Ters rahim nedir ? Ters rahimle gebe kalmak mümkünmüdür ?

Uzman SühaN

Administrator
Ters rahim nedir ? Ters rahimle gebe kalmak mümkünmüdür ?
Rahim hamilelik süresince , bebeğin yerleşip ,büyüdüğü geliştiği daha sonra bebeğin doğumunu sağlayan , ters armut görünümünde olan bir ogandır. Rahmin uzunluğu doğum yapmayan kadınlarda 6 cm uzunluğun da 4 cm genişliğindedir. Yaklaşık olarak ta 40-50 gram ağrılığındadır. Doğum yapan kadınlarda rahim biraz daha uzun ve geniştir. 6.5 cm uzunluk / 5 cm genişlik / 70 gram ağırlıktadır.

Rahim kastan oluşan bir üreme organıdır. Kas yapısı gebeliğin gelişip ilerlemesine ve gebeliğin sonlarına doğru kasılmasıyla bebeğin doğumunu sağlamaktadır. Rahim ön mesaneye doğru eğik bir pozisyondadır. Lakin bazı kadınlarda rahim arkaya doğru olabilmektedir. Bir kız bebek dünyaya geldiği andan itibaren rahmi hangi pozisyonda ise , ömrünün sonuna kadar rahim o şekilde kalır ve değişmez. Rahim kendiliğinden bazı nedenlerden ötürü dönebilir. Normal doğum yapan kadınlarda rahmin dönmesi kaçınılmazdır. Ayrıca menopoz döneminde kadının rahim bağları gevşediğinden rahim dönebilir. Bazı hastalıklarda rahmin ters dönmesinin nedenlerindendir.

Ters duran rahmin belirtileri , ilişki sırasın da ağrı, bel ağrısı,idrar yolu enfeksiyonu,adet sancısı dır. Hekimin elle jinekolojik muayenesi ve ultrason incelemesi rahim dönmesinin tanısını koymaya yardımcı olur.Ters dönen rahmi normalde tedavi edilmez fakat şiddetli adet sancılarından ötürü vajinal pesser uygulanabilir. Rahim dönmesi, rahim dönmesi nedir,rahim dönmesinin nedenleri nelerdir ? Tüm ayrıntıları sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.

Öncesi ; Rahmin Ters Durması Gebeliğe Engelmidir? Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.






Rahimin retrovert olması normal bir anatomik durum olmakla birlikte bazı durumlarda öne doğru duran uterus arkaya dönebilir . Örneğin yapılan doğumlara bağlı olarak uterusu yerinde tutan bağlarda gevşeme olabilir ve uterus arkaya doğru dönebilir.Yine menopoz sonrası aynı nedenle benzer bir durum ortaya çıkabilir.
Bunlardan daha önemlisi pelvis içindeki anatomiyi bozan bazı hastalıklar rahimi geriye doğru çekebilir. Bu hastalıklardan en önemlisi endometriozistir. Tüplerin enfeksiyonları, pelvik iltihabi hastalık nedeni ile ya da ameliyatlar sonrası oluşan yapışıklıklar da rahimin ters dönmesine neden olabilir. Çok nadiren pelvis içinde yer kaplayan kitleler de rahimi arkaya doğru itebilir.

Rahim karın boşluğunda yer alan ve dik bir şekilde duran organdır. Rahmin şekli ters bir armuta da benzetilebilir. Rahim, ön mesaneye doğru eğik bir pozisyonda durmaktadır. Fakat bazı kadınlarda rahim arkaya doğru ve yatık pozisyonda yer alır. Bu duruma retrovert uterus yani rahim dönmesi veya ters rahim denir.

Bir kız bebek doğduğu andan itibaren rahmi belirli bir pozisyondadır ve bu pozisyon normal şartlar altında kızın hayatı son bulana kadar değişmez. Kadınların %85’inde rahimler öne doğru pozisyon alırlar. Rahmin öne doğru durması anatomik yapının bir biçimidir. Rahim dönmesi, doğumsal gelişimin tamamen öne doğru tamamlanamadığı anlarda görülür. Ancak bazı sebeplerden dolayı rahim dönerek ters bir duruş pozisyonuna gelebilir.

Rahim dönmesinin nedenleri

Vajinal doğum esnasında rahmin pozisyonunu değiştirmesi, rahim dönmesinin önemli nedenlerindendir. Bu durumun sebebi de rahmi yerinden öne yatık pozisyonda tutan kasların gebelik esnasında zorlanmasıyla rahmi ters pozisyona getirmesidir. Bu durum menopoz döneminde de yaşanabilir. Menopoz döneminde rahmi yerinde tutan doku ve bağlarda meydana gelebilecek bir gevşeme rahmi arkaya doğru iterek ters dönmesine neden olabilir.

Bir başka neden de, pelvis kaslarının içinde yer alan bazı hastalıkların rahmin geriye doğru itilmesine neden olmasıdır. Endometriozis bu hastalıkların başında yer alır. Tüplerdeki iltihaplanma ve cerrahi müdahaleler sonucunda meydana gelen yapışıklıklar da rahmin ters dönmesine yol açabilir. Rahmin ters durması normal bir anatomik durum kabul edilmemektedir.

Ters duran bir rahmin belirtileri nelerdir?

Cinsel birliktelik esnasında kadın ağrı duyabilir.
Kadın dönem dönem, kısa süreli bel ağrıları yaşayabilir.
İdrar yolu enfeksiyonları meydana gelebilir.
Tampon kullanılırken zorlanma yaşanır
Tüm bu belirtilerin dışında bazı kadınlarda rahim dönmesi hiçbir belirti vermeyebilir. Bu durum kadının rutin jinekolojik muayenesinde ortaya çıkabilir. Jinekolojik muayene tanısının yanında transvajinal ultrasonografi incelemesi de yapılarak kesin tanı konulur.

Rahim dönmesinin tedavisi

Rahim dönmesinde tedaviye gerek yoktur. Bazı durumlarda hekimler şiddetli geçen adet dönemi ve kasık ağrılarını önlemek için vajinal pesser uygulamasını deneyebilirler. Ancak bu uygulama kesin sonuç vermez. Ters bir şekilde duran rahim muayene ile normal konumuna alınamaz. Bazı doktorlar, ağrıları dindirmek için cerrahi düzeltme ameliyatını önermektedirler. Ancak bu ameliyatların nasıl bir sonuç vereceği bilinmediği için tavsiye edilmemektedir.

Rahmin ters durması gebeliğe engel teşkil eder mi?

Eğer, rahmin ters durmasının altında yatan bir başka sebep yoksa (endometriozis gibi) rahmin ters durması gebeliğe engel teşkil edebilecek bir durum değildir. Rahmin ters durması her zaman kısırlığa yol açmamaktadır.

Ters rahimle hamilelik mümkün mü?

Rahim dönmesi sorunu yaşayan kadınlar, gebe kalabilirler. Çünkü gebeliğin ilerlemesiyle birlikte rahim de büyüyeceği için uterus hamilelikteki normal pozisyonunu alır. Böylelikle bebek vajinal yolla veya sezaryen ameliyat ile dünyaya sorunsuzca getirilebilir. Yani gebelik öncesinde rahmin ters durması, normal doğum için herhangi bir risk teşkil etmez.

Doğumdan ardından ise, rahim küçülmeye başlar. Geçen lohusalık döneminden sonra da rahim yine eski haline gelerek retrovert halde kalır.
 
Bir akrabamızın rahmi doğuştan tersti .Çocuğu başlarda olmadı sandıkki mesele rahmin ters olmasıydı. Doktor benim gözüm mavi seninkide siyah aynı görüyoruz diyerek ters rahmin hamile kalmaya engel olmadığını söylemişti .
 
Çok doğru rahmin doğuştan ters olması gebe kalmaya mani değildir. Önemli olan yumurtaların ,tüplerin , hormonların durumu .Başka bir problem yoksa rahmi ters olanlar da gebe kalabilir.