Salonda yetiştirebileceğiniz bitkiler

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Salonda yetiştirebileceğiniz bitkiler
evde yetişebilen bitkiler,salonda hangi bitkiler kullanılır,salonumuza hangi bitkileri koymalıyız,evde yetişebilen bitki isimleri

Eğer evinizde bir türlü istediğiniz sıcaklığı yakalayamadıysanız ve salona canlılık katamamaktan şikayet ediyorsanız, salon bitkileri size bu konuda yardımcı olabilir. Hiç şüphesiz salon bitkileri eve ruh katan, yaşanmışlık hissini en etkili biçimde veren ‘aksesuarlardır’. Ancak unutmayın ki bu aksesuarlar ilgi ister. Bakımı kolay salon bitkileri olsa bile, bitkinin yerini sevmesi önemlidir.
Afrika Menekşesi

Pek çok farklı türü olan menekşeler, cam kenarında yetiştirebileceğiniz, bakımı zahmet istemeyen ve bir o kadar da güzel görünümlü bitkilerdir. Yazın yapraklarını yakacak kadar direkt güneşte kalmamaları şartıyla, ışık seven ve bütün yıl çiçek açan bitkilerdir. Toprağı kurudukça sulamanız yeterlidir. Sularken yapraklarına su gelmemelidir, dipten sulamak gerekir.
Yerini sevdiği takdirde menekşe hızla ve bol bol yaprak vermeye başlar. Arada zayıfladığını, sarardığını gördüğünüz yaprakları veya kuruyan çiçeklerini elinizle kopararak temizleyebilirsiniz. Zaten bu zarar gören yapraklar kolayca elinize gelir.
Paşa Kılıcı

Paşa kalıcı bakımı kolay salon bitkilerindendir çünkü zor koşullara dayanıklı, çöl grubu bitkilerindendir. Pencere önünden ziyade salonun aydınlık bir köşesinde olması daha iyidir. Işığı sever ama direkt güneş ışığı almaması daha iyidir. Toprağı kurudukça sulanır. Uygun koşullarda boyu 1 metreyi geçebilen bu bitki evlerde genellikle 50 cm’e kadar uzayabilir.
Dua Çiçeği (Calathea)

Tropikal bölgelerin egzotik görüntüsünü eve taşımak için en uygun bitkilerden biridir. Yaprakların altı bordoya yakın bir renktedir ve üstü ise alacalı, çok hoş bir görünüm sunar. Geceleri biraz kapanan bitki, gündüzleri yayılarak hoş bir görünüme bürünür. Dua çiçeğinin yerini sevmesi çok önemlidir. Salonun yarı gölge bir köşesinde, direkt güneş ışığından uzak olmalıdır. Nem sevdiği için bol bol sulanabilir. Kışın sulamada aşırıya kaçmamaya dikkat edilmelidir.
Zambia Bitkisi

Bakımı son derece kolay salon bitkilerinden biri de zambia bitkisidir. Birkaç santim boyunda eve gelen bitkinin birkaç hafta içerisinde ne kadar büyüdüğünü görünce çok şaşırabilirsiniz. toprağı kurudukça sulayabilirsiniz ve salonun ışık alan bir köşesinde olması da yeterlidir. İlk gördüğünüzde kısa haline aldanmayın ve uzayıp farklı bir bitki olacağını bilin.
Şeflera

Kısa saksı çiçeklerinden ziyade şöyle uzun bir bitki istiyorsanız şeflera, aradığınız bitki olabilir. Işığı seven, yapraklarına da su püskürterek (kışın daha az) bolca sulayabileceğiniz bir bitkidir. Bitkinin büyüyen ucunu koparmak gerekir ki gürleşsin, aksi takdirde tavana kadar uzayan, az yapraklı bir bitkiye dönüşür.
Benjamin Bitkisi

Salonda ihtişamıyla göz dolduracak bol yapraklı bir bitki yetiştirmek istiyorsanız benjamin bitkisi bunun için en isabetli seçimlerden biridir. Oldukça popüler salon bitkilerinden biri olan benjamin düzenli olarak sulayıp rahatça ışık alacağı bir yere yerleştirdiğinizde oldukça sağlam ve sık yapraklı bir bitki olarak göze çarpar. Sulama yaparken yapraklarına da su püskürtmeniz tavsiye edilir.
Yuka

Yerini sevdiğinde son derece zahmetsiz büyüyen ve zorluk çıkarmayan bitkilerden biridir. Elbette çoğu bitki gibi o da biraz ışık görmek ve düzenli sulama ister. Suyu seven bu bitkinin dik yaprakları ona zinde bir görünüm verir ve bu enerji salona da yansır.
Salon Çamı (Arokarya)

Doğaya çıktığınızda kocaman ağaçlar olarak karşınıza çıkan bu bitkinin saksı versiyonu da evde 1 metreyi geçecek kadar uzayabilir. Enine doğru uzayan dalların eşit bir şekilde gelişmesi için bitkinin etrafının açık olması gerekir. Nem ve su seven bir bitkidir ve ışık gören bir köşede, arada yapraklarına da su püskürterek bakabilirsiniz. Kışın salon çok ısınıyorsa bu bitkiye pek iyi gelmez, yerinin değişmesi gerekebilir.

Salon Bitkileri Bakımı

Bitkilerinizi özellikle yazın doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan koruyun. Bitkileri pencereden biraz uzaklaştırabilir ya da tülü çekerek koruma sağlayabilirsiniz.
Bitkileri çok sulamaktan kaçının. Topraklarının biraz kurumasını bekleyin. Yoksa bitkiler çürür.
Salonu ara ara mutlaka havalandırın. Bazı bitkiler nem sevebilir ama yine de arada bir onlar da nefes almak isterler.
Su ve nem seven bitkilerin arada yapraklarına su püskürtün, yapraklarının tozunu alın.
Çok dikkatli olmanıza rağmen bitkiniz kendini salmışsa, yerini sevmemiş olabilir. Işığı daha farklı alan bir köşeye taşıyıp deneme yapabilirsiniz.
Eğer bir aracınız yoksa ve çiçekleri eve nasıl taşıyacağınız sorun oluyorsa, internetten bitki, toprak, saksı siparişi verebilirsiniz. Saksı altlığı almayı unutmayın.