Tatlı Şerbeti Hakkında Tüm Bilgiler Burada...

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Tatlı Şerbeti Hakkında Tüm Bilgiler Burada...
tatlı şerbeti, nedir, nasıl yapılır, nasıl dökülür, malzemeleri, hazırlanışı, ile ilgili bilgiler burada melekler




tatli-1ac.jpg




Malum Ramazan ayındayız melekler 🙂 Allah hepimizin ibadetlerini kabul etsin 🙂

Oruçlu olunca insan ister istemez sofrasında tatlı istiyor.Zaten adetlerimizdendir,iftar sofrasında mutlaka bir tatlı bulundurmaya çalışırız.Misafir ağırlayacaksak da zaten olur.

Uzmanlar ,iftar sofralarında hafif tatlılar bulundurmamız gerektiğini ve tatlıyı da yemeklerden 2-3 saat sonra tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar ki bu kesinlikle doğru.Tatlı olarak ta sütlü tatlılar tercihimiz olmalı ama.... 🙂

Şerbetli tatlılar bizim kültürümüzde var melekler 🙂

Şimdi şöyle nefis bir baklavaya,kadayıfa,şöbiyete,bülbül yuvasına,şekerpareye....(liste uzar gider) kim hayır diyebilir ki öyle değil mi? 🙂

Eğer herhangi bir rahatsızlığımız yoksa,sık olmamak şartıyla bu lezzetlerden de azar azar tatmanın bir sakıncası yoktur diyoruz ve evde şerbetli tatlı yapan meleklerimiz için şerbetle ilgili bazı önemli hususları hatırlatmak istiyoruz 🙂


Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı farklıdır.Şekerpare,kalburabastı gibi hamurlu tatlılarda şerbetin çok sıcak olması ve koyu olmaması gerekir ki tatlı şerbeti çabuk çeksin.Lokma tatlısı (tarifi yakında) gibi mayalı hamurdan bir tatlı yapıyorsanız,çok cıvık bir şerbet olmaması gerekir.

Yufkası tek tek açılan tatlılarda tatlının çeşidine göre şerbet ayarı değişiklik gösterir.Örneğin burma baklava gibi hamur yoğunluğu az ve gevrek tatlılarda şerbetin ılık,tatlının soğuk olması lazım ki gevrekliği kaybolmasın.

Meşhur Antep baklavasının yapılışını televizyonda mutlaka görmüşsünüzdür.Şerbet verilirken hem tatlı,hem şerbet sıcaktır ve baklava şerbetin içinde kaynar.Eğer siz evde yaptığınız baklavaya aynı işlemi uygularsanız,baklava hamur gibi olur. Çünkü imalathanelerdeki açma ve pişirme yöntemleri evdekilerden çok farklıdır.

Evde yapılan baklavalara şerbet nasıl verilmeli?

Baklava şerbeti nasıl ayarlanır?

40 cm.lik yuvarlak bir tepsi baklava için,

•3 su bardağı şeker
•3 su bardağı su
•1 iri dilim limon
•Bir çay kaşığının üçte biri tuz
Şerbetin yapılışı

•Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını açın.Şeker eriyene kadar karıştırın.Tecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor.Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
•İçine limonu kabuklu atmıyacaksanız,çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika evvel ekleyin.Ocaktan almadan hemen önce eklerseniz,şerbet şekerlenir.
•Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonra,altını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edin.Kıvamına gelmiş bir şerbetin,kaynarken çıkardığı ses ilk kaynamaya başladığı zamankinden farklıdır.Baştakine göre baloncuklarda irileşmiştir.
•Şerbetin kıvamı oldukça koyu olmalıdır ki,tatlı şerbeti hemen içine çekip,hamurlaşmasın.
•Eğer kat kat açılmış,gevrek bir tatlıysa şerbeti ılıyana kadar bekletip sonra tatlıya dökün.Yok tatlınız biraz kalınca ve sertse şerbeti ocaktan alır almaz dökün ve üstünü kapatın ki sert kalmasın.Ben yaptığım baklavaya şerbeti ocaktan aldıktan 15 dakika sonra verdim.Çünkü çok gevrek bir baklava idi.
Şerbeti bekletme süreside oda sıcaklığına bağlı olarak değişir.Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla,sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmaz.Burası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldi.Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım.
Kısacası soğuk tatlıya ılık şerbet dökülecek.

 
Geri
Üst