Stres Alzheimera neden oluyor mu ?

Uzman SühaN

Administrator
Stres Alzheimera neden oluyor mu ?
Alzheimer,Alzheimer nedenleri,Alzheimer belirtileri,Alzheimer tedavisi,Alzheimer ve stres ilişkisi, stres alzheimer yaparmı,







Stres pek çok hastalığın riskini artırırken, kronik stres bu durumun diğer nedenlerine ek olarak Alzheimer'e de neden olabilir.Alzheimer hastalığı sadece sizin genlerinize bağlı değildir , yaşam tarzınız da büyük bir etkiye sahiptir. İnsan beyni inanılmaz bir enstrümandır. Beyniniz milyonlarca veriyi saniyenin sadece bir kaçı içinde işleyebilir. Bununla birlikte, tıpkı bir bilgisayar gibi, beyniniz en yüksek verimde çalışmak için düzenli bakım ve dikkat gerektirir. Özellikle kırklarınıza, ellilerinize ve ötesine girdiğinizde, beyninize bakmak daha da önemli hale gelir. Günlük stresinizi dengelemek, Alzheimer'ın önleme stratejisinin önemli bir parçasıdır. Çalışmalar yüksek kolesterol, yüksek tansiyon , yüksek kortizol ve Alzheimer hastalığının başlangıcı arasında yüksek bir korelasyon olduğunu göstermiştir. Bu koşulların hepsinde stresin anahtar bir faktör olduğu görülmüştür.




Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin ölümüne neden olan, bilişsel gerileme ve nihayetinde hafıza kaybına yol açan nörolojik bir hastalıktır. Alzheimer, demansın nörodejeneratif bir şeklidir. Alzheimer hafif başlar, ancak bir süre boyunca kötüleşir.Bununla birlikte, araştırmalar Alzheimer'ı geliştirme riskinizi yarıya düşüren 10 çeşit gıda olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca stresi yönetmek stresten kaçınmak Alzheimer hastalığını önleyebilir. Alzheimer oluşumunu önlemek veya kontrol etmek için bir diyete başlamadan önce, bu hastalık ile ilişkili semptomlar hakkında biraz bilgi sahibi olmak önemlidir.Bilginin işlenememesi veya hatırlanamaması Alzheimer'ın belirtilerinden biridir.Bozulmuş görme yetenekleri de Alzheimer'ın bir belirtisidir.Değişen kişilik ve davranışlardaki kademeli değişiklikler de Alzheimer'ın bir belirtisidir.Akıl yargısına dayanamaması Alzheimer'ın bir belirtisidir.Araştırmalar , yeni ve geliştirilmiş bir diyetin Alzheimer bozukluğunu geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olduğunu iddia ediyor. Alzheimer'ın bir aile öyküsü varsa, diyetinizi değiştirmenin zamanı geldi.Çalışmalar, bu diyetin Alzheimer insidansını azaltabileceğini düşündürmektedir.



Alzheimer hastalığı , yaşlanma süreci devam ederken, yaşlı nüfusun sıkça karşılaştığı bir durumdur. Bu durumda kişinin bir şeyi, insanları ve yerleri hatırlama yeteneği engellenir. Alzheimer'ın sebepleri vardır; Bir kişinin duygusal zihni, sürekli stresi ve hayattaki sürekli stresli durumları Alzheimer'e de neden olabilir.Alzheimer hastalığı, genellikle zamanla kötüleşen kronik, nörodejeneratif bir hastalıktır. Bu hastalık dil, ruh hali değişimleri, davranış sorunları ve yönelim bozukluğu gibi erken belirtiler üretir ve % 60-70 oranında demans olgusunun sebebidir . Alzheimer hastalığının erken belirtileri en sık görülen kısa süreli hafıza kaybıdır. Çoğu semptom kronik strese bağlı olduğu için, stresin Alzheimer'e neden olması mümkündür.Stres, kişinin araba kazaları, sevdiklerinin ölümü, ayrılık, maddi kayıplar veya aile içinde ciddi sağlık sorunları gibi stresi artıran faktörlere katkıda bulunarak Alzheimer'e neden olabilir.



Bozulmuş hafıza, konuşma veya iletişim zorluğu ve düşme riski onları bağımlı hale getirebilir ve sürekli bakım gerektirir. Bu yine stresi artırıyor ve problemlere katkıda bulunuyor.Yaşamda stres kaçınılmazdır ve herkes bunu deneyimlemektedir. Bizi motive etmek için bazı stresler gerekli olsa da, aşırı ve sürekli stresli durumlar sağlığımıza zarar verebilir. Vücudumuz orta dereceli stresleri idare edebilir ancak daha büyük miktarlarda fiziksel veya zihinsel stres, vücutta önemli reaksiyonlara neden olma eğilimindedir. Stresli durumla başa çıkmak için gerekli olan stres hormonları salınır ve bu da nefes ve kalp hızınızı artırır. Çalışmalar, Alzheimer tanısı konmuş olan yaşlı kişilerin geçmişte uzun zamandır kronik strese sahip olduklarını göstermişlerdir.



Kronik stres, Alzheimer dahil olmak üzere birçok hastalık riskini artıran solunum, kardiyovasküler, sindirim, kas, üreme ve bağışıklık sisteminize zarar verebilir. Uzun süreli stres, Alzheimer'a gelecekte katkıda bulunabilecek karar verme, davranış ve duygusal durum da dahil olmak üzere günlük etkinlikleri etkileyebilir. Stres bağışıklık sistemini, kalp-solunum sistemini ve mide bağırsak sistemini etkileyebilir. Kronik stres ayrıca kas ağrısı, baş ağrısı , uyku ve diyet düzensizlikleri ve bilişsel yeteneklerdeki zorluk riskini artırır . Ortaya çıkan bu sorunlar, Alzheimer hastalığının nedenine katkıda bulunabilecek stresin uzun süreli etkileridir.Kronik stres zaten çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu bilinmektedir . Gerçekten, kronik stres Alzheimer'e neden olma potansiyelini taşıyor gibi görünüyor. Vücudumuz stres yaşadığında, kan basıncımız yükselir ve kandaki kortizol seviyeleri de artar. Kronik stresle üretilen yüksek kortizol seviyelerinin, bir kişinin Alzheimer hastalığı riskini artırdığı bulunmuştur. Yüksek tansiyon, strese bağlı yüksek kortizol seviyeleri Alzheimer'e neden olabilir.



Alzheimer'iönlemek için bol yeşil yapraklıları tüketmeniz gerekiyor.Yemeyi tercih edebileceğiniz yapraklı yeşillikler arasında lahana, hardal yeşillikleri ve ıspanaktır.Folat ve B9 açısından zengindirler, bu da bilişi geliştirmeye yardımcı olurken, aynı zamanda Alzheimer oluşumunu kontrol etmek ve engellemekle birlikte depresyonu da azaltır.Alzheimer'ın oluşumunu kontrol etmek için deneyebileceğiniz bir kaç turpgil sebzesi vardır. Bunlar arasında brokoli, Çin lahanası, brüksel lahanası, ve lahana oldukça popülerdir. Alzheimerı önleyen diyen besinler fasulye gibi baklagillerdir.Bu yiyecekler folat, magnezyum, demir ve potasyum açısından zengindir ve nöron ateşlemesine ek olarak genel vücut fonksiyonlarına yardımcı olur. Bu yiyecekler ayrıca kolin içerir . Alzheimer oluşumunu kontrol eden bir B vitamini içerir.



Biraz sızma zeytinyağı, öğrenmeyi ve hafızayı güçlendirmede uzun bir yol kat eder. Zeytinyağı kalpsağlığının önemli bir bileşenidir. Kardiyovasküler sağlık iyi olduğunda, beyin sağlığı da gelişir. Diyetinize zeytinyağı katmak zor olmayacaktır. Salatalarınıza, yemeklerinize ilave edebilirsiniz. Diyetinize çilek ve kiraz eklenmesi, Alzheimer olan bu dejeneratif hastalığın başlamasının önlenmesine yardımcı olabilir. Meyveler ve kiraz, iyi bir miktar antosiyanin içerirler bu, beyni, serbest radikallerin neden olabileceği zararlardan korur. Bu meyveler aynı zamanda anti-enflamatuar özellikler, antioksidanlar ve Alzheimer oluşumunu kontrol etmede yardımcı olan zengin C ve E vitamin kaynaklarıdır. Günlük bir omega 3 diyetine geçmeye karar verirseniz, Alzheimer geliştirme riskini azaltırsınız.Omega yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından bazıları, somon, zeytinyağı ve keten tohumu gibi gıdaların yanı sıra Alzheimer oluşumunu kontrol etmek için yüksek kalitede omega 3 takviyeleri içerir.



Alzheimer'ın oluşumunu önlemek için mutlaka mercimek tüketmelisiniz. Alzheimer hastalığına doğrudan bağlı olan beynin küçülmesini yavaşlatmaya yardımcı olurlar. Bu baklagilleri diyetinize dahil etmek zor değildir.Alzheimer'ın başlamasını engellemeye yardımcı olacak gıdalarda kullanılan çeşitli baharatlar vardır. Alzheimer'ın oluşumunu kontrol eden bu baharatlar arasında tarçın, zerdeçal , adaçayı ve kimyon bulunur. Bu baharatların iyi bir dozu, beyin plaklarını azaltabilir ve hafıza sorunlarına yol açabilecek beyin iltihaplanmasını önleyebilir. Bunların dışında, yemeğinize baharat eklenmesi, beyninizin yaşlanmasına yol açabilecek obezite, diyabet, kalp hastalığı ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltacaktır.Pancar, beyine kan akışını hızlandıran beyninizin iyi işlev görmesini sağlayan nitratlar içerir.ancar ayrıca, yaşlandıkça Alzheimer oluşumunu engelleyebilen folat (B9) içerir. Mutlaka fark etmişsinizdir ceviz minyatür bir beyine benziyor. Alzheimer'ı önlemek için bu lezzetli gıda maddesini diyetinize dahil etmeniz yeterlidir.



Fiziksel egzersizler Alzheimer hastalığı gelişme riskinin yaklaşık yüzde 50'sini azaltır. Düzenli egzersiz, bilişsel problemler geliştirmeye başlayan insanlara yardımcı olur. Fındık, zeytinyağı, balık, kepekli tahıllar açısından zengin ve bol miktarda taze ürünler içeren bir akdeniz diyeti yiyin.Tam yağlı süt ürünleri, kızarmış yiyecekler, hızlı yiyecekler, kırmızı et ve paketlenmiş veya işlenmiş gıdalardan doymuş ve trans yağdan kaçının.Demans ve Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olduğu için yeterli miktarda omegas 3 yağ alın. Sardalya, somon, uskumru, alabalık ve ton balığı gibi soğuk su balıkları tüketin.Bellek ve zihinsel uyanıklığı teşvik etmek için yeşil çay tüketin.Yüksek kaliteli uyku alzheimer hastalığı ve demansı önlemede size yardımcı olabilir. Beyniniz iyi çalışması için iyi bir uyku gerektirir. Düzenli olarak bir uyku programı izleyin.Etkili stres yönetimi alzheimer hastalığı ve demansı önlemede size yardımcı olacaktır. Stres nefes alma oranınızı değiştirir. Abdominal derin soluma ile stres yanıtınızı sessiz hale getirebilirsiniz. Bunun beynin içindeki oksijen seviyeleri üzerinde bir etkisi vardır. Düzenli olarak uygulanabilecek basit, güçlüdür.Gevşeme etkinlikleri günlük olarak planlanmalıdır. Bu, stresi kontrol altında tutarak yapılabilir, ancak bu sadece düzenli çaba ile mümkündür. Parkta yürüyüşe çıkın, yoga yapın masaj yaptırın duş alın.Zihin beden bağlantısı aslında çok güçlü ve dolayısıyla maneviyattır. Bu iç huzuru besler. Ancak, düzenli dua, meditasyon, yansıma ve uygulama sizi stres ve zarar verici etkilerinden bağışıklar.