Konuya cevap cer

sezeryan doğum kaç saat sürer bebek doğurma ameliyatı oyunları sezeryan oyunları doğum ameliyatı oyunu oyunu

Sezeryan doğum, bebeğin anne karnından rahmin açılarak  çıkartılmasıdır. Normal doğumun mümkün olmadığı zamanlarda ya da annenin ve  bebeğin sağlığını tehdit eden her durumda sezeryan doğuma gereksinim  duyulmaktadır.


Sezeryan doğuma karar verildiğinde, 38.haftadan sonra  hamilelik sezeryan ile sonlandırılır. Doğumun sezeryan olmasını gerektiren  durumların başında, bebeğin ters duruşu ve bebeğin çok iri olması gelmektedir.  Bebeğin yan gelmesi, çoğul hamilelik olması, annenin kemik yapısının darlığı,  bebekte doğumsal anomalilerin olması, plasentanın rahim ağzını kapaması,  annedeki bazı rahatsızlıklar sezeryanı gerektirmektedir.


Sezeryan doğum  ameliyatı, dünyanın en eski ameliyatlarındandır. Zamanla hem cerrahi hem de  anestezi tekniklerindeki gelişmelerin ve ilaç sektöründeki yeni buluşların  etkisi ile sezeryan günümüzde güvenli ve kolay bir ameliyat haline gelmiştir.  Operasyon yaklaşık 40 dakika - 1 saat arasında sürer. Ameliyat başladıktan sonra  10 dakika sonra bebek anne karnından çıkarılır.


Sezeryanın en önemli  avantajı, bebek açısından oluşabilecek risklerin az olmasıdır. Ama herşeye  rağmen sezaryan bir operasyondur. Karın açılmaktadır ve karın içi iltihaplanma  riski her zaman vardır. Dikişlerde ve cilt altında kanama ile karşılaşılabilir.  Bu nedenle sezeryan, hastanelerde ve konusunda uzmanlaşmış doktorlarca  yapılmalıdır.


Doğum öncesinde doktorla verilen sezeryan kararından  sonra, hastaneye 30-60 dakika kadar erken gidilmelidir. Epidural ya da genel  anestezi farketmeksizin 6 saat önceden hiçbirşey yenmemeli ve içilmemelidir.  Ameliyattaki kas gevşeticilerin etkisiyle mide içeriğinin akciğerlere kaçmaması  açısından midenin boş olması önemlidir. Ayrıca takı kullanılıyorsa hepsi  çıkartılmalı, oje de sürülmemelidir.


Hastanede odaya yerleştikten sonra,  genellikle lavman ile bağırsakların boşaltılması sağlanır. Ameliyat öncesi, kan  tetkikleri de yapılır. Ameliyat odasında ise epidural ya da genel anestezi  sonrasında anneye sonda takılır. Tüm karın bölgesi, antiseptik solüsyonlarla  temizlendikten sonra steril örtüler örtülür ve ameliyata başlanır. 


Ameliyat kasık bölgesinin yaklaşık 3-4 cm üzerinden yatay olarak 10-15  cmlik bir kesi ile başlar. Anne karnındaki bebeğe ulaşmak için ciltten  başlayarak 8 kat tabaka kesilip, doğum bitince tekrar dikilmektedir. Kesilen  tabakalar sırasıyla; cilt, cilt altı yağ dokusu, kasların koruyucu kılıfı, karın  ön duvarı kası, karın iç zarı, uterus zarı, uterus kası ve amnion zarıdır. 


Doğumda bebek çıkarıldıktan sonra göbek bağı bağlanır ve kesilir.  Sonrasında çocuk doktoruna verilerek ilk muayenesi yapılır. Annede ise bebekten  sonra, plasenta çıkarılır ve rahimin içi zarlardan temizlenir. Tabakalar  dikildikten sonra, cilde estetik dikiş yapılarak ameliyat sonlandırılır. 


Cilt dikişi tamamlandıktan sonra, yara antiseptik solüsyon ile  temizlenir ve pansuman yapılıp kapatılır. Anneye genel anestezi uygulanmış ise  uyanmaya başlar ve yarım saat kadar gözlem altında bekletilerek, odaya çıkarılıp  yatağa alınır. O gün sonda ve serum çıkarılmadan hasta dinlendirilir. Odasına  alınan annenin yanına ilk sütünü verebilmesi için bebek getirilir. Saatte bir  annenin tansiyonu, idrar çıkışı ve kanama kontrolü yapılır.


Ameliyattan  6-8 saat sonra hemşirelerin getirdiği sıvıları almak gerekmektedir ve yavaş  yavaş ayağa kalkarak dolaşmaya başlanmalıdır. Operasyon esnasında barsak  hareketleri durduğundan, hareketlenmelerini ve normale dönmelerini sağlamak için  bu şarttır. İlk gün olmasa da mutlaka ikinci gün yürümeye başlanmalıdır. 


Annenin normal hayatına dönmesi genelde 4-5 gün kadar sürmektedir.  Ayrıca, hastanın en az 6 hafta ağır işlerden kaçınması gerekmektedir. Zaman  zaman dikiş yerlerinde ağrılar olabilir. Doktor kontrollerine zamanında  gidilmeli ve önerilen ilaçlar kullanılmalıdır.


Geri
Üst