Sık büyük tuvalete çıkmanın nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Sık büyük tuvalete çıkmanın nedenleri
Gün içerisinde kaç kez tuvalete çıktığımız gerçekten önemlidir. Bazı insanlar çok sık tuvalete çıkarken, bazı insanlar özellikle büyük tuvalete çok az çıkmaktadır. Farklı bağırsak ve mide problemlerinin habercisi olan bu durumlardan en çok sık büyük tuvalete çıkma nedenleri merak edilir ve araştırılır.


KABIZLIK NEDEN OLUR MU?


Tuvalete çıkarken kabızlık oluşumuna da dikkat edilmelidir. Kabız edecek besinlerden uzak durulmalıdır. Posa ve lif yönünden zengin gıdalar ile beslenme gerçekleştirilmelidir. Böylelikle sık büyük tuvalete çıkma esnasında kabızlık problemleri ile uğraşılmamış olur. Günde 3 kez büyük tuvalete çıkılması normal ve olması gereken olarak sayılabilir. Ancak daha fazlası için nedenlerine bakılmalıdır.




3.jpg




Kilo alamayan insanlarda bu durum çok sık yaşanır. Bu nedenle de zayıf insanlar daha çok şikayet eder. Yedikleri her besinden sonra büyük tuvalete çıkma durumu yaşanır. Az su ve sıvı alınması, yenen besinlerin aşırı katı olması, lif bakımından fakir besinler tüketilmesi, aşırı hareketsizlik ve egzersiz yapılmaması da çok sık bu durumun yaşanmasına neden olur. Tam aksi gerçekleştirildiğinde ve egzersiz yapılmasına önem verildiğinde büyük tuvalete çıkma da azaltılmış olur. Sık büyük tuvalete çıkma problemi gün içerisinde insanlara sıkıntı verebilir. Bu nedenle doktora da danışılmalı ve önlemler alınmalıdır.

YENİDEN OLUŞUMU


Bu tür dışkılama durumlarında gereken önlemler alınmasına rağmen devam etmesi durumunda, yeniden doktora gidilmeli ve ilaç takviyesine başlanmalıdır.

Dışkılama sıklığının herkes tarafından kabul edilmiş genel bir sebebi yoktur. Bağırsak alışkanlıkları sağlıklı insanlar arasında büyük ölçüde değişmektedir. Bazı insanlar günde üç defa büyük tuvalete çıkma gereği duyarken bazıları ise haftada ancak üç kez dışkılama gereği duymaktadır.Dışkılamanın sıklığı ve nasıl olduğu zamanla değişebilmektedir. Bağırsak hareketlenmelerinde sıklığın dışında gevşek, sulu dışkı, karın ağrısı veya kanlı dışkı gibi değişikliklerin olmaması, dışkılama sıklığının herhangi bir hastalıktan kaynaklanmadığını gösterir.

NEDENLERİ
Eğer her zamankinden daha sık dışkılama yapıyorsanız muhtemelen aşağıdaki yaşam tarzı değişikliklerini yapmış olabilirsiniz:
• Lif alımını arttıran sebze, meyve ve tam tahıllı besinlerin alımının artması,
• Düzenli egzersiz yapılması ya da egzersiz artışı,
• Daha fazla su içilmesi gibi.
Daha sık şekilde dışkılama yapmanıza sebep olan bazı hastalık ve sağlık koşulları ise şunlardır:
• Çölyak hastalığı (bağırsaklarda sindirim işlemini yürüten “villus” adı verilen yapıların bozulmasına sebep olarak yiyeceklerde yer alan besinlerin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.)
• Crohn hastalığı (sindirim kanalında iltihaplanmalar ve ülser oluşumları ( yaralar) ile bilinen kronik bir hastalıktır. Ağızdan anüse bölgesine kadar bağırsağın herhangi bir yerinde görülebilmesine rağmen en çok ince bağırsağın son bölümünde ve kalın bağırsakta hastalıklara neden olmaktadır.)
• Hipertiroidi (aşırı aktif tiroid)
• İrritabl bağırsak sendromu (İBS yapısal (organik) değil de fonksiyonel olan bir bozukluk olarak değerlendirilir. Şişkinlik, ağrı ve dışkılama alışkanlığında bozukluk olan kişilerde yapılan tetkikler sonucunda herhangi organik bir bozukluk veya patolojik bulgu elde edilmemesi “İrritabl bağırsak sendromunu” akla getirir.)
• İlaçların yan etkisi
• Ülseratif kolit (ülserler ve açık yaralar ile kendini gösterir. Kalın bağırsakları etkileyen bir kolittir. Aktif hastalığın ana belirtisi genellikle kanla karışık ishal olmaktadır.)
Ne zaman doktora görünmelidir?
Eğer daha sık dışkılama yapmanıza sebep olacak yaşam tarzı değişiklikleri yaptıysanız ve başka belirtilerle karşılaşmıyorsanız, sağlık durumunuz yerinde demektir. Ancak eğer aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız genel cerrahi uzmanı gibi bir doktora görünmenizde fayda vardır:
• Tekrar tekrar şerit şeklinde dışkılama veya sulu gevşek dışkı şeklinde hacim ve görünüşte değişiklikler,
• Karın ağrısı,
• Dışkıda kan, mukus veya irin bulunması halinde doktora görünmeniz önerilir.
 
Geri
Üst