Sinir sıkışması nedir neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Sinir sıkışması nedir neden olur ?
Vücudumuzun her bir alanı karmaşık bir sinir ağı içerir. Kaslarımıza ve cildimize mesajlar vermek için beynimizden kollarımız, bacaklarımız ve diğer ekstremitelerimiz aracılığıyla uzanırlar. Sinirler ayrıca omurilikten uzanır ve özellikle basınca duyarlıdır. Tipik olarak, sinirlerimiz bedenlerimizdeki dar alanlarda gezinirken çok savunmasızdır, ancak omurganız dan çıkarken olduğu gibi koruma için çok az doku vardır.




Vücudun sinir sisteminin bir parçası olarak, sinirler vücudun her bölgesine talimatlar götürmek için beyinden ve omurilikten ayrılır. Esasen, sinirler sinyallerin beyinden omurgadan organlara ve ekstremitelere ve tekrar tekrar geçmesine izin veren elektrik telleri gibidir. Beyindeki ve omuriliğindeki sinirler merkezi sinir sisteminin bir parçasıdır.

Sıkışmış sinir nedir?

Sıkışan bir sinir baskı altında bir sinirdir. Bu basınç çoğunlukla çevresindeki kemik veya yumuşak dokulardan gelir. Yeterli basınç altındaki bir sinir, doğru sinyaller taşıma kabiliyetini kaybeder ve yoldağı sinyaller vücutta çeşitli duyumlara neden olabilir. Örneğin, bir sinir sıkıştığında veya sıkıştırıldığında, sinirin ağrı sinyali vermesine neden olabilir. Sıkıştırma sinirin hizmet ettiği kasları kontrol etme kabiliyetini de sınırlandırabilir.


Sinir sıkışması belirtileri

Bir sinir sıkıştığında, başlangıç semptomları lokalize bir ağrı içerebilir. Bununla birlikte, spinal sıkışmış sinir basınç noktasından çok uzakta olan sancı ve sansasyonlara neden olabilir. Bir sıkışmış sinirden kaynaklanan semptomlar, sorunun kesin yerine bağlı olacaktır. Birçok kişi bükülmüş bir siniri boyuna ya da sıkıştırma kaynağına yakın lokalize ağrı ile ilişkilendirirken, bu sinir sıkışması aslında görünüşte ilgisiz vücudun farklı bölümlerinde semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Omurilikten uzak alanlarda ağrılı semptomlar yaşandığı için bazen rahatsızlığınızın teşhisi güçleşebilir.

Çoğunlukla, iç veya dış kuvvetler sinirin bağlar, kemikler, kıkırdak veya tendonlar gibi dokular arasında sıkıştıklarına ve beklenmedik bir şekilde preslenmesine neden olduğunda ortaya çıkar. Sıkışmış bir sinirle ilişkili ağrı hafif veya şiddetli olabilir ve ağrı kollar, eller, bacaklar ve ayaklar gibi ekstremitelere yayıldığı bir durum olan servikal radikülopatiye neden olabilir . Ağrı hafif veya yüksek olsa da, bir hastanın tedaviyi ne kadar erken alırsa o zaman, kalıcı sinir hasarından, sıvı birikiminden, yara izi ve şişkinlikten kaçınma olasılığı o kadar artmaktadır.

Başka bir deyişle, eğer boynunuzda sıkışmış bir siniriniz varsa, lokalize ağrı gelişebilir; ayrıca parmak uçlarınızdaki hissizlik ve karıncalanma, vücudunuzdaki kas güçsüzlüğü gibi etkilenen sinir boyunca uzanan rahatsızlıklar da gelişebilir. Tümü, omurganın servikal bölgesinde sıkışmış bir sinir kökü, boyun, omuzlar, kollar, eller, parmaklar ve çeşitli üst vücut kas gruplarında ağrıya neden olabilir.

Lomber kompresyonun daha yaygın tiplerinden biri siyatik sinirin tahrişidir. Bu sinir, vücudun en uzun ve kalın kısmıdır ve omuriliğin tabanından aşağı doğru vücuda uzanır ve alt vücut hareketi için kesinlikle gereklidir. Omurga dejenerasyonu, bel omurganın oldukça esnek olduğu, bel ağrısını desteklemekle yükümlü olduğu bel ağrılarında çok yaygındır çünkü siyatik sinir aşırı basınca duyarlıdır. Zamanla, fıtıklı diskler, spinal artrit ve diğer koşullar siyatik sinirin tahriş olmasına neden olabilir. Bu olduğunda, ağrı sinirin uzunluğu boyunca uzabilir veya alt vücutta uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük ve diğer semptomlara neden olabilir. Belirtilerin bu topluluğu sıklıkla siyatik ağı olarak adlandırılır.

Omurilik artriti , eklemlerdeki kıkırdaklar aşındığında ve yaşlanma, yıpranma, yıpranma veya travma nedeniyle kaybolduğu zaman oldukça yaygın bir durumdur. Yanma sinirlerine basınç uygulayarak iltihaplanma da meydana gelebilir. Spor, egzersiz, yanlış kaldırma veya sırtın diğer ağır kullanımı (fiziksel, emek yoğun işlerde olduğu gibi) ile sıklıkla ilişkilendirilen tekrarlayan hareketler bel ağrısına neden olabilir. Bir sinir, daha uzun bir süre sabit basınca maruz kaldıktan sonra, ağrı ve kas güçsüzlüğü artabilir. Etkilenen bölgede refleks, el becerisi ve sansasyon kaybı yanı sıra etkilenen kasların zayıflaması (atrofi) olabilir. Sıkışan bir sinirin de uygun besin maddelerini alması engellendiğinden, sinir lifi sonunda ölebilir ve herhangi bir elektriksel uyarı iletme kabiliyetini kaybedebilir.

Basit önlem alarak spinal kasılan bir sinir gelişim riskinizi azaltabilirsiniz. Örneğin, boynunuza veya sırtınıza zarar verme şansınızı sınırlamak için atılması gereken adımları öğrenebilirsiniz; bu da omurga ve sinir köklerinizin sıkışmasını önleyecektir. Hastanın sağlık öyküsünün tartışılması, görüntülemenin incelenmesi (BT taramaları, MRI lar veya X-ışınları gibi) ve benzersiz semptomları, yaşam tarzı dikkate alınmalıdır. Nadir durumlarda, aşırı durumlarda minimal invaziv cerrahi gerekebilir. Çoğu zaman, sinir sıkıştırma belirtileri düşük etkili egzersiz, anti-inflamatuvar ilaçlar, sıcak / soğuk terapi ve diğer yöntemler gibi bir dizi cerrahi dışı, tekniklerle etkin bir şekilde yönetilebilir.

Ağrınız şiddetli, sürekli devam ediyorsa, bir doktora görünmelisiniz. Doktor, sıkışan sinirinize neyin sebep olduğunu belirlemek için bazı testler yapabilir veya yaşam tarzınız hakkında bir çok soru sorabilir. Sinirin sıkıştığı yeri belirlemek için daha güçlü bir anti-inflamatuar reçete edebilir veya bir X-ray gibi ek testler önerebilir . Doktorunuz semptomları azaltmaya yardımcı olabilecek fizik tedaviyi de reçete edebilir. Sevgili okurlar sinir sıkışması ile ilgili makalemizi incelediniz . Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilri, sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.
 
Beyin ve omurilikten gelen sinirler vücudunuza önemli mesajlar gönderir. Eğer sinir sıkışması olursa ağrı sinyalleri gönderirler. Karpal tünel sendromu , sinir sıkışma sendromunun en yaygın türüdür. Kubital tünel sendromu sinir sıkışması sendromunun ikinci en yaygın türüdür. Sinir sıkışması sendromuna genellikle tekrarlayan yaralanmalar neden olur. Burkulma ve kırılmalar sinir sıkışması sendromuna neden olabilir. Bazı tıbbi durumlar sinir sıkışma sendromunu tetikleyebilir yahut daha fazla duyarlı hale getirebilir. Sinirsel bozukluklar, gebelik,menopoz,yüksek tansiyon,diyabet, otoimmün bozukluklar, şişmanlık,tümörler kistler duyarlılığı artıran hastalıklardır. Sinir sıkışması olduğunda işlevlerinizde kısıtlama olabilir. Sinir sıkışması septomları ; şişme,iltihap,kas güçsüzlüğü ,uyuşukluk ve ağrı dır. Bu septomları yaşarsanız mutlaka hekime görünün.
 
Sinirler, vücudunuzdaki dar alanlardan geçtikleri yerlerde savunmasızdır, ancak onları korumak için yumuşak dokulara sahiptir. Sinir sıkışması genellikle bağ,kemik ve tendon gibi dokular arasında preslendiğinde ortaya çıkar. Örneğin , omurgadan çıkan bir sinir kökü üzerindeki iltihap veya basınç, boyun veya bel ağrısına neden olabilir .Sinir sıkışması ile bazen ağrı tek semptomunuz olabilir. Ağrı, karıncalanma, uyuşma veya kas güçsüzlüğü sinir sıkışmasının septomları arasındadır.Karpal tünel sendromu, tarsal tünel sendromu, kübital tünel sendromu, dizdeki peroneal sinir sıkışması ve omurgada herniasyona uğramış bir disk tüm sinir sıkışması örnekleridir .Sinirler, tekrarlayan aktivitelerle kronik olarak sıkışabilir. Her sinirin kendine özgü bir işi vardır. Bu iş kas hareketine yardımcı olmak, duyularınızı omuriliğinize ve beyninize ya da her ikisine geri iletmek gibi. Tedavi planınız, terapilerin bir kombinasyonunu içerebilir. Doktorunuz bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve fizik tedavisi önerebilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka hekime görününüz.
 
Sinirler, beyninizden ve omuriliğinden uzar, vücudunuza önemli mesajlar gönderir. Sinir sıkışması söz konusu olduğu zaman ağrı gibi uyarı mesajı alırsınız. Sinir sıkışması hafif ile şiddetli olabilir. Geçici veya uzun vadeli sorunlara neden olabilir. Bir sinirde basınç olduğunda sinir sıkışması olur. Bu baskı tekrar eden hareketlerin sonucu olabilir. Sinir sıkışması genelde yanlış duruş,yaralanmalar gibi nedenlerden olur. Romatoid artrit , diyabet veya hipotiroidizm gibi tıbbi durumlar da rol oynayabilir. Ağrı, karıncalanma, uyuşma veya kas güçsüzlüğü gibi septomlar görülür. Sinir sıkışmasında en çok görülen karpal tünel sendromudur. Bazı nadir görülen sinir sıkışması sendromlarıda vardır. Tekrarlayan yaralanmalar, kazalar ve tıbbi durumlar sinir sıkışmasına yol açmaktadır. Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir hekime görünün..Sinir sıkışması, ciddi morbidite ile sonuçlanabilen yaygın bir durumdur. Travma, yer kaplayan lezyonlar, inflamatuar değişiklikler ve hareket ile dinamik kompresyon dahil olmak üzere sinir sıkışmasının birçok nedeni vardır. Erken teşhis, hızlı tedaviyi sağlamak ve potansiyel yaralanmayı en aza indirmek için önemlidir. Uygun tanı genellikle klinik muayene ile belirlenebilir.