1-)Başkasına ait kimlik kartında hiç bir değişiklik yapmadan kullanma fiili, 5236 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 40. maddesine mümas kabahatı oluşturur sahtecilik suçunu oluşturmaz.2-) Geçek bir kimlik kartının, yalan yere kendine ait olduğunu iddia eden kişi hakkında, sahtecilik suçundan işlem yapılmaz. 5236 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 40. maddesine göre idari para cezası verilir.Ancak, sahte kimlik belgesi, belge tanzim etmeye yetkili bir memura, evlenme, nüfus cüzdanı tanzim etme gibi bir belgenin tanzim edilmesi için kullanılmış ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 206. maddesi gereğince yalan beyanda bulunma suçundan değerlendirme yapılmaldır. Mezkur suç oluşmuyorsa, bu durumda Kabahatler Kanununa göre işlem yapılmalıdır Görevi dolayısıyla bir polise, jandarmaya veya sınav görevlisine, başkasına ait sahih bir belgeyi ibraz etmek fiili 5236 sayılı Kanunu'nun 40. maddesine mümas fiili oluşturur.
3-)Başkasına ait nüfus cüzdanı, oturum belgesi ve pasaportun kendisine ait olduğunu iddia ederek kullanmak biçimindeki 765 sayılı Türk Ceza Kanunun 357. maddesine mümas fiil, hükümden sonra yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda suç olarak tanınmlanmadığından sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesi gerekir(16.03.2006 tarihli ve 2004/6208E ve 2006/2583K sayılı içtihadı, YKD Nisan 2007) Sahih bir belgenin yalan yere kendine ait olduğunu iddia etmek fiili, 5236 sayılı Kabahatler Kanunun 40. maddesine göre işlem yapmak gerekir
4-) 5236 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 40. maddesi maddesi
Kimliği bildirmeme
MADDE 40.- (1) Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiye, bu görevli tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
(2) Açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması dolayısıyla kimliği belirlenemeyen kişi tutularak durumdan derhal Cumhuriyet savcısı haberdar edilir. Bu kişi, kimliği açık bir şekilde anlaşılıncaya kadar gözaltına alınır ve gerekirse tutuklanır. Gözaltına ve tutuklamaya karar verme yetkisi ve usulü bakımından Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanır.
kaynak😱nline-hukuk.org