ßeLeN'den tatlı tarifleri.

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
ßeLeN'den tatlı tarifleri.
tatlı tarifleri tatli tarifleri tatlı tarifi ayva tatlısı yunan tatlısı tarifi resimli


Buyrun melişler bir kaç değişik tatlı tarifleri 🙂 hepsi denenmiştir fakat ben yapmadım iş yerimde ( maçla ilgili ziyafet organizasyondayım her türlü yiyecek ve içecekten sorumluyum) denenmiştir davet mönülerinde olan tatlılardan bazılarıdır .
ayva_tatlisi1-9539.jpg



Resimde kullanılan Ayva Tatlısı olup armut tatlısı tarıfı ile aynıdır .

Ayva yada Armutlar ortadan ikiye ayrılır içi oyulur oyulan kısma elma rendesı ıle oydugumuz yerden cıkan ayva (yada armut) tarcınlanarak ıcıne doldurulur . serbeti ilave edilip (yeterince) fırına atılır şerbet çekinci cıkarılıp resımdeki gibi krema, dondurma yada kaymak ile servis edilir melişler.

Hep derdim muzlumu 🙂 meğerse ismi mus muş :D:D

ÇİKOLATALI MUS
  • 250 gr. çikolata
  • 50 gr. tereyağı
  • 3 yumurta
  • 30 gr. şeker
  • bir tutam tuz
Çikolatayı parçalara ayırdıktan sonra derince bir tencereye koyun. Şekeri ekleyip orta ateşte benmari usulü pişirerek eritin. Homojen bir hal alıncaya dek karıştırın. Kaynadıktan sonra ateşi söndürün ve karışıma oda sıcaklığındaki yağı ekleyin. İyice eriyinceye kadar karıştırmayı sürdürün. Benmariden çıkardığınız tencereyi soğumaya bırakın. Ilınınca iki yumurtanın sarısını teker teker ilave edip yeniden karıştırın. Üzerini örtüp beklemeye bırakın. Bu arada yumurtaların aklarını bir tutam tuzla kar gibi olana dek çırpın ve karışıma ekleyin.



MEYVELİ PRENSES TATLISI
  • 2 şeftali,
  • 1 muz
  • 15-20 dondurulmuş (ya da) taze vişne
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 10 yemek kaşığı irmik
  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
Şeftalilerin dağılmaması için sert olanları tercih edilmeli. Ayrıca, pişme süresi 3-4 dakikayı asla geçmemeli. Şeftalilerin kabuklarını soyup dilimleyin. Küçük bir tencereye 1 çay bardağı su ve bir çorba kaşığı toz şeker ekleyip 3-4 dakika pişirin. Çukur bir tencerede mısır nişastası, irmik, tozşeker ve sütü koyun. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın. Düz bir kalıba dökün. Bırakın, soğusun. Soğuduktan sonra, üzerini şeftali, muz dilimleri ve vişne ile süsleyin.
MİSKET TATLISI
  • 1 kahve fincanı yoğurt
  • 1 kahve fincanı eritilmiş tereyağı
  • 1 ad. yumurta
  • 2 kahve fincanı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Alabildiğince un
  • Karamel Sos
  • Kızartmak için sıvıyağ
Geniş bir kapta yoğurdu, tereyağını, yumurtayı, pudra şekerini, karbonat ve alabildiğince unu karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurun üzerine nemli bir bez örterek, 20 dak. dinlendirin. Sıvıyağı tavaya alın. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, yuvarlayın. Kızgın yağın içine atın. Çevirerek kızartın. Fazla yağı süzmek için kağıt havlu üazerinde bekletin. Servis tabağına alın. Üzerine karamel sos gezdirerek servis yapın

PAMUKKALE PASTASI - DENİZLİ
Yumurta ( 5 adet) ile şeker (4 fincan ) çırpılır. Yağlanmış tepsiye dökülür. Pişirilir, soğutulur. Küçük parçalar halinde kopartılır. Hazırlanan kremaya (1 lt. süt , 2 kaşık pirinç unu, 1 yumurta, 10 çorba kaşığı şeker, 1 paket vanilya, 3 çorba kaşığı kakao karışımı) batırılıp tepsiye yerleştirilir. Üzerine krem şanti dökülüp süslenir.
PATATES TURTASI
  • 100 g patates unu
  • 10 yumurta
  • 100 g toz şeker
  • 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
  • kreması için
  • 50 g bal
  • 250 g haşlanmış patates
  • 100 g toz şeker
  • 150 g krem şanti
  • 3 yaprak jelatin
Yumurtaları toz şeker ve eritilmemiş yağla birlikte çırpın. Patates ununu ekleyin. Kek kalıbına aktarıp 45 dakika 150 derece fırında pişirin. Patatesleri püre yapın. Bal, krem şanti, şeker ve jelatinleri çırpın. Hepsini karıştırarak bir karışım elde edin. Kek hamuru ile bu karışımdan turta yapın.


VANİLYA KREMALI ARMUTLU TART
  • 250 gr. süt
  • 600 gr. şeker
  • 2 adet yumurta
  • 30 gr. nişasta
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 adet portakal rendesi
  • 250 gr. milföy hamuru
  • 30 gr. tereyağ
  • 4 adet orta boy armut
Krema için sütü, şekeri, yumurtayı, nişastayı, vanilyayı ve portakal rendesini derin bir kapta koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Ateşten aldıktan sonra içine tereyağını ekleyin ve soğumaya bırakın. Diğer tarafta milföy hamurunu 2 cm. kalınlığında açın. Vanilyalı kremayı ince bir şekilde hamurun üzerine sürün. Armutları soyup çekirdeklerini çıkarın ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra ince ince dilimleyip kremanın üzerine yerleştirin. 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Arzuya göre dondurma ile süsleyip servis yapabilirsiniz.


KAYISILI KITIR
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çimdik tuz
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı yulaf
  • 4 çorba kaşığı esmer şeker
  • 4 olgun kayısı
Fırını 220º C'ye ısıtın. Kayısıları 1 cm kalınlığında dilimleyin, 1 çorba kaşığı şeker ile karıştırın. Ateşe dayanıklı 2 kaseye kayısıları paylaştırın. Tereyağını küçük parçalara bölün, unla karıştırıp elinizle veya mutfak robotuyla ekmek kırıntısına benzeyene kadar devam edin. Kalan şeker, yulaf, tuz ve tarçını ekleyip karıştırın, kayısıların üzerine hamuru paylaştırın. Fırının orta rafında kayısılar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.


KAVUNLU GRANITA
  • 1 topatan kavunu
  • 2 çorba kaşığı bal
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 çorba kaşığı su
Kavunun kabuklarını ve çekirdeklerini atın. Kabaca dilimleyin. Mutfak robotunda veya çatalla ezerek pürüzsüz bir kıvama getirin. Diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın. Metal bir kabın içine dökerek buzlukta en az 4 saat bekletin. Saatte bir buzluktan çıkarıp bir çatalla karıştırın. Servis etmeden önce çatalla çizerek granitanızı parçalayın. Çilek ve limon dilimleri ile servis edin.


KARAGÖZ TATLISI
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudraşekeri
  • 1 su bardağı ince kıyılmış fındık
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • Aldığı kadar un
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için
  • 500 gr. tozşeker
  • 2 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay kaşığı vanilya
Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için şeker ile 2 su bardağı suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip, şerbeti ocaktan alın. 1 çay kaşığı vanilyayı katın. Şerbeti soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde 1 su bardağı sıvıyağ, yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 1 çay bardağı pudraşekeri, kabartma tozu ve aldığı kadar unu koyup hamur yapın. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparın. Bu parçaya 2 çorba kaşığı kakaoyu ekleyin. 1 su bardağı ince kıyılmış fındığı da katıp, yoğurun. Diğer tarafta sade hamuru merdaneyle açın. Kakaolu hamuru rulo yapıp, sade hamurun kenarına koyun. Beraber sarın. Bir parmak kalınlığında kesin. Yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana dek pişirin. Üzerine soğutulmuş şerbet gezdirin. Üzerini örtüp, 4 saat dinlendirin. İnce kıyılmış fındığa bulayıp, servis yapın.


GALAKTOBOUREKO ( yunan usulu)Hamur
  • 8 fincan süt
  • 1 fincan şeker
  • 1 fincan tereyağı
  • 3/4 fincan un
  • 12 yumurta
  • 2 yemek kaşığı vanilya
  • 1/2 yemek kaşığı tuz
  • 1/2 kg yufka
  • 1/2 kg eritilmiş tereyağı
Şurup
  • 2 fincan su
  • 2 fincan şeker
  • 1 fincan bal
  • 2 tane karanfil
  • 1/2 çubuk karanfil
  • 1 dilim limon
Geniş bir tencerede sütle şekeri ısıtın, ama kaynatmayın. İçine bir fincan tereyağı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kıvamı yoğunlaşana dek, yaklaşık 10 dakika pişirin. Ateşten alın ve soğumaya bırakın. Yumurta, vanilya ve tuzu unlu karışıma katın. Bu arada fırını 175 dereceye ayarlayın. 10x15 cm ebadında bir tepsiyi yağlayın. Yufkaların her katını yağlayarak, dokuz kat üst üste dizin. Soğuyan karışımı kaşıkla yufkaların üzerine yayın. Yufkaların kenarlarını da taşmayacak şekilde kıvırın. Üzerini yağlayın. Sivri bir bıçakla baklava şekilleri çizerek pastayı süsleyin. Üzeri kızarıp altın rengini alıncaya kadar, 45 dakika pişirin. Şurup için su, şeker, bal, karanfil, tarçın ve limonu kaynatın. Ateşi kısıp 20 dakika karıştırarak pişirmeye devam edin. Ateşi söndürün, tarçın çubuğunu ve karanfilleri çıkarın. Soğumaya bırakın. Fırından çıkardığınız pastayı 5 dakika kadar bekletin. Soğuttuğunuz şurubu sıcak pastanın üzerine dökün. Soğuyunca servis yapın.


ERİKLİ SOĞUK TATLI
  • 10-15 adet kepekli, tatlı bisküvi
  • 75 gram margarin
  • 4 adet mürdüm eriği
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 4 çorba kaşığı bal
  • 1 adet yaprak jelatin
  • Üzerine koymak için taze meyveler
Bisküvileri blendırda, toz haline getirip oda sıcaklığında erimiş margarinle karıştırın. Karışımı 18 cm çapında bir kalıbın dibine yayın. Bir müddet buzdolabında donmasını bekleyin. Eriklerin çekirdeklerini çıkarın. Tam püre haline gelmeyecek şekilde erikleri, robotta parçalayın. Bir kabın içinde erikleri süzme yoğurt, bal ve erimiş jelatinle karıştırıp, buzdolabından çıkardığınız bisküvili kalıba boşaltın. Tekrar buzlukta dondurun. Servise yakın, buzdolabından alıp, üzerine çeşitli taze meyvelerle süsleyerek, servis yapın.


 
ÇİKOLATALI MUS
  • 250 gr. çikolata
  • 50 gr. tereyağı
  • 3 yumurta
  • 30 gr. şeker
  • bir tutam tuz
Çikolatayı parçalara ayırdıktan sonra derince bir tencereye koyun. Şekeri ekleyip orta ateşte benmari usulü pişirerek eritin. Homojen bir hal alıncaya dek karıştırın. Kaynadıktan sonra ateşi söndürün ve karışıma oda sıcaklığındaki yağı ekleyin. İyice eriyinceye kadar karıştırmayı sürdürün. Benmariden çıkardığınız tencereyi soğumaya bırakın. Ilınınca iki yumurtanın sarısını teker teker ilave edip yeniden karıştırın. Üzerini örtüp beklemeye bırakın. Bu arada yumurtaların aklarını bir tutam tuzla kar gibi olana dek çırpın ve karışıma ekleyin.


istiyooooooooommmm :deli: :deli:
 
Belen, o ne öyle gözlerimin suyu aktığı için göremiyom hahaha ama altını çizerim gözlerimin suyu aktı hahaha İştahsız ben, bu gün kendim için faydalı bir yöntem deniyorum, yemek bölümünü gezerek öğün öncesi iştah açma çabası sarfediyorum ki, gördüğünüz üzere öküz olsa yerim denecek kadar başarılı oldu bu çabam hahaha

Belen, her ne kadar gözlerimin ve ağzımın suyu akmış olupta, yiyemesem de tşkler tatlım🙂
 
Geri
Üst