Testis kanseri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Testis kanseri belirtileri ve tedavisi
Testis kanseri skrotumun içinde bulunan testislerde penisin altındaki cildin gevşek bir torbasında oluşur. Testisler üreme için erkek cinsellik hormonları ve sperm üretir.Testis kanseri diğer kanser türleriyle karşılaştırıldığında nadirdir.Testiküler kanserin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, inmemiş testis, doğuştan anormallikler, testiküler kanser öyküsü ,risk faktörlerini içerir .







Testisler erkek üreme sisteminin önemli bir parçasıdır, sperm ve erkek cinsel gelişiminde önemli bir rol oynayan testosteron hormonu üretmektedirler. Testis kanseri, daha az rastlanan kanserlerden biridir . En yaygın semptom, testislerden birinde ağrısız bir yumru veya şişliktir . Testiküler kanser, hastanın öyküsü ve testis tümör belirteçlerini ölçen fiziksel, ultrason ve kan testleri ile teşhis edilir . Testiküler doku biyopsisi yapılabilir.Testiküler kanser ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi ile tedavi edilebilir ; Yan etkiler arasında infertilite ve tedavinin cinsel fonksiyonları etkilemesidir. Diğer yan etkiler radyasyon ve kemoterapiden kaynaklanmaktadır.Tedaviler, testis kanserinin türüne ve evresine göre değişir.


Testis kanseri nedir?


Testis kanseri, habis (kanser) hücrelerin bir veya her iki testisin dokularında oluştuğu bir hastalıktır.Testisler, yumurta şeklinde yumurta bezleri olup skrotumun içinde bulunur (erkeklik organının hemen altında yatan gevşek cilt kesesi). Testisler erkek cinsellik bezleri olup testosteron ve sperm üretir.


Belirtiler ve nedenler

Çoğu durumda testis kanserine neyin neden olduğu açık değildir.Sağlıklı hücreler normal bir şekilde vücudunuzun işlev görmesini sağlamak için düzenli bir şekilde büyür ve bölünürler. Ancak bazen bazı hücreler anormallikler geliştirir ve bu büyümenin kontrol dışı kalmasına neden olur. Bu kanser hücreleri, yeni hücrelere ihtiyaç duymadığında bile bölünmeye devam eder. Biriken hücreler testis kütlesi oluştururlar.Neredeyse tüm testis kanseri germ hücrelerinde başlar.Germ hücrelerinin anormal hale gelmesine ve kansere dönüşmesine neden olan neden bilinmemektedir.


Testis kanseri olan erkekler çeşitli belirtiler veya işaretler yaşayabilir. Bazen testis kanseri olan erkeklerde bu değişikliklerin hiçbirine rastlanmaz. Veya, bir belirtinin nedeni kanser olmayan başka bir tıbbi durum olabilir. Yani, bu belirtilere sahip olmak, bir erkeğin kesinlikle kanser olduğu anlamına gelmez


Testis kanseri belirtileri ve semptomları şunları içerir



Her iki testisdeki bir topak veya genişleme

Testiste ağrı

Karında veya kasığında sıkıcı bir ağrı

Bir testiste yada ikisinde ağrı

Göğüslerin büyümesi ve hassasiyeti

Sırt ağrısı


Kanser genellikle tek bir testis etkiler.Testislerinizde veya kasık bölgelerinizde ağrı, şişme veya topaklar tespit ederseniz, özellikle bu belirtiler ve semptomlar iki haftadan uzun sürerse, doktora danışın.


Risk faktörleri


Testis kanseri riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

İnmemiş testis

Anormal testis gelişimi. Testiküllerin anormal gelişimine neden olan koşullar, örneğin Klinefelter sendromu testis kanseri riskinizi artırabilir.

Aile öyküsü. Aile üyelerinde testis kanseri varsa, artmış bir risk olabilir.

Yaş. Testis kanseri gençleri etkiler fakat herhangi bir yaş grubunda ortaya çıkabilir

Testis kanseri, beyaz erkeklerde siyah erkeklerden daha yaygındır.


Aşağıdaki testler ve prosedürler kullanılabilir:


Testis kanseri olup olmadığını belirlemek için doktorunuz şunları tavsiye edebilir:Ultrason,kan testleri ve biyopsi.Tanı konduktan sonra, kanser başka yerlere yayılıp yayılmadığını görmek için pelvik ve abdominal BT taramaları gibi testler yapılacaktır. Buna evrelendirme denir.Testis kanseri için kullanılan üç genel tedavi kategorisi vardır. Kanserinizin evresine bağlı olarak, bir veya daha fazla seçenekle tedavi edilebilirsiniz:Cerrahi bir veya iki testis çevresindeki kanseri tedavi etmek için kullanılır.Radyoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili ışınları kullanır. Harici veya dahili olarak uygulanabilir. Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek için ilaç kullanılmasıdır.. Sistemik bir tedavidir, bu da vücudun diğer bölgelerine giden kanser hücrelerini öldürebilir. Testis kanseri çok gelişmiş vakalarda, yüksek doz kemoterapi uygulanabilir. Testis kanseri tedavi edilebilir bir kanser olmasına rağmen vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
 
Testis kanseri bir veya her iki testis de olabilir ve her yaştan insanı etkileyebilir. Erken yakalanırsa, testis kanseri tedavi edilebilir ve genellikle iyileştirilebilir.Testisler vücudunuzun testosteron ve sperm hücreleri üreten kısımlarıdır. Testis kanseri, testislerden birine veya her ikisine birden saldıran bir kanser türüdür. Tedavi edilmeden bırakılırsa, testis kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.Testis kanseri geliştirme riskinizi potansiyel olarak artırabilecek bazı şeyler var, ancak testis kanseri olan çoğu kişide risk faktörü yoktur.Testis kanseri semptomlarınız varsa veya iki testis de herhangi bir değişiklik fark ederseniz, mutlaka hekime görünün.Kanserin mevcut olduğu düşünülürse, testis çıkarılmalı ve mikroskop altında incelenmelidir.Testiküler kanserin ortak semptomları şunları içerir:Testislerin birinde veya her ikisinde şişme veya topak olması. Testislerde veya skrotumda ağrı mevcut olabilir veya olmayabilir.
 
Testisler bir erkeğin üreme sisteminin bir parçasıdır. Bunlar 2 yumurta biçimli organlardır.Bir testis içindeki hücrelerdeki değişiklikler, kanser öncesi koşullara da neden olabilir. estiküler kanser nadirdir. Etkilenen kişilerin demografik özellikleri, tümörün histolojisinin yaşına bağlıdır. Testis tümörlerinin % 90 ından fazlası primer germ hücreli tümörlerdir ve bu nedenle genç yetişkinler en sık görülen gruptur.Diğer kanser türlerinden daha az insanı öldürüyor ancak testiküler kanser oranları artıyor. Testiküler kanserin çeşitli türleri vardır, ancak en yaygın olanı germ hücreli tümördür. Çoğu kanser gibi, testis kanseri ile savaşmanın anahtarı erken tanı almaktır. Yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz Hekime görünün. Bu belirtilerin testis kanseri ile ilgisi olmayan koşulların bir sonucu olarak oluşabileceğini bilmek de önemlidir.