Sahurda ezan okunurken yeme içmeye devam edilir mi?

Uzman SühaN

Administrator
Sahurda ezan okunurken yeme içmeye devam edilir mi?
Her Razaman ayında tartışılan konulardan biridir sahurda ezan okunurken yeme içmeye devam etmek orucu bozarmı ? Alimlerin bir çoğu orucun tehlikeye girdiğini söylese de bir kısmı da yarım dakika geçirmenin sakıncası olmadığını belirtiyor.Sahurda ezan okunurken yeme ve içmeye devam edilirmi ?Değerli hocalarımızdan derlediğimiz bilgileri yazımızın devamın da bulabilirsiniz öncesi ; Sahurda Ezan Bitene Kadar Yemek Yenilebilir mi adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.


Ramazan ayında oruç tutmak için sahura kalkılır.Sahura kalkmak ,gün içinde uzun süre aç kaldığımızdan vücuda kuvvet kazandırır.Gecenin son vaktinde yemek yemek için kalkılan sahur farz değil sünnettir.Yani sahura kalkmak için bir zorunluluk yoktur lakin sahurun bereketinden mahrum kalmamak lazımdır.Bir çoğumuz sahura kalkmaktan üşenebiliyor yada uykuda kalarak sahuru kaçırabiliyoruz.Ezanın okunmasına dakikalar kala bir şeyler atıştırmaya su içmeye çalışıyoruz.Tam bir şeyler yiyip içerken ezana denk gelebiliyoruz.Bu noktada bir çok müslümanın kafası karışmakta ezan okunurken yiyip içmeyi hemen kesmek gerekirmi ? Alimlerin bir çoğu Vakit girdiği anda ezan okunmuşsa ve kişi yeme ve içmeye devam ederse, kasti bir durum olmadığı zaman kaza etmesi gerektiğini vurguluyor.Sahurda ezan okunurken yeme içmeye devam edilir mi? Tüm merak edilen detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.



sahurda ezan okunurken yemek içmek.jpg





Sahurda ezan okunurken yeme içmeye devam edilir mi?

İmsak vakti girer girmez oruç başlamış olur ve akşam vakti girdiği zaman da iftar vakti girmiş olur. Bu bakımdan sahurda ezanın sonuna kadar yiyip içmek doğru değildir. Eğer ezan tam vaktinde okunursa, okunur okunmaz yeme ve içmeyi bitirmek gerekir.

Vakit girdiği anda ezan okunmuşsa ve kişi yeme ve içmeye devam ederse, kasti bir durum olmadığı zaman kaza etmesi gerekir. Eğer orucunun bozulacağını bildiği halde devam ederse kefaret de gerekir.


Sahurda, ezan okunurken, ezanın sonuna kadar yeme ve içmeye devam edilir mi?


Orucun vakti de sabah namazının vakti de imsakla başlar. Ezan ister geç okunsun ister erken okunsun bu durum değişmez.

Hanefi mezhebinde, sabah namazını biraz geç kılmak faziletli olduğundan, ramazan ayı dışında ezanı imsak vaktinden sonra okuyup namaza başlamaktadırlar. Ancak Ramazan ayında imsağın girdiğini haber vermek için erken okunmaktadır. Yani günümüzdeki uygulamada sahurda ezan okunduğu anda imsak girmiş, oruç başlamış demektir.

Ezan imsak vaktinin girmesiyle okunmuşsa, okunur okunmaz yeme ve içmeyi bırakmak gerekir; aksi halde oruç bozulabilir. En doğrusu ezandan önce yeme içme işini bırakmaktır.

İmsak vakti girdiği halde, ezan okunurken yiyip içebilirim zannıyla ezan okunurken yiyip içen, bir gün kaza orucu tutmalıdır.

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vakti olan fecr-i sadığın başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdi vakittir. Ramazan ayında da sabah ezanı imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeği içmeyi terk etmek gerekir.

İmsak vakti girdikten sonra ağızda kalan kırıntılar nohut tanesinden küçük ise bu takdirde oruç bozulmaz; nohut tanesinden büyük olmaları durumunda oruç bozulur ve kazası gerekir. Dişlerin arasında kalan susam veya buğday tanesi gibi pek az bir şeyi yutmak orucu bozmaz. Fakat böyle bir şey dışardan alınıp yutulması durumunda ise oruç bozulur. (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, s. 302)
 
Geri
Üst