Sürekli dudaklarım çatlıyor nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Sürekli dudaklarım çatlıyor nedeni nedir?
Kronik biçimde, sık sık çatlayan dudaklar ne kadar dudak kremi sürerseniz sürün herhangi bir iyileşme göstermeyebilir. Bu durumda en iyisi öncelikle bir cilt uzmanına başvurmak olacaktır. Bu arada aşağıda sıralanan, olası dudak çatlaması nedenlerinden bazılarına bir göz atabilirsiniz.

Dudak çatlamasına karşı dudak kremi seçerken boyalı, aromalı ürünlerden ziyade anti-alerjik ve güneşten koruyucu özellikte ürünler seçmeyi deneyebilirsiniz. Aloe veralı veya bitkisel özlü dudak kremleri kullanılabilir. Çok fazla kimyasal içeren, kalitesiz ürünler dudaklarınıza iyi geleceği yerde alerjiye veya tahrişe neden olarak çatlamayı kötüleştirebilir.





8.jpg






Mevsim Koşulları
Dudak çatlaması en çok kuru soğuk havalarda veya yazın güneşe maruz kalınması sonucu görülür. Bolca su içmek, dudak kremi kullanmak, güneşten veya kuru ortamlardan kaçınmak gibi önlemler alınabilir.


Kimyasallar
Dudak çatlamasının nedenlerinden biri de rujların içinde bulunan propil gallat adlı kimyasalın yol açtığı temas alerjisidir.
Guaiazulene adlı maddeyi içeren diş macunları dudak çatlamasına neden olabilir. Ayrıca diş macununuz sodyum lauril sülfat (SLS) içeriyorsa dudaklarınız bu maddeye karşı tepki veriyor ve çatlıyor olabilir.


Şeker, sakız benzeri gıda maddelerinde ya da ağız gargarası benzeri diş bakım ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılan sinnamik asit ve kırmızı boya dudak çatlamasına yol açtığı bilinen kimyasallardır.
Dudak bakım kremlerinde yer alan fenil salisilat (salol) adlı maddenin bazı kişilerde dudak çatlamasına yol açtığı görülmüştür.


Alerjiler
Metal nesnelere karşı alerjiniz varsa, örneğin nikel takılar cildinizi tahriş ediyorsa bu durum dudaklarınızı da etkiliyor olabilir. Teneke kutu içecekler, konserve kutuda yiyecekler ya da metal kırtasiye eşyalarını ağza götürmek dudakların tahriş olmasına veya çatlamasına neden olabilir.



Asitli meyvelerin suyu tıpkı güneşe karşı hassas ciltlerde görüldüğü şekilde dudakların çatlamasına neden olabilir.
İncir yemek hafif de olsa alerjiye ve dudak çatlamasına neden olabilir.
B12 vitamin desteği alanlar kobalta karşı alerji geliştirmiş olabilir. Rüzgar ve güneşte şiddetlenen, açıklanamayan dudak çatlamaları bu sebeple meydana gelebilir.
Sinüslerin alerjiler nedeniyle tıkanması burundan nefes almayı zorlaştırır. Ağızdan nefes almaya başlamanız dudakları kurutur ve çatlatır.



İlaçlar
En çok cilt sorunları için kullanılan bir ilaç tipi olan retinoidler dudak çatlamasına yol açabilir.
Tansiyon ilacı propranololun yan etkilerinden biri dudak çatlamasıdır.
Hem vertigo (baş dönmesi) hem de dudak çatlama sorunu aynı anda görülüyorsa proklorperazin tipi bir ilaç kullanmanız buna neden oluyor olabilir.
Daha çok psikiyatri alanında kullanılan lityum içerikli ilaçlar, dudak çatlamasına neden olabilir.


Çeşitli Rahatsızlıklar
Horlama sorunu olan kişilerde büyümüş bademcikler, geniz eti veya uyku apnesi dudak çatlamasının ana nedeni olabilir. Gece boyunca ağızdan nefes alıp verilmesi sonucu dudaklar kurur ve nemsiz kalarak çatlar.
Dudak çatlaması diş eti veya diş apsesi ile ilgili sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Bazı durumlarda belki anestezi de gerektirecek şekilde bir dişçi tarafından yapılacak ağız temizliği soruna çare olabilir.



Sedef ya da liken planus rahatsızlıkları ender de olsa dudakları da etkileyebilen cilt hastalıklarıdır. Eğer çatlama ciddi boyutlara varmış ve göze çarpacak derecede kalın kabuklanmalar olmuşsa, bu cilt hastalıklarından şüphelenilebilir.
Lupus ya da diğer bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı geçmişi olan kişilerde güneşe karşı artan hassasiyet nedeniyle dudaklar daha kolay çatlayabilir.
Hem gözlerinizde hem de dudaklarınızda aynı anda kuruluk şikayeti varsa bu durum Sjögren Sendromu denilen bir bağışıklık sistemi rahatsızlığının ana belirtileri olabilir.
Tiroid sorunları vücutta pek çok soruna yol açtığı gibi, dudakları da etkileyebilir. Hipotiroidi, tiroid bezinin az çalışması sonucu oluşan tiroid yetmezliğidir ve pek çok belirtisinden biri de dudak çatlamasıdır.




Diğer Nedenler
Vücudun susuz kalması dudak kuruluğu şeklinde size yansıyabilir. Gün boyu yeterince su içtiğinize emin olun.
Dudak kuruluğu nedeniyle sık sık dudak yalamak bir kısır döngüye dönüşebilir. Stres yüzünden sık sık dudaklarını yalayanlar veya dudak çiğneme alışkanlıkları olanlarda hem fazla tükürük dudakları kuruttuğu için hem de tükürükteki sindirim enzimleri tahriş ettiği için dudak çatlaması görülebilir.
Çok fazla A vitamini desteği alıyorsanız, beslenmenizde A vitaminine aşırı derecede yer veriyorsanız ya da kullandığınız ilaçlar nedeniyle A vitaminini fazlaca alıyorsanız dudaklarınız soyulup çatlayabilir.



Dudak Çatlaması Nasıl Önlenir?
Fazla güneşe maruz kalmaktan kaçının. Güneşli havalarda dudaklarınıza güneşten koruyucu krem sürün.
Bir dudak kremi / nemlendiricisi sürmeden soğuk ve kuru havalarda dışarı çıkmayın.
Evinizdeki havayı nemli tutmaya çalışın.
Gün boyu yeterince su içmeye özen gösterin.
Alerji yapabilecek çeşitli kimyasallardan, kozmetik ürünlerden, boyalı gıda maddelerinden uzak durun.


Eğer burnunuz tıkalıysa ve özellikle uykunuzda gece boyu ağızdan nefes alıyorsanız, yatmadan bir dudak nemlendiricisi sürün.
Çatlak dudaklarınızı tedavi sürecinde tuzlu, acı gibi baharatlı yiyeceklerden kaçının. Bu baharatlar iyileşmeyi geciktirebilir.
Dudaklarınızı sık sık yalama alışkanlığınız varsa bırakmaya çalışın. Bu, durumu sadece daha da kötüleştirir.
 
Geri
Üst