dini sorular, abdest, ojeli tırnak ile alınan abdest, abdestin farzları, mekruh olanlar, aradığınız herşey burda meleklerim...
Sıkça duyduğum sorulardan biri olan ojeli tırnakla abdest alınırmı sorusunun cevabını elimden geldiğince vermeye çalışacağım bu konuda umarım meleklerime faydalı olurum.
Abdest başlı başına bir ibadet olmayıp belli ibadetleri yapmayı mubah kılan, yardımcı ve vasıta bir ibadettir. Allah (cc), Maide Suresi'nin altıncı ayetinde abdest almayı emretmiştir. Abdestin olmazsa olmaz dört tane şartı (farzı) vardır ki bunlar da Maide Suresi'nin altıncı ayetinde zikredilmiştir. Bu şartlar yüzü yıkamak, elleri dirseklere kadar yıkamak, başı meshetmek, ayakları topuklarla birlikte yıkamak. Abdestin bu dört farzında Sünni fıkıh mezhepleri fikir birliğindedir. Abdestin geçerli olması için farzlarının yerine getirilmiş olması yanında, kullanılan suyun temiz ve temizleyici olması, abdest anında abdesti bozan bir durumun zuhur etmemesi, yıkanması gereken uzuvlarda hiçbir kuru yerin kalmaması gerekir. Abdest uzuvlarında suyun deriye değmesini önleyici bir madde varsa, bu madde imkan ölçüsünde yani gayretle temizlenmesi gerekir. Temizlemede zorluk varsa bunların bulunması abdeste zarar vermez. Boyacının, marangozun, ekmekçinin ellerinde ve kollarında kalan boya ve hamurlar buna örnektir. Ayrıca bir uzvu yıkamak sağlık açısından tehlike arz ediyorsa, o uzuv meshedilir. Eğer meshetmek de sakıncalı ise o zaman o uzuv atlanır.
Elleri süslemek için tırnaklara sürülen oje bir keyfiyettir. Yani bir zaruret hali değildir. Ayrıca temizlemede de bir zorluk yoktur. Durum böyle olunca tırnaklara suyun değmesini önleyen ojenin temizlenmesi gerekmektedir.