Taburcu Olduktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

suskun_gız

Yeni Üye
Üye
Taburcu Olduktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
sünnet olduktan sonra yapılması gerekenler düşükten sonra dikkat edilmesi gerekenler anjio sonrası dikkat edilmesi
Bypas ameliyatı olan hastalar ortalama 5-7 gün sonra taburcu olurlar. Oysa hastalar genelde biraz daha kalayım ve tam iyileşeyim psikolojisi ile hastahaneden geç taburcu olmayı arzu ederler. Halbuki ne kadar temiz olursa olsun tüm hastanelerde enfeksiyon tehditi vardır ve evinizde bulacağınız sakin ve huzurlu ortamı size sağlayamaz. Bu maksatla genel durumu ve rutin labaratuvar tetkikleri normal hastalar gününde taburcu edilmelidirler.
Evinize çıktıktan sonra da, ziyaretçi sayınızı kısıtlamanız ve yorulduğunuzda misafirlerinizden özür dileyerek istirahata çekilmeniz önerilir.
Birçok hastada sıklıkla karşılaşılan şikayetler tamamen normaldir ve geçici bir süreçtir. Bu şikayetler ;
İştahsızlık : İştahınızın tam olarak geri dönmesi haftaları alabilir. Birçok hasta tat alma duygularında azalma ve hatta tamamen yok olma tarif eder. Hatta kimi hastalarda yemeği görme ve yemek kokusu bile bulantı hissi uyandırabilir. Bu tamamen geçici bir durum olup 1-2 haftada düzelir.
Ödem : Özellikle damar alınan bacağınızda şişlik olabilir. Bacaklarınızı kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde yukarı kaldırmak faydalıdır. Bu arada doktorunuzun tavsiye ettiği elastik çoraplarınızı 3 ay boyunca giymeyi unutmayın.
Uykusuzluk : Uykuya dalmakta güçlük ya da uyuduktan sonra gece yarısı uyanıp bir daha uykuya dalamamak sıkça görülür. Bazen panikle uykudan uyanabilirsiniz. Tüm bunlar zamanla geçici olup gerekirse doktorunuzun reçete edeceği düşük etkili ve kısa süreli uyku ilacı kullanabilrsiniz .
Terleme : Ameliyat sonrası dönemde fazla terleme ve düşük seviyede ateş görülebilir. Pamuklu kıyafetler tercih ediniz.
Kabızlık : Önceden kullandığınız ilaç varsa kullanmaya devam ediniz. Yoksa herhengibir yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Meyve, meyve suyu ve posalı yiyecek tüketimini arttırmak faydalıdır.
Ruh halinizde değişiklik : Kendinizi kötü ve bunalımda hissedebilirsiniz. Bu, geçici bir durum olup moralinizi bozmamalıdır.
Yaranızın üst ucunda şişlik : Bu görünüm sıklıkla hastaları rahatsız eder. 3-6 aylık zaman sürecinde geçecektir.
Ağrı : Omuz, sırt ve göğüs bölgelerinde ağrılar çok sık görülür. Reçetenizde yazılmış olan ağrı kesicilerinizden bir tane almak işe yarar. Ağrılarınızın tamamen kaybolması 4-6 hafta alabilir.
Uyuşukluk hissi : Göğsünüzün sol tarafında, damar alınan bacak ve kolda uyuşukluk olması doğaldır
YARA BAKIMI
Taburcu olduktan sonra sabun ve ılık su kullanarak duş alabilirsiniz. Yara yerlerinizi kese, sabunluk gibi araçlarla ovalamayınız. Yaklaşık 10 gün sonra dikişlerinizi aldırtın. Aksi belirtilmedikçe sadece dren dikişleriniz (koyu mavi veya siyah renkli) alınacaktır. Diğer dikişler (beyaz renkli) kendiliğinden eriyip düşecektir. Yara yerleri güneş ışıklarından çabuk etkilenir. Ameliyattan sonraki bir yıl içinde yara yerlerinizi direkt güneş ışığından koruyun. Bu dönem içinde yara yerlerinin güneş ışığına maruz kalması buraların daha koyulaşmasına yol açar. Aksi söylenmedikçe yara yerlerinize herhangi bir krem, losyon ,kolonya veya benzeri madde sürmeyin. Eğerki yara yerlerinde aşırı hassasiyet, kızarıklık, şişlik, akıntı ve sürekli ateş gibi durumlarda doktorunuzu arayın.

OTURMA VE YATMA POZİSYONU
Bacaklarınızı uzun süre sarkıtarak oturmayınız. Otururken bacaklarınızı ezecek şekilde bacak bacak üstüne atmayınız ve bacaklarınızın altına destek koyunuz . Oturma aralıklarında oda içerisinde hafif yürüyüş yapınız. Ameliyattan 10 gün sonra sırt üstü düz biçimde yatabilirsiniz . En az 3 hafta boyunca sağa yada sola yatmayınız.
 
Geri
Üst