Selanik ( ballı ballı, halka)Tatlısı
selanik tatl?s?, ball? ball? tatl?s?, halka tatl?s? tarifi, yap?l??? ve malzemeleri nelerdir, sorular?na cevaplar burada
Biliyoruz ki selanik tatl?s? diyince akla biri kek, revani ?eklinde di?eri ise sokak sat?c?lar?n?n satt?g? tulumban?n cinsini and?ran
daha büyük ve halka tatl? gelir..
daha büyük ve halka tatl? gelir..
Bizde halk dilinde ball? ball?, selanik, halka .. gibi birçok isimle bilinen bu tatl?y? tarif edece?iz melekler..
Aç?klama:
Yunan mutfa??na ait bir yemektir.
Malzemeler:
?erbeti için:
2 bardak toz ?eker
2 tatl? ka???? limon suyu
1,5 bardak su
Hamuru için:
7,5 kahve fincan? un
3,5 kahve fincan? tereya?
1 kahve fincan? pudre ?ekeri
muhallebisi için:
3 bardak süt
1 kahve fincan? ni?asta
4 yumurta
1/2 tatl? ka???? tuz
2 bardak toz ?eker
2 tatl? ka???? limon suyu
1,5 bardak su
Hamuru için:
7,5 kahve fincan? un
3,5 kahve fincan? tereya?
1 kahve fincan? pudre ?ekeri
muhallebisi için:
3 bardak süt
1 kahve fincan? ni?asta
4 yumurta
1/2 tatl? ka???? tuz
Haz?rlan???:
Sütü bir tencerede kaynat?n. Süt kaynamaya yüz tuttu?unda tuz ve ni?asta kar???m?n? çabuk çabuk yedirin. ?yice kar???nca tekrar ate?e koyun. Kar??t?rarak ni?astal? sütlü boza k?vam?na gelene kadar pi?irin. So?umaya b?rak?n. Unu hamuru yo?uraca??n?z yere eleyin. Pudra ?ekerini de unun üzerine eleyin. Ortas?n? havuz gibi aç?n ve içine azar azar eritilmi? tereya??n? dökerken unu kar??t?r?n. Ya??n kat?lmas? sona erince kar???m? yo?urarak hamur haline getirin. Daha sonra içi iyice ya?lanm?? tepsiye bo?alt?n ve bir spatula yard?m?yla bir parmak kal?nl???nda olacak ?ekilde düzeltin. Tepsiyi orta ?s?l? f?r?nda üstü pembele?ene dek pi?irin. Hamur f?r?nda pi?erken so?umu? muhallebiye yumurtalar? teker teker ekleyin ve bir çatal yard?m?yla kar??t?rarakyedirin. Sonra f?r?ndan ç?kan hamurun üzerine bo?alt?n. Bir spatula yard?m?yla üzerini düzeltin. Üstü pembele?ince f?r?ndan al?n ve kenarda so?umaya b?rak?n. ?eker ve suyu bir tencerede kar??t?r?p kaynat?n. ?nmesine yak?n limon suyunu ekleyin ve koyu bir ?erbet haline gelince baklava biçiminde dilimledi?iniz tatl?n?n üzerinde gezdirin.
Sütü bir tencerede kaynat?n. Süt kaynamaya yüz tuttu?unda tuz ve ni?asta kar???m?n? çabuk çabuk yedirin. ?yice kar???nca tekrar ate?e koyun. Kar??t?rarak ni?astal? sütlü boza k?vam?na gelene kadar pi?irin. So?umaya b?rak?n. Unu hamuru yo?uraca??n?z yere eleyin. Pudra ?ekerini de unun üzerine eleyin. Ortas?n? havuz gibi aç?n ve içine azar azar eritilmi? tereya??n? dökerken unu kar??t?r?n. Ya??n kat?lmas? sona erince kar???m? yo?urarak hamur haline getirin. Daha sonra içi iyice ya?lanm?? tepsiye bo?alt?n ve bir spatula yard?m?yla bir parmak kal?nl???nda olacak ?ekilde düzeltin. Tepsiyi orta ?s?l? f?r?nda üstü pembele?ene dek pi?irin. Hamur f?r?nda pi?erken so?umu? muhallebiye yumurtalar? teker teker ekleyin ve bir çatal yard?m?yla kar??t?rarakyedirin. Sonra f?r?ndan ç?kan hamurun üzerine bo?alt?n. Bir spatula yard?m?yla üzerini düzeltin. Üstü pembele?ince f?r?ndan al?n ve kenarda so?umaya b?rak?n. ?eker ve suyu bir tencerede kar??t?r?p kaynat?n. ?nmesine yak?n limon suyunu ekleyin ve koyu bir ?erbet haline gelince baklava biçiminde dilimledi?iniz tatl?n?n üzerinde gezdirin.
Tatl? ?erbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirisiniz.
Yerken bizide hat?rlay?n birde bize yap?n🙂
Afiyet olsun..
Yerken bizide hat?rlay?n birde bize yap?n🙂
Afiyet olsun..