Sütçü İmam Kimdir Hayatı Biyografisi İle İlgili Bilgiler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Sütçü İmam Kimdir Hayatı Biyografisi İle İlgili Bilgiler
sütçü imam kimdir hayatı biyografisi hakkında bilgi sütçü imam olayı ile ilgili bilgiler burada melekler. Kurtuluş Savaşı boyunca pek çok halk kahramanı gelip geçmiştir melekler 🙂 Halide Edip Adıvar Erzurumlu Kara Fatma bunlardan sadece ikisidir. Bu makalemizde tarihe Sütçü İmam Olayı ile damgasını vurmuş olan kahraman Sütçü İmam hayatı hakkında bilgiler vermek istiyoruz sizlere...




sutcu_imam-b6.jpg




Sütçü İmam, (asıl adı İmam, süt satarak geçimini sağladığı için "Sütçü" lakabı verilmiştir) (d. 1871, Kahramanmaraş – ö. 25 Kasım 1922, Hicri: 1288-1339). Uzunoluk semtinde süt satarak geçimini sağlayan, hem de fahri olarak bugünkü Çınarlı ( eski Bektutiye) Camiinde imamlık yapan İstiklal Savaşı kahramanı.

İlk kurşunun atıldığı Uzunoluk meydanında 1936 yılında Belediye başkanlığı yapan Hasan Sukuti Tükel tarafından bir anıt ve çeşme,1977 yılında da Kıbrıs meydanına Kurtuluş anıtı yaptırılmıştır.

Sütçü İmam, 1871 yılında Maraş'ın Fevzi Paşa Mahallesi'nde dünyâya geldi. Babası Kireççi Ömer, annesi Emine Hanımdır. Asıl adı İmam'dır. Tiyekli Oğlu Hoca'dan ders almıştır. Tahsilini devam ettiremeyerek Uzun Oluk mescidinin müezzinliğini ve imam hatipliğini yapmıştır.Asıl adı imam olan bu zat, imamlık yaptığı mescid civarında bir sütçü dükkanında süt ve simit satmakta iken şöhretini doğuran olay meydana gelmiştir. Maraş'ta Hacı İmam lakâbıyla tanınırdı. Üç kız bir erkek çocuğu vardır. Adının yanında mesleği de imamlıktı. Beş vakit namaz hâricindeki vakitlerini süt sattığı dükkânında geçiren Sütçü İmam; İslâmiyet, maişet için çalışmayı da bir nevi ibâdet kabul eder ve "Allah, boş duranları sevmez." sözlerini yerine getirmeye çalışırdı. Osmanlılar zamânında, her mesleğin bir üniforması olduğu için, üniforma mâhiyetindeki imâmet sarığı devamlı başında dururdu.

31 ekim 1919 da, düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, düşmanın Maraş'tan kovulmasından sonra, Maraş Harbinden gâzî olarak çıkan Sütçü İmam'a, Maraş Belediyesince kaledeki topun idâresi verilmişti. Sütçü İmam, 1922 Kasımında bu vazîfeyi yaparken barutun ateş almasıyla yandı. Alman Eytamhanesinde derhal tedâvi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922'de vefât etti. Çınarlı Cami mezarlığına defnedildi.

Günümüzde, Maraş'ın Uzunduk Çarşısında bir âbide üzerinde şu yazılar vardır:

«31 Ekim 1919'da Sütçü İmam, Türk nâmusunu burada silâhıyla korudu.».
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bize bu imkanı saldığınız için teşekürler bu bilgi sayesinde ödevlerimi bittireceğim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sagolsun soç kotu olmus Allah razı olmasın ..😀
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst