SGK'ya verilen İşe Giriş Bildirgesinde Tarih yanlış yazılırsa ne yapmalıyız?

handanca

Daimi Üye
Yönetici
SGK'ya verilen İşe Giriş Bildirgesinde Tarih yanlış yazılırsa ne yapmalıyız?
sgk işe giriş sgk işe giriş bildirgesi verme süresi bildirgesi ne zaman verilir düzeltme
SGK'ya verilen İşe Başlama Bilgirgesi biliyorsunuz İnternet ortamında verilmektedir. Yanlışlıkla yada hayatın olağan akışı içerisinde işverenlerin işe başlama tarihini hatalı yazdıklarına ve idari para cezası uygulamasına maruz kaldıklarına da rastlanmaktadır. İşe başlama tarihinin yanlış yazıldığı dönemler sene döndüğü için özellikle yılbaşlarında daha çok tekrar etmektedir.

İşverenin sigortalıya ait işe giriş bildirgesini yanlış yazdığına dair beyanının kurum tarafından işleme alınabilmesi için delil niteliği taşıyan belgelerle desteklenmesi büyük önem taşımaktadır. Aksi halde işverenin sigortalı işe giriş bildirgesinde işe başlama tarihini sehven yanlış yazdık, kurumca düzeltilsin talebi kabul edilmemektedir. Bu nitelikte bir hata yapan işverenin talebinin kabul edilmesi için yapması gereken işlemler aşağıda belirtildiği gibi olmalıdır.

- Kuruma hatalı işe giriş bildirgesinin verildiği aynı gün içinde düzeltme dilekçesi verilmedir.

- Aynı gün içerisinde verilecek düzeltme dilekçesine iş akdinin kurulacağı günün yazılı olduğu ve notere tasdik ettirilmiş iş sözleşmesi eklenmelidir.

- İşe başlama tarihini doğru yazıldığı sigortalı bildirim belgesi mutlaka aynı gün içerisinde sigortalıya imzalatılarak kurum kayıtlarına intikal ettirilmelidir.

- Aynı gün içerisinde ikametgah sureti, sabıka kayıt belgesi, sağlık raporu alınmalı bu belgeler de düzeltme dilekçesine eklenmelidir.

- Bildirimin yapıldığı gün sigortalı bir başka işyerinde çalışmakta ise çalıştığı işyerinden çalışma belgesi alınmalı ve düzeltme dilekçesine bu belge de eklenmelidir. Mümkünse adı geçen işyeri tarafından vizite kağıdı alınarak işçi viziteye çıkarılmalı, gerekirse 1 günlük rapor alması sağlanmalıdır.

İşveren tarafından yapılan talebe ve talebe karine teşkil eden eki belgelere rağmen kurum gerekli düzeltmede bulunmaz ve idari para cezası uygularsa cezaya tebliğ tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde itiraz edilmeli, sonuç alınamadığı takdirde 1 aylık süre içerisinde idari mahkemeye dava açılmalıdır. Böyle bir haksızlık olduğunda da mahkeme hakkımız olduğunuda unutmayalım.
 
İnanılmaz güzel bilgiler handanca sağolasın, özellikle yılbaşından hemen sonraki aylarda malesef bu tür problemlerle karşılaşıyor ve cezaya maruz kalıyorduk bu dediklerinizi bi daha olursa uygulayacağız 🙂