hastalığı da denilmektedir. Hipertiroid rahatsızlığını tetikleyen önemli bir sebep iyot eksikliğidir. Çünkü T3 hormonu 3 adet, T4 hormonu 4 adet iyot içerir. Tiroid bezinin sağlıklı çalışması iyot atomuna doğrudan bağlıdır. Tiroid bezi, iyot açığına düştüğü takdirde, kendisini büyüterek (irileştirerek) tepkisini göstermektedir. Hipertiroid durumunda ortaya çıkan şikayetler:


Sinirlilik
Uykusuzluk
İç huzursuzluğu
Ellerde titreme
Sıcak ve nemli deri
İştah olmasına rağmen kilo kaybı
Kas zayıflığı ve güçsüzlük
Saç dökülmesi
Sıcağa karşı aşırı duyarlılık ve kolayca terleme
Guatr oluşumu
Gün içerisinde ruh halinde değişiklik
Kadınlarda adet düzensizliği
Sık defekasyona çıkma ve kolay ishal halleri
Hızlı çalışan kalp (tachycardia=taşikardi)

Mühim Not: Değerli okuyucu, yukarıda belirtilen şikayetler sadece hipertiroid'e özgü olmayıp farklı rahatsızlıkların da belirtisi olabilir. Bu nedenle bu konuda size en doğru bilgiyi verecek olan hekiminizdir.
 
Geri
Üst