sorunlu sanılan çocuk üstün zekalı olabilir

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
sorunlu sanılan çocuk üstün zekalı olabilir
üstün zeka belirtileri üstün zeka nasıl anlaşılır zekalı bebeklerin özellikleri ileri belirtileri geri zekalıların özellikleri
Çok sık görürsünüz böyle çocukları. Gözlerinden zeka fışkırır ama alfabeyi sökmekte bile zorlanırlar.

Kabul etmek belki zor ama üstün zekálı çocuklar, öğrenme güçlüğü içinde olabilirler kimi zaman. Böyle durumlarda, iki farklılığı birden yaşayan bu çocuklar, son derece güç durumlarda kalırlar. Hatta, kendilerine ‘aptal’ muamelesi yapıldığı bile olur. Aman dikkat, çocuğunuzun davranış özelliklerini iyi değerlendirin ve vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun.




Bir çocuğun hem üstün zeká ve yeteneğe sahip olduğunu, hem de öğrenme güçlü yaşadığını kabul etmek son derece güç.

Ne var ki, çevremizde bu tür çocukların sayısı sandığımızdan da yaygın. Ancak, bu çocukları tanımak hayli güç olduğundan, çoğu kez farkına bile varılmaz bunun.

Pencere Psikolojik Danışma ve Tedavi Merkezi’nden Oya Güngörmüş Özkardeş, bu çocukları üç ana grupta topluyor:

BİRİNCİ GRUP: Okulda öğrenme güçlükleri çekmelerine rağmen, üstün zeká ve yeteneğe sahip oldukları farkedilmiş çocuklar. Ancak, genel olarak başarısız çocuk etiketini yemekten kurtulamazlar. Üstelik, başarısızlığın sebebi olarak motivasyon eksikliği ve tembellikleri gösterilir.

İKİNCİ GRUP: Ağır öğrenme sorunları yaşadıkları için, üstün zekálarını ve yeteneklerini fark etmek çok zordur. Fark edilmediği için de kapasitelerini kullanamadan harcanıp giderler.

ÜÇÜNCÜ GRUP: En büyük grubu bu çocuklar oluşturur. Üstünlükleri ve zorlukları birbirini maskelediğinden, ortalama becerisi olan çocuklar olarak değerlendirilirler. Kendi sınıf düzeylerine uygun performansları dolayısıyla arada kaynamaktan kurtulamazlar.

NASIL ANLAŞILIR?

Öğrenme güçlüğü içindeki üstün zekálı çocukları tesbit etmek için şu tür ayrıntılar faydalı olabilir:

Gergin, korku içinde ve aşırı duyarlıdırlar.

Çoğu kez, sabırsızlıklarını saldırganlıkla örtmeye çalışırlar. Başladıkları işi de yarım bırakırlar.

Sınıfta sürekli sorun çıkartırlar, dikkatlerini bir noktada toplayamadıkları için dağınıktırlar.

Yazıları son derece kötüdür. Sürekli baş ve karın ağrılarından şikáyet ederler.

Gündüz rüya görürler. Öğretmeni dinlemek yerine, defterlerine karalamalar yapmayı tercih ederler.

Sosyal açıdan kendilerini izole hissederler ve bu nedenle ödevlerini tamamlamakta zorlanırlar.

Bütün bunlara rağmen, yaratıcı etkinliklere karşı hayli ilgilidirler. Aradaki bağlantıları kolayca fark edebilirler.

Geniş bir ilgi alanları vardır ve ders dışı alanlarda son derece üretici özelliklere sahiptirler.

Artistik becerileri gelişkindir. Espri konusunda gayet iyidirler.

Türk eğitim sistemi içinde, öğrenme güçlüğü içinde olan üstün zeká ve yeteneğe sahip çocuklar için yapılabilecekler maalesef son derece sınırlı. Bu nedenle, bu çocukların özel bir sınıfta özel bir eğitimden geçirilmesi de mümkün olamıyor. Aslında, bu çocukların diğer öğrencilerle birlikte eğitim görmesinde sayısız fayda var ama öğretmenin farklılıkları gözetmesi ve buna uygun bir program yürütmesi de şart.

Üstün yetenekli çocuklar, ülkelerin en büyük yatırım kaynağı aslında. Çünkü, ülkenin sosyal ve ekonomik gelişmesine son derece önemli katkılarda bulunma kapasitesine sahipler. Ne var ki, yeterli yatırımlar yapılıp yeterli imkánlar tanınmadığı zaman, üstün yetenek uyumsuzluk sorununu da beraberinde getiriyor. Bunu önlemenin yolu, üstün yetenekli çocuklarla ilgili gelişmeleri kamuoyuna daha fazla duyurabilmekten geçiyor hiç kuşkusuz. Belki bu sayede, insanlar çocuklarının zeká kapasitelerini erken keşfedip gerekli tedbirleri alabilirler.

Yani, hiç de geç kalmış sayılmazsınız...
 
Geri
Üst