Skolyoz nedir tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Skolyoz nedir tedavisi nasıldır ?
Skolyoz omurganın anormal bir kavisinin varlığıdır. Sola veya sağa yön veren eğriler genellikle S veya C şeklindedir. Bu eğrilikler yapısal olmayan olarak kategorize edilebilir - yani eğri geçici ve omurga yapısal olarak normaldir veya yapısaldır, omurga sabit bir eğriye sahiptir. Vakaların yüzde 90 nında, skolyotik eğriler hafiftir ve aktif tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ergenlikte eğrilerin periyodik muayene ve ayakta röntgen ışınlarıyla gerektiği gibi izlenmesi çok önemlidir. Omurilik deformitesinde meydana gelen artışlar, aktif tedavinin gerekli olup olmadığını belirlemek için bir ortopedik cerrah tarafından değerlendirilmesini gerektirir.

skolyoz.jpg





Skolyoz omurganın anormal bir eğrisidir.Eğrisi gelişince nedene ve yaşa dayalı çeşitli skolyoz türleri vardır; hastaların çoğunun bilinen bir nedeni yoktur. Skolyozun en yaygın semptomu omurganın eğriliğidir. Skolyoz risk faktörleri arasında yaş (9-15 yaş), kadın cinsiyeti ve aile öyküsü bulunmaktadır. Tanı, fizik muayene ve X-ışınları , BT taramaları veya MR gibi görüntüleme teknikleri ile yapılır . Eğrinin ciddiyetine ve bunun daha da kötüleşmesine bağlı olarak, skolyoz gözlem, destekleme veya ameliyatla tedavi edilebilir. Skolyozun nedeni bir doğum defekti, nöromüsküler bozukluk, omurganın yaralanması veya enfeksiyonu sonucu olabilir. Yetişkin başlangıçlı skolyoz nadirdir; çoğu yetişkin, çocukluklarında veya gençlik yıllarında skolyoz belirtileri geliştirir ve muhtemelen daha sonra hayatında teşhis edilir . Skolyoz, spinal stenoz (omurganın anormal daralması) ve foraminal stenoz (bel omurgasındaki açık alanların daralması) gibi birkaç omurga durumuna da neden olabilir.

Skolyoz nedir?


Skolyoz, omurga veya omurganın anormal bir eğrisine neden olan bir hastalıktır. Skolyozlu insanlar vücudun her iki tarafına ek eğriler geliştirir ve omurganın kemikleri omurga üzerinde C veya S şekli oluşturarak birbirine çarpar. Skolyoz kızlarda erkeklerden yaklaşık iki kat daha yaygın. Herhangi bir yaşta görülebilir. Skolyoz, kalıtsaldır, çünkü skolyozlu kişilerin skolyozlu çocuk sahibi olma olasılığı daha yüksektir.

Skolyoz Türleri

Doğumsal skolyoz - Skolyozun bu formu, rahimdeki omurganın anormal gelişimine işaret eder. Birlikte kaynaşan veya gebelik sırasında düzgün şekilde oluşturulmayan omurga kemikleri doğuştan skolyoza yol açar. Bu tip skolyoz, omurganın bir veya tüm seviyelerini etkileyebilir. Konjenital skolyoz belirtileri omurganın her seviyesinde görülebileceğinden, şiddet geniş bir yelpazeye sahiptir.
Nöromüsküler skolyoz - Bu tip skolyoz, kas distrofisi veya serebral felç gibi nörolojik veya kaslı bir hastalıktan kaynaklanır. Nöromüsküler skolyozun şiddeti, tedavi seçeneklerinin ve nedenlerinin öngörülememesi nedeniyle değişir .

Skolyoz belirtileri

Skolyozun en yaygın belirtisi omurganın anormal bir eğrisidir. Genellikle bu hafif bir değişikliktir . Çoğu durumda, skolyoz ağrılı değildir, ancak sırt ağrısı , kaburga ağrısı, boyun ağrısı , kas spazmları ve karın ağrısına neden olabilen bazı skolyoz türleri vardır . Ayrıca, bu doktorların diğer hastalıkları ekarte etmek isteyecekleri bu spesifik olmayan ağrıların başka nedenleri de vardır.


Düz olmayan omuzlar ve / veya bel
Bir kalça diğerinden yüksek
Önemli bir omuz eğriliği
Boyun ve sırt ağrısı
Solunum güçlüğü (şiddetli vakalarda)
Uyuşukluk, kramplar ve bacaklarda atış ağrısı


Sigara içmek kemiğin iyileşmesine müdahale ediyor mu?

Evet. Sigara içilmesinin kemik dahil dokuların iyileşmesini geciktirdiği bulunmuştur. Kemik iyileşmesi olmazsa, skolyoz işlemi uzun vadede başarılı olmaz. Herhangi bir programlanmış işlem öncesinde sigara içmeyi bırakmaya çalışmak için yöntemler hakkında doktorunuza danışın.


Fiziksel muayene omurganın yanlarından, önünden ve arkadaki eğrisine bakmayı içerir. Bir doğum kusurundan ötürü skolyozu düşündürebilecek cilt değişiklikleri de tespit edilecektir. Bir doktor hareket aralığı, kas kuvveti ve refleksleri kontrol edebilir. Doktor bir hastanın skolyozuna sahip olduğuna inanıyorsa, hastadan bir değişiklik olup olmadığına bakmak için birkaç ay içinde ek bir muayene isteyebilir. Bir doktor sinir fonksiyonlarında herhangi bir değişiklik bulursa, omurganın kemiklere ve sinirlerine daha yakından bakmak için bir MRI veya BT taramaları da dahil olmak üzere omurganızda başka görüntüleme testleri isteyebilir .

Genel bakış

Skolyoz, omurganın içinde S veya C şeklinde bir eğri ile karakterizedir. Genellikle çocukluk çağında görülür, ancak yetişkinlikte de ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde görülen skolyoz, genetik, düzensiz pelvik pozisyon, geçmiş spinal veya eklem ameliyatları, diz veya ayak çarpıklıkları veya baş yaralanmaları gibi çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bazı eğriler diğerlerinden daha derindir. Orta ve ağır vakalarda skolyoz ameliyatla düzeltilir. Skolyozdan şüpheleniyorsanız, uygun bir tedavi planı hakkında doktorunuza danışmalısınız.

Skolyozlu çoğu insan, normal bir yaşam beklentisi ile tam, üretken ve normal yaşayabilir. Skolyozlu insanlar hamile kalabilir ve komplikasyon riski taşımayan çocuk sahibi olabilirler. Gebelik sırasında ilave bel ağrısı riski yüksek olabilirler . Genel olarak, omurga eğriliği derecesi arttıkça, prognoz kötüleşir.


Skolyozun tedavisi eğrisin ciddiyetine ve eğrisinin kötüleşmesine bağlıdır. Bazı skolyoz türleri kötüleşmek için daha büyük bir şansa sahiptir, bu nedenle skolyoz türü uygun tedaviyi belirlemeye de yardımcı olur. Tedavinin üç ana kategorisi vardır: gözlem, destekleme ve ameliyat. Sonuç olarak, ameliyat içermeyen tedaviler mevcuttur, ancak bazı kişilerde ameliyat en iyi seçenek olabilir. Fonksiyonel skolyoz vücudun herhangi bir yerinde bir anormallikten kaynaklanır. Bu skolyoz türü, bacak uzunluğundaki bir farklılık gibi o anormalliğin tedavisi ile tedavi edilir. Ağrılı semptomları gidermek için ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi ve egzersiz gibi diğer tedavilerin yanı sıra ameliyatsız tedaviler önerilebilir.Yukarıda açıklandığı gibi, skolyoz, genellikle sırt ağrısı ile ilişkili değildir . Bununla birlikte, sırt ağrısı olan bazı hastalarda , semptomlar fizik tedavi, masaj , gerilmeler ve yoga da dahil olmak üzere egzersizlerle azaltılabilir
 
Skolyoz hastaları boynundaki eğrilerin bir kısmını kaybederler ve ileriye dönük dururlar. Bir skolyoz omurgasının yanlamasına eğrisi 10 dereceden fazladır. Olguların% 80 inde doktorlar kavisli omurganın kesin sebebini bulamıyorlar. Bilinen bir nedene sahip olmayan skolyoz, doktorların idiyopatik olarak adlandırdığı şeydir. Sebep bilinmemekle birlikte, idiyopatik skolyoz ailelerde görülme eğilimi gösterir. Söz konusu spesifik genler henüz tam olarak tanımlanmış değildir ve genetik dışında faktörler de olabilir. Skolyozun en yaygın belirtisi omurganın anormal bir eğrisidir.Kızlarda erkeklerden daha sık görülür. Hafif eğrileri olan insanlar düzenli olarak doktor kontrolünde olmalıdır. Her yaştan insan skolyoza sahip olabilir.
 
Skolyoz, omurganın düz yerine kavisli olduğu bir durumdur. Birçok kişi hafif-şiddetli skolyoz muzdariptir.Eğrilik, doğuştan veya doğumla ilgili bir defektten kaynaklanıyor olabilir. Kemikler düzgün büyümemiş ve gelişmemiş olabilir.Sinirleri veya kasları etkileyen diğer tıbbi durumlar omurgayı etkileyebilir. Bir yaralanma, yada ameliyat veya osteoporoz omurganın şeklini değiştirmesine neden olabilir. Skolyozu işaret eden başlangıçtaki semptomlar,düz olmayan omuzlardır. Bazı durumlarda, bir bacak diğerinden uzun görünebilir veya bir kalça diğerinden daha yüksek görünür. İlk muayeneden sonra, durumun ciddiyetini tam olarak değerlendirmek için x-ışınları gerekli olabilir.
Skolyoz, omurga veya omurganın anormal bir eğrisine neden olan bir hastalıktır. Eğri, sola veya sağa eğilebilir. Skolyozun en yaygın türü İdiopatiktir, yani bilinen bir nedeni yoktur. İdiyopatik skolyoz, eğriliğin başlangıcına dayanarak yaş gruplarına ayrılabilir.Ayrıca, skolyoz ile genetik bir bağlantı da vardır. Skolyoz durumuna göre tedavi edilir. Skolyoz hastalarına yoga ve pilates iyi gelmektedir. Pilates egzersizleri omurgayı destekleyen sırt kaslarını güçlendirir ve skolyoz eğrilerinin kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst