Sorularla Diabet

sılam_nisa

Hamiş Melek
Sorularla Diabet
Diyabet yenilenen teknoloji ve tıbbın imkanlarıyla korkulacak bir hastalık olmaktan çıktı.Evde kan şekeri ölçümü yaparak , düzenli insülin kullanarak ve tabi ki diyetimize dikkat ederek diyabeti kontrol altına alabiliriz.

sekerhastaligi-3ad.jpg


Sorularla Diabet
  • Kan şekerin etkileyen faktörler nelerdir?
Kan şekerini etkileyen bir çok etmen vardır. Başta beslenme, besinlere uygulanan işlemler ve pişirme yöntemleri olmak üzere insülin dozunun doğru yapılıp yapılmaması sayılabilir. İnsülinin uygulandığı bölgenin doğruluğu ile bireyin hareketlilik düzeyi, heyecan ve stres gibi faktörler de kan şekerini etkileyen faktörlerdir.

  • Diyabetlilerin hedef kan şekeri değerleri nedir?
Açlık kan şekeri değerinin 70-120, tokluk kan şekerinin de 140-180 arasında olması hedeflenmelidir. HbA1c değerinin ise %6-8 arasında olması bizim için iyi kontrollü diyabet anlamına gelmektedir. Tabi bunların yanı sıra komplikasyonları önlemek için kolesterol, trigliserit ve mikroalbümin gibi bazı değerlerin de belli bir düzeyi geçmemesini istiyoruz.

  • Glisemik indeks ve glisemik yük nedir?
Glisemik indeks, bir besinin tüketildikten belirli bir süre sonra kan şekerini yükseltebilirliğini ifade eder. Yani besinin glisemik indeksi o besinin kan şekerini hızlı mı yoksa yavaş mı yükselteceğinin bir göstergesidir. Glisemik yük ise belirli miktardaki besinin oluşturduğu insülin ihtiyacıdır.
Glisemik indeks, besinin içerdiği nişastanın cinsine göre değişir, içerdiği posa mitarına ve beraberinde tüketilen besinlere göre değişir.
Glisemik yükü 20’den fazla olan besinler yüksek, 11-19 arası orta 10’dan düşük olanlar ise düşük glisemik yüklü besinlerdir. Glisemik indekste ise indeks değeri 55’in altında olan besinler düşük, 56-70 arası orta ve 70’in üstü yüksek glisemik indeks olarak tanımlanmaktadır. Bir besinin glisemik indeksinin bilinmesi o besinin porsiyonunun glisemik yükü fazla olmayacak şekilde ayarlanmasını sağlayacaktır.

  • Diyabetli çocukların spor yaparken dikkat etmeleri gereken bir durum var mı?
Diyabetli çocuğumuzun kan şekeri 270 mg/dl’nin üstündeyse spor yapmamalıdır ve ilave insülin ile kan şekeri kontrol altına alınmalıdır. Egzersizin geç hipoglisemik etkisinden ötürü egzersiz sonrası insülin dozu bir miktar azaltılmalıdır. Egzersiz 30 dakikadan fazla sürecekse ilave besin alınması gerekebilir. Egzersiz sırasında ideal kan şekeri 100-150 arasında olmalıdır. Şayet egzersiz öncesi kan şekeri 90-110’dan düşükse mutlaka ek besin alınarak egzersiz yapılmalıdır.

  • Diyabetli çocuklarda da obezite görülüyor mu?
Ne yazık ki evet. Kan şekerinin sürekli yüksek gitmesi ve bunu düzeltmek için araya insülin dozlarının yapılması şişmanlığa sebep olabiliyor. Kilo artışı ile beraber diyabetlinin tablosu da kötüleşir. Fazla kilo beraberinde yapılan insülin dozuna karşı bir direnç gelişmesine ve diyabetin kontrolünün güçleşmesine sebep olabilir. Diyabetli bir kısır döngüye girmiş olur. Bu nedenle, diyabetli çocuklarda özellikle obeziteden sakınmak gerekir. Obezite yaygınlaştıkça çocuk yaşta tip 2 diyabet (obeziteye bağlı olarak) görülme oranı da artmıştır. Yetişkinlerdeki gibi hareketsiz yaşam, fazla besin alımı, stres gibi faktörler çocuların da metabolik sendrom yaşamalarına sebep olmaktadır.

  • Çocuk yaşta obezite neden tehlikeli?
Yapılan çalışmalar çocuklukta obez olan kişilerin %80’inin önlem alınmadığında yetişkinlikte de şişman olduğunu ortaya koyuyor. Aslına bakarsak, iki tip obeziteden bahsediyoruz. Hiperplastik ve hipertrofik. Hipertrofik obezite, mevcut yağ hücrelerinin hacimsel olarak büyümesidir. Hiperplastik obezitede ise yağ hücreleri hem sayıca artarlar hem de hacimce büyürler. Çocukluk çağında tüm metabolizma büyüme ve gelişmeyi sağlamak için hücre yapmaya programlanmıştır. Sonuçta çocuk kilo alırken hücre sayısı da artmaktadır ki bu tip obezite tedaviyi daha zor kılmaktadır. Çocuklarımızın beslenmesinde diyabetli olsun ya da olmasın mutlaka sağlıklı beslenme ilkelerinin benimsenmesi ve benimsetilmesi çok önemlidir. Çocuklarımızın 4 besin grubundan her gün yeterince tüketmeleri , abur cubur besin tüketimlerinin çok fazla olmaması ve hareketli bir yaşantıyı benimsemeleri onları hastalıklardan koruyacaktır.
 
teşekkürler bu bilgiler için bende tıp1 diyabetim yeni öğrendim 🙁
 
Geri
Üst