Sosyal İletişim Kuralları

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Sosyal İletişim Kuralları
sosyal iletişim sosyal iletişim kuralları hayatta hayatta nedir sınav soruları
İster manavda bir yabancı ile konuşurken ister bir arkadaşınız ile kahve içerken bütün insanlar saygı gösterilmesini hak eder.

İletişim hem beden hareketlerini hemde sözlü ifadeyi kapsar. Konuşurken karşınızdaki insana bakın ve kollarınızı kavuşturmayın (kızgınlık ifadesi).

Eğer utangaç biriyseniz bunu kabul etmekten ve söylemekten çekinmeyin. Dürüstlük insanların rahatlamalarını sağlar.

Normal hızda konuşun ne çok hızlı ne çok yavaş.

Karşınızdaki kişi üzerinde bıraktığınız izlenimi fazla düşünmeyin.

Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün ve kişi ile konuşmaktan aaaif aldığınızı belirtin.

Karşınızdakine iltifate ederken içten ve samimi olun. Karşılaştırma yada değerlendirme yapmamaya özen gösterin; örneğin, "Kazağının ne kadar eski olduğu düşünülürse gayet iyi duruyor ."

İltifat aldığınızda fazla alçak gönüllü olmayın ve iltifatın gerekmediğini açıklamaya çalışmayın. Basit bir "teşekkürler" hem yeterli hemde kibarcadır.

Birisini eleştireceğiniz zaman karşınızdaki insanın duygularını göz önünde bulundurun ve kişi ile özel olarak konuşmaya özen gösterin. Yakıştırma yapmaktan kaçının ve sorunu kişiselleştirmeyin.

Birisi sizi eleştirdiğinde sakin olun. Savunmaya geçmemeye özen gösterin. Eğer kişi sizi insanların içinde ve kabaca eleştiriyor ise içgüdüsel olarak reaksiyon göstermek isteyebilirsiniz fakat en iyisi basitçe "Düşünceni özel olarak bana iletmeni tercih ederdim" deyin.

Her zaman "Lütfen" ve "Teşekkür ederim" demeyi unutmayın.

Öksürüken yada esnerken ağzınızı kapatmayı unutmayın ve hemen elinizi yıkamaya özen gösterin. Bu hem görgü kuralı hem de temizlik kuralıdır.


 
Cevap: Sosyal İletişim Kuralları

çok güzel emeğine sağlık paylaşımın için teşekkürler🙂
 
Çok önemli bilgiler. Ama maalesef günümüz insanı gittikçe bu değeri kaybediyor. Özellikle gençler. Konuşurken tınlamıyorlar başka şeylerle meşgul oluyorlar.Konuşmayı bölüyorlar. Tabi bu tür terbiyeyi vermekte anne babanın görevi. Ayrıca müthiş bir özgüven kisvesi altında patavatsızlık söz konusu .Herkes iyi herkes doğru kendince .Başkalarının düşüncelerine saygı gösterilmiyor. Bu faydalı bilgiler için teşekkürler hanımefendi.
 
Geri
Üst