Suyun Kaynamasına Alçak Basıncın Etkisinin Incelenmesi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Suyun Kaynamasına Alçak Basıncın Etkisinin Incelenmesi
suyun kaynamasına alçak basıncın etkisi deneyi kaynama
DENEYİN AMACI:Alçak basınçta suyun kaynamasını gözlemek.
HAZIRLIK SORULARI:
1-Kapalı bir kaptaki suyun basıncı düşürülerek kaynaması sağlanabir mi? Araştırınız.
2-Yüksek yerlerde su neden daha çabuk kaynar? Tartışınız.

1.cam balon(100 ml)
3.küvet
5.ispirto ocağı
7.bunzen kıskacı
2.deliksiz tıpa
4.sac ayağı
6.kibrit
8.su
DENEY DÜZENEĞİ:
image008.jpg
image010.jpg
DENEYİN YAPILIŞI:
1-Cam balona bir miktar su koyarak ispirto ocağında kaynatınız.
2-Su kaynadıktan sonra aşağı indirip kaynama duruncaya kadar bekleyiniz. Balonun ağzını deliksiz lastik tıpa ile sıkıca kapatınız.
3-Bunzen kıskacı ile cam balonu tutarak, küvetin üzerine ters çeviriniz. Balonun üzerine soğuk su dökerek, suyun kaynamasını izleyiniz.
4-Kaynama durunca, yeniden soğuk su dökerek, kaynamanın yeniden başladığını görünüz.
DENEY SONUCU:
Sıvı üstündeki basınç düştükçe, kaynama sıcaklığı düşer.
TEORİK BİLGİ:
Kaynama, sıvının içinde oluşan hızlı bir buharlaşma olayıdır. Kaynama sırasında buhar kabarcıklarının sıvıdan ayrılabilmeleri için dış basıncı yenmeleri gerekir. Dış basınç büyük olursa buhar kabarcıklarının hem oluşması, hem de sıvı dışına çıkabilmesi zorlaşır. Sonuç olarak sıvı daha yüksek sıcaklıkta kaynar.
Sıvı üstündeki basınç düşük olursa, kabarcıkların oluşması ve yukarı çıkıp sıvıyı terk etmesi kolay olur. Yani sıvı daha küçük bir sıcaklık derecesinde kaynar. Basınç çok düşürülürse, su sıfır derecede bile kaynar. Örneğin su Ankara’da 97 0C, Erzincan’da 88 0C ‘de kaynar.
 
Geri
Üst