sedir çamının özellikleri nelerdir

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
sedir çamının özellikleri nelerdir
sedir çamı özellikleri sedir çamının özellikleri çamının özelliği nelerdir kısa
sedir çamının özellikleri nelerdir??? acil cvb lazım
 
Doğada 3 çeşit sedir çamı bulunur. Cedrus Libani (Lübnan sediri), C. Atlantica (Atlas sediri) ve C. Deodarus (Himalaya sediri). Lübnan sediri geliştiğinde tepesi düzleşen, 30 metre kadar büyüyebilen bir çamdır. Dalları toprağa paralel gelişir. Anavatanı Lübnan’da bile Toroslar’dakinden fazla sedir bulunmaz. İstanbul’da sahil bölümlerinde ılıman ve kuytu alanlarda Lübnan sediri gelişebilir. Kara, dona diğer türlerine göre fazla dayanamaz. Fakat Asya’da bulunan bir tür C. Stenocoma geliştirilip soğuğa dayanıklı hale getirilmiştir. Odunu pembemsi ve güzel kokuludur. Zamanında kutsal merkezlerde iç mekan işçiliğinde kullanılmıştır.

Atlas sediri şeklini en beğendiğimdir. Yumuşak dalları, kısa iğneleriyle çabuk gelişirler. 50 metre kadar büyüyebilen bu çam bana hep Japon Kabuki tiyatrosu figürlerini anımsatır.
C. Atlantica “Glauca” mavi olanıdır. Anavatanı Fas, Cezayir olan bu çam çok değişik topraklarda yetişebilir. Hafif asitli topraklardan özellikle kireçli topraklarda, kayalıklarda, yamaçlarda gelişebilir. Atlas sediri için kışın belli miktar kar yağışlı, yazın sıcak ve kuru geçmesi şarttır. Odunu sarımsı kahverengidir. Mobilya ve inşaat yapımında kullanılır. Kozalakları 40 yaşından sonra oluşmaya başlar.

Deodora ya da Himalaya sediri daha uzun iğneleriyle ve en yumuşak dallarıyla tanınabilir. Diğerlerine göre yavaş gelişir. Küçük bahçelerde yetişmesi daha iyidir. Soğuğu pek sevmez. Ilıman kuşak bitkisidir.

Tüm sedirler, üzerinde oluşan kozalaklardan çıkan kanatlı tohumlardan yetişebilir. Yalnızca mavi ve açık sarı türleri dalından özel yöntemle yetiştirilir. Üçü de deniz kenarında tuzdan etkilenmez. Ufak fideler yetiştirilirken yapmanız gereken, yetişen esas gövdenin tek bir dalda olmasını sağlamanızdır. Yanında dik çıkmış esas dal gibi olanları kesin, tek gövde gelişimi hızlandırır.

Sedirler yılda 30 – 90 santim büyür. Bahçenize sedir dikecekseniz bol güneşli ve açıklık alanları seçin. Etrafındaki fazla miktarda bitki türü, rutubet, gölge kozalak ve tohum gelişimini etkileyebilir.

Sedirleri gruplar halinde ve çok yakın olmayacak şekilde dikin. Asla hayvansal gübre vermeyin. Senede iki kez çam gübresi verin. Bauhaus’da bulabilirsiniz. İlkbaharda gelişim için ve sonbaharda dinlenmesi için… Asla altında çim yetiştirmeye zorlamayın. Yonca dikin yeter. Fazla su ağaçlara zararlı olabilir. Dibini çapalamayın. Piyasada 2.5 milyondan, 5 metrelik 110 milyona kadar değişik sedirler bulabilirsiniz
 
sedir ağacının özellikleri

çok büyüktür,çam ağacıdır,büyük orman araştırma bölge müdürü ona "şah sedir demişler
 
Vallahi tam olarak bilgilere ulaştım ama konunuzdan verdiğiniz link tam konuya gitmiyor onunla bi ilgilenirseniz sevinirim teşekkürler.
 
Sedir ağacı yurdumuzda yetişen değerli orman ağaçlarından bir tanesidir. Bu ağaç uygarlık tarihine yön vermiştir denebilir. Sedir ağacına bir diğer isimle yani Lübnan sediri denmesinin sebebi bu bitkinin ortaya çıkış yerinin Lübnan olmasıdır diyebiliriz. Yani Lübnan bayrağında sedir ağacı bulunması bir rastlantı değildir. Sedir ağacı Mezopotamya da yayılış göstermiş bir ağaç türü olarak nihayet günümüze kadar ulaşmıştır.

Sedir ağacının bu kadar önemli olmasının sebebi yapısıyla alakalıdır. Bu ağaç çamgiller familyasına dahildir. Yaprak dökme özelliği olmayan yani sürekli yeşil kalan, iğne yaprakları üzerinde dökülmeden 3-5 yıl gibi bir süre kalabilen, aşağı yukarı 30-40 metre civarında boy salabilen ve uygun ortamı bulduğu takdirde 1000 yıl gibi uzun bir süre kendini koruyan kozakları olan bir ağaç türüdür.

Çam ağacıyla oldukça fazla benzerlikler gösteren sedir ağacı, ibre adı verilen yaprak uzunluklarına bakılarak çam ağaçlarından ayrılabilir. Yapraklar kısa ve çok sayıda ibre buket halinde görülüyorsa, bu ağaç sedir ağacıdır. Bu ağaçlar kozalakları ile de çamlardan farklı olmaktadır. Sedir ağacının kozalakları uzunca ve daha cılızdır. Bu kozalaklar genel olarak fıçıya benzetilir ve 26 aylık bir sürede olgunlaşırlar. Aynı zamanda, kozalak pulları denilen yapıları arasında, çam ağaçlarındaki gibi boşluklar bulunmaz.

Kehribar taşının, sedir ağacındaki reçinelerin fosilleşmesi ile ortaya çıkması da bu ağaçların başka bir özelliğidir. Reçineler, kimyasal yapısı ve kokusu sayesinde sedir ağaçlarını kurtlardan ya da böceklerden de korurlar. Böylece ağaç, bu tür tehlikelere karşı fazlasıyla dayanıklı olur. Reçineler ayrıca yapıştıkları yerin oksijenle temasını kesmesi nedeniyle, sedir ağacı hücrelerinin uzun süre yaşamasına ve taze kalmasına sebep olur. Selvi ve sedir ağaçlarında bulunan reçineler, Eski Mısırlılar tarafından mumyalama geleneklerinde kullanılan bir maddeydi.


Ekolojik istekleri

Sedirler yarı ışık ağacıdır. Nem istekleri az, sıcaklık istekleri fazladır. Yetiştirilmeleri tohumla olur.

Odun yapısı

Odunlarında reçine kanalı yoktur. Diri odun kısmı sarımsı beyaz, öz odunu kısmı ise koyudur. Yumuşak ve dayanıklı odunları vardır.

Türler

Atlas sediri (Cedrus atlantica)
Kıbrıs sediri (Cedrus brevifolia)
Himalaya sediri (Cedrus deodara)
Lübnan sediri (Cedrus libani) Türkiye.

Üretimi :

Tohum , çelik ve aşı yöntemi ile üretimleri gerçekleştirilir. Genellikle tohumla üretilme yöntemi seçilir. Tohumları genellikle yağlıdır ve uzun süre saklanamazlar. İlkbahar ya da sonbahar aylarında tohumları kolaylıkla çimlenir. Tohum ekiminden birkaç saat önce tohumların sulanması büyüme ve çimlenme açısından iyi olur. Tohumlar genellikle ekildikten 15 – 20 gün sonra çimlenir.

Yararları, Faydaları:

Mikrop öldürücüdür.
Cilt solunum yolları hastalıklarında kullanılır.
İdrar söktürür.
 

Benzer Diğer Konularımız !

K
Cevaplar
3
Görüntüleme
3K
S
K
Cevaplar
2
Görüntüleme
4K
T
H
Cevaplar
0
Görüntüleme
3K
Hanibinihümmen
H
T
Cevaplar
0
Görüntüleme
4K
TİTAN
T
M
Cevaplar
2
Görüntüleme
2K
Misafir Melek
M
T
Cevaplar
0
Görüntüleme
5K
T
Geri
Üst