Sodyum nedir ? Sodyumun faydaları ve zararları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Sodyum nedir ? Sodyumun faydaları ve zararları nelerdir ?





Sodyum, ekstraselüler sıvıda bulunan çok önemli bir elektrolit ve temel bir iyondur. Sodyum, kanın düzenlenmesi için gerekli en önemli elektrolitlittir.Bu önemli elektrolitin olmaması, farklı bedensel fonksiyonların bozulmasına neden olabilir. Vücut sıvılarını düzenler ve ayrıca insan vücudundaki elektriksel impulsları iletir. Kısaca belirtmek gerekirse, temelde insani beslenmede gerekli olan en temel unsurlardan biri, hücresel aktivite düzenlemesi ve sinir sisteminin düzgün işleyişi.Sodyum sağlığı yararları arasında kas krampları önlenmesi, diyabetin önlenmesi, sindirimi teşviki,ağız sağlığını desteklemesi , güneş çarpmasını önlemesi, sağlıklı beyin fonksiyonunu desteklemesi, yaşlanma sürecini yavaşlatması, vücut pH'ının korunmasına yardımcı olması , uykuya teşvik ve kilo kaybına yarımcı olması sayılabilir.


Pek çok insan, gerçekte çok önemli bir elektrolit minerali olan , genel olarak sağlığımızın esas olduğu, yüksek tansiyonun gelişmesinden yalnızca sodyumun sorumlu olduğunu düşünür. Aslında, ılımlılık içinde tüketildiğinde sağlığımız üzerinde abartılamayacak kadar faydalı etkiler gösterir. Sodyumun önemini ve sizin için neler yapabileceğini öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin..Çok fazla sodyum ile ilişkili tehlikeler gerçek iken kardiyovasküler hastalık, su tutma, kanser, osteoporoz ve daha fazla risk artışı da dahil olmak üzere - bu potansiyel sonuçlardan korunmak için sodyum ılımlılıkla tüketilmelidir.



Hiponatremi, aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilecek bir elektrolit dengesizliğidir :


Mide bulantısı, ishal ve kusma gibi sindirim sorunları

Baş ağrısı

Baş dönmesi

Kas Güçsüzlüğü

Konsantre olamda zorluk

Düşük enerji, uyuşukluk ve yorgunluk

Mood değişiklikleri ve artan sinirlilik

Kas ağrıları, spazmlar veya kramplar

Yaşlılarda yaralanma ve halsizlik nedeniyle yürüme bozuklukları

Durumun tedavi edilmediği nöbet geçiren ağır vakalarda , beyin şişmesi, ve muhtemelen koma veya ölüm meydana gelebilir




Sodyum ve potasyum, vücudun elektrolit ve sıvı dengesini düzenleyen ve sonuç olarak ciddi komplikasyonları önleyen iki birincil elektrolit mineralidir. Düşük sodyum seviyeleri kolayca dehidratasyona ve sonuç olarak ağrılı kas kramplarına yol açabilir. Bu nedenle, tavsiye edilen miktarda sodyum tüketmeniz, özellikle de aşırı terleme ile sonuçlanacak aktivitede yer almanız gerekiyorsa, bunun gecikmemesi önemlidir.Sodyum, insülin duyarlılığının korunmasını sağlayarak, fazla glikozun kanda olması gerekenden daha uzun kalmamasını sağlar. Bu, hastalıkla ilişkili büyük bir insülin disfonksiyonu olması nedeniyle, tip 2 diyabet geliştirme olasılığını azaltmanıza yardımcı olabilir.



Tuz eksikliği belirtileri



Yeterli tuz almazsanız, vücudunuz ve sağlığınızla ilgili sorunlar olabilir.

Özellikle sporcularda düşük hidrasyon
Kas krampları
Yüksek kalp krizi riski
Baş ağrısı
zayıflık
Yaşlılarda bilişsel gerileme
sinirlilik


Doğal tuz ve sofra tuzu arasında ayrım yapmak önemlidir. Sofra tuzu çoğunlukla sodyum klorürdür ve yoğun şekilde işlenir. Doğal tuzlar eksiksiz, bütün formda gelir. Doğal tuzların örnekleri deniz tuzu ve pembe himalaya kaya tuzu.Daima doğal bir tuz seçin ve işlenmiş sofra tuzu çeşitliliğinden kaçınmaya çalışın.Kaliteli bir tuz, mevcut tüm ek unsurlarına sahip olacaktır. Genellikle çok miktarda eser mineral içermedikçe, tuzların çoğu aynı tada sahip olacaktır. Tuzunuzda garip bir tat bulursanız, kirletici olabileceği için markayı değiştirmeyi deneyin.Deniz tuzu, egzersiz sırasında kasların kramplanmasını önlemek için mükemmel bir elektrolit kaynağıdır . Deniz tuzu en uygun sağlık için ihtiyacınız olan sodyum, magnezyum , potasyum ve kalsiyum içerir. Bu mineraller diyetinizden girmelidir çünkü vücudunuz bunları oluşturamaz. Yeterli elektrolit olmaksızın düzensiz kalp atışı, yorgunluk, mide bulantısı ve hatta nöbetler yaşayabilirsiniz.


Sodyum gargara olarak kullanımı, boğaz ağrısını tedavi etmenin veya ağız sağlığını korumanın en iyi yollarından biridir. Tabii ki, diş ağrısını azaltmaya yardımcı olurken, diş etlerini güçlendirmeye ve bir enfeksiyon sonucu oluşabilecek iltihapları azaltmaya yardımcı olmak için anestezik bir özellik olduğunu unutmayalım.Güneş çarpması, vücuttaki sıvı dengesini etkileyen ve kalbi ve vasküler sistemin de dahil olduğu vücuttaki kasların ciddi şekilde kramplanmasıyla sonuçlanacak olan dehidratasyon ile karakterizedir.Sodyum güneş çarpmasını önlemede çok yardımcıdır. Sodyum sağlıklı beyin fonksiyonunu destekler.Cilt üzerinde topikal olarak kullanılan birçok anti-aging preparasyonu, sadece bazı serbest sodyum bileşiklerini içerdiği için, serbest radikallerin cildin üzerindeki etkisiyle savaşmasına yardımcı olur. Serbest radikaller cildinize zarar verebilir ve yapısal protein kollajeninin bozulmasını destekleyebilir, ki bu da sizi gerçekten olduğundan çok daha yaşlı gösterecektir.


pH, asit ve alkali bileşikleri arasındaki nispi dengenin bir ölçüsüdür, vücutta en iyi hücresel işlev için çok hafif alkalin nötr bir ortam gerektirir. Sodyum, böbrek üzerindeki düzenleyici etkileri, idrar atılımını teşvik etmektir.Sodyum bikarbonatla birlikte, negatif yüklü iyonlar ve pozitif yüklü iyonlar arasındaki doğru dengenin korunmasında yardımcı olur .Sodyum, insan beyninin doğru gelişmesi ve beynin işleyişinin iyileştirilmesi için gerekli en önemli unsurlardan biridir. Vücuttaki sodyum seviyelerindeki değişim, beyin üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir, bu da karışıklık, baş dönmesi ve uyuşukluk ile sonuçlanır . Sodyumun genellikle yüksek tansiyon ile ilişkili olmasına rağmen, uygun miktarda sodyumun insan kalbinin sağlığının korunmasında çok işe yaradığını belirtmek gerekir. Kalp sağlığını korumak için yeterli sodyumun bulunması gereklidir. En yaygın diyet kaynağı sodyum yaklaşık % 40 sodyum içeren yaygın tuzdur. Diğer kaynaklar arasında pastırma, sosis, jambon ve konserve çorba ve sebzeler gibi işlenmiş etler bulunur. Diğer minerallerin aksine, ısıya dayanıklıdır. Aşırı terleme, güneş çarpması ve adrenal yetmezlik sırasında yeterli sodyum dozu hayati önem taşır. İdrar yoluyla atılım nedeniyle yaşamı tehdit eden riskler taşımamaktadır.





Sodyum, hidrasyon için esastır çünkü sıvı emilim oranını artırarak hidrasyon sürecine yardımcı olur. Ek olarak, sporcuların koşu gibi uzun süreli egzersizlerde vücut ısısını ve kalp atış hızını düzenleyen daha yüksek kan hacmini sürdürmelerine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Sodyum, kendi başına bir elektrolittir ve sodyumun sağlıklı kaynaklarını tüketmek, iyi bir sağlık için kesinlikle gerekli olan elektrolitlerin daha fazlasını sağlar. Sodyum, elektrolit seviyelerini dengede tutmak için potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile birlikte çalışır ve bu da koşucular için hayati önem taşır.Aşırı sodyum alımı yüksek tansiyon ve yüksek kan hacmi ile sonuçlanabilir. Bu nedenle, uzmanlar, insanların her zaman sodyum içeriğinde çok zengin olmayan bir diyete sahip olmayı hedeflemesi gerektiği görüşündedir. Yüksek sodyum miktarlarında sodyum tüketilmesi, konjestif kalp yetmezliği , böbrek hastalığı ve karaciğer sirozu olan kişilerde tehlikeli sıvı birikmesine neden olabilir . Bu bireylerin, doktorlarına danışarak sodyum almaları her zaman önemlidir. Aşırı sodyum alımı da hafıza kaybına neden olabilir . Sodyumun dengeli beslenmede önemli bir besin maddesi olmasına rağmen, hipertansiyon ve mide kanserine yol açabilir .


Yüksek tansiyona katkıda bulunmanın yanı sıra , yüksek miktarda sodyum tüketmek inme, kalp hastalığı ve kalp yetmezliğine de yol açabilir. Araştırma ayrıca sodyumun azaltılmasının uzun vadede kardiyovasküler hastalık ve ölüm oranlarını düşürdüğünü göstermektedir. Düşük sodyumlu bir diyet büyük sağlık yararlarına sahip olabilir. Sodyum diyetinizde gereklidir. Bununla birlikte, çok fazla sodyum çeşitli vücut sistemlerini etkileyebilir. Daha düşük bir sodyum diyetini uygularsanız, kalbiniz, böbrekleriniz ve esasen tüm vücut sistemleriniz daha sağlıklı olabilir. Sodyum iyi bir sağlık için gerekli olan bir elementtir. Ancak, sisteminizde çok fazla tuz veya çok fazla su dengesini bozacaktır.Bu nedenle sodyum ılımlılıkla tüketilmelidir.