Tasavvuf ve insan

Uzman SühaN

Administrator
Tasavvuf ve insan
Tasavvuf ilahi etiğin hayata geçirilmesi için bir okuldur. Tasavvufun özü hakikattir. Tasavvuf , sevgiyle ve bağlılıkla, doğruya doğru gitmektir.Gidilen yol Yaradana çıkmaktadır.Tasavvuf, bir deneyim veya yaşam biçiminden ziyade aydınlanmadır. Nihai güç bilgeliktir. Bilgelikte, esin kaynağı olan köklü din vardır. Tasavvuf, konuşulan veya yazılı olarak anlatılan bir şey değildir; içsel manevi temas yoluyla bilinen özdür. Aşk gibi; ne kadar çok kelime kullanırsanız kullanın ifade gerçek deneyimlerle aynı değildir. Bu nedenle, hiç bir açıklama tasavvufun genel tanımını teşkil etmez. Aksine, özelliklerinden bazılarına atıfta bulunurlar.

tasavvuf.jpg






Tasavvuf bir disiplin, öz bilgi yolculuğunu kolaylaştıran bir eğitim sistemi, kişinin istikrarlı gerçekliğini ve sonuçta dinin gerçeğini keşfetmesini sağlayan bir yolculuktur. Tasavvufun en temel ilkelerinden biri, varolan her şeye hakim olan , zaman veya mekan ile sınırlı olmayan tek bir mutlak gerçeğin tecellendirilmesidir. Bu bilgiye erişmek için en yakın yer kişinin kendi içidir.

Evren Yaratıcının yansımasıdır!


Tasavvufun teolojik yönü maneviyata odaklanır. Aydınlanma yolu uzun ve zorludur. Bu yolda dünyevi değerlerden uzaklaşmak , bencil ve ego merkezli niteliklerden soyunmak gerekir. Birçok kişi hayatının bir noktasında bu farkındalık düzeyine erişir. Bir karşılaşma, olay veya gerçekleşme onları kendilerinden daha büyük bir gerçekliğe taşır. Çoğu için, bu uyanma seviyesi yeterlidir. Ama bazıları daha fazlasını ister; Allah ile temasa geçme, İlahiyi görme, gerçeği deneyimleme gibi..Bu idealin elde edilmesi için, bireyde Allaha yoğun bir bağlılık gereklidir. Bağlılık aşka yansır. Kalp gerçeğin ışığını yakalayan ve kişinin bilincinde yansıyacak bir ayna haline gelir. Bu ışık, maddi olgunun ötesinde, evrendeki her şeyin bir yansıma olduğu bir varoluş anlayışıyla başlar. Kişinin kendisi bizzat yüce Varlığı yansıtır. Tasavvuf içten dışa samimiyetten ibarettir. Yaratılan dünya, ilahi bir yansımadır.



Tasavvufu sözcüklerle ifade etmek zordur, çünkü manevi bir deneyimdir ve her insana göre değişir. Unutmayın, herkes ruhsal bir gezgindir. Sayısız deneyimler kelimelerin ötesine geçmekte ve her an kişi ile değişen anlamlar içermektedir. . Bu manevi gelişim yolu, İlahi ile bağlantıya ve tecrübeye dayanır. Tasavvuf, çoğunlukla kişinin iç dünyasına odaklanır ve dini emirlerin kişinin ruhu ve kalbi üzerindeki anlamı ve etkisi ile ilgilenir.Tasavvuf yalnızca bireyin arınmasına odaklanmaz.toplumun, ulusun ve insanlığın toplumsal ve kültürel koşullarının iyileştirilmesi için de çabalar.Tasavvuf kalbi eğitir.Uyanmış kalp Allah bilincine ulaşır.

Hayattaki amacımız ; Bu hayat, ahiret için bir hazırlıktır..

Bir kitabı okurken, bir yazarın var olduğunu kabul ederiz. Bir ev gördüğümüzde, bir inşaatçının var olduğunu kabul ederiz. Bunların her ikisi de onları yapanların bir amacı ile yapılmıştı. Evrenin ve çevremizdeki dünyanın tasarım, düzen ve karmaşıklığı, mükemmel bir tasarımcının, varlığının kanıtıdır. Kanun koyucu olmadan kanunlar olabilir mi? Evren, yeryüzü ve canlılar, güçlü bir Yaratıcı ya işaret eder. Yaratıcının bizi yaratmada bir gerekçe ve amacı var demektir. Bu nedenle, varlığımız için Allahın amacını bilmek istememiz önemlidir. Amacımızın bilinmesi hayatımıza yön verir. Hayatta nihai amaç bizi yaradanaı bulmak ve bizden ne istediğini bilmek ve bunu gerçekleştirmektir. Buna insanlığa hizmet etmekte dahildir.




İnsanları cezbeden çeşitli manevi yollar var, ancak er ya da geç, bu yolların hepsi bir ana yola, hakikate çıkacaktır.İnsanlar her zaman hayattaki amacını aramaya çalışmıştır.Bu arayış insanı dinin dogmalarından felsefenin söylemlerine ve sonuçta ampirik bilimlere götürmüştür. . Tasavvuf, insanlara gerçek benliğini, "Ben" i nasıl keşfedeceğini öğreten bir yoludur. Bizi kendimizi tanımlama olanağı sunar.Tasavvuf manevi ilerleme yoludur. Tasavvuf, İslamın ruhani yönüdür.Tasavvuf bir varoluş halidir ..
 
Geri
Üst