Sağlıklı kalmak için roka tüketin

Uzman SühaN

Administrator
Sağlıklı kalmak için roka tüketin
Roka en çok tüketilen yeşil yapraklılar arasındadır. Genellikle salatalarda sıklıkla kullanılmakta dır .Roka nın sağlık yararları, farklı vitamin ve minerallerin iyi mevcudiyetinden kaynaklanır. Burada bu sebze ile ilişkili sağlık faydalarından bir kaçını ele alacağız.Roka vücutta sindirim sürecine yardımcı olduğu bilinen liflerin yüksek bir oranına sahiptir. Bu lifler genel olarak metabolizmaya yarar sağlarlar. Folik asit içeriği, bebekte nöral tüp defektlerini önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle gebelere roka tüketmesi tavsiye edilir. Roka ayrıca, optimum vücut sağlığını geliştirmeye yardımcı olan tiamin, niasin, Vitamin B-6 gibi bazı önemli vitaminlerin varlığıyla da bilinir.







K vitamini, vücudunuzun kemiklerine güç ve oluşumun tüm faydalarını veren iyi bir miktarda rokada bulunur.Roka nın sağlık yararları arasında kilo kaybı , azalan kanser riski , sağlıklı kemikler ve daha iyi görme keskinliği sayılabilir. Antioksidan özelliklere sahiptir ve cilt için iyidir . Aynı zamanda beyni güçlendirmeye, metabolik fonksiyonları iyileştirmeye, mineral emilimine ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Toksinlerin vücudu temizleyen klorofil içerir, sağlıklı sindirimi destekler, sağlıklı hamileliği sağlar. Çoğunlukla salataların bir parçasıdır. Roka Roma diyetinin önemli bir bileşeniydi ve tohumları lezzet yağları için kullanılmıştır Birinci yüzyıldan beri afrodizyak tonikler oluşturmak için roka tohumlarının kullanımını gösteren kayıtlar vardır.




Roka, vitaminler , mineraller ve antioksidanlarla dolu yapraklı yeşil bir bitkidir . C vitamini , K vitamini ve A vitamini içerir. Bu vitaminler serbest radikallere karşı mücadele eder. Aynı zamanda potasyum , manganez , demir ve kalsiyum içerir.Roka, kanseri önlemede faydalı olan fitokimyasallar içerir . Araştırmalar, kolon, mesane kanseri, meme, akciğer, özofagus ve prostat kanserleri gibi gastrointestinal yoldaki kanseri önlemeye özellikle yardımcı olabileceğini göstermektedir .Roka, maküla dejenerasyonunda doğal bir tedavi sağlar.



Roka, antioksidanların büyük bir kaynağıdır.Rokada K vitamini varlığı vücudunuza bir anti-inflamatuar destek verir. Alzheimer hastalığı gibi durumlarda görülen nöral yolların kademeli olarak bozulması, K vitamini alımının artmasıyla yavaşlatılabilir. K vitamini, kalsiyum regülasyonu ve metabolizmasında yer alır ve mineralleri kemiğinize almanıza yardımcı olur. Düşük K vitamini alımı, daha sonraki yaşamda sakatlayıcı osteoporozlara yol açabilir ve diğer birçok dejeneratif hastalıkta rol oynayabilir.Dolaşım problemleri olan kişiler, vücutlarında kalsiyum bulundurmak için roka ve diğer turpgiller gibi K vitamini açısından zengin gıdaların iyi bir şekilde alınmasını sağlamalıdır.




Roka vücudunuzdaki hücrelere serbest radikal hasarını önlemek için beta-karoten gibi iyi bir antioksidan karotenoid kaynağıdır. Rokada bulunan bir diğer antioksidan ise, C vitamini dir.Vücudunuzda serbest radikal hasarının giderilmesinin yanı sıra, K vitamini cilt sağlığında önemli bir rolü vardır ve kardiyovasküler sisteminizi korumak için birçok faydası vardır. Hamile kadınlarda doğum kusurlarını önlemenin yanı sıra, folat serotonin üretimine ve kırmızı kan hücresi oluşumuna katkı sağlar.Kalp hastalığı, diyabet, Alzheimer ve depresyona karşı koruyucudur.Roka gibi koyu yapraklı yeşillikler en iyi folat kaynaklarından bazılarıdır



Roka gibi yapraklı yeşillikler, klorofilin alkalileştirici ve detoksifiye edici bir kaynağıdır. Klorofil, bitki yapraklarının yeşil kanı gibidir . Bu nedenle mükemmel bir kan temizleyicidir.Kas dejenerasyonu ve kanser gibi bazı hastalıklar roka ile kontrol edilebilir.Diğer yapraklı yeşillikler gibi, roka da vücudun en uygun pH seviyesini geri kazandırmaya yardımcı olan alkali bir besindir . Güçlü bir bağışıklık sistemini desteklemenin yanı sıra sindirim sağlığı için optimal bir pH seviyesi çok önemlidir .Roka vücudun bağışıklık sisteminin savunmasını bir şekilde artıran vitaminler ve minerallerle yüklüdür.



Roka da K vitamini çok yüksek orandadır.K vitamini kalsiyumdan daha güçlüdür ve kemik yoğunluğunun korunmasında çok daha faydalıdır. Aynı zamanda yeterli kalsiyum emilimini destekler ve kasların ve kan pıhtılaşmasının yenilenmesini kolaylaştırır. K vitamini, bir yaralanmadan ya da ameliyattan sonra acı çeken insanlarda daha hızlı iyileşmeyi destekler.Gözleri formda tutmaya yardımcı olmak için K vitamini, A ve beta-karoten bakımından zengin gıdalar ekleyin. Roka bu bileşenlerin zengin bir kaynağı ve günlük diyetinize A vitamini eklemeye daha sağlıklı bitki bazlı bir alternatiftir.







Roka antioksidanlar için bir güç merkezi olduğundan, aynı zamanda maküler dejenerasyonun önlenmesi, kataraktların önlenmesi ve karaciğerin sağlıklı kalması için gerekli olan karotenoidlerin varlığından dolayı da özeldir. Rokanın serbest radikallerin etkisiyle mücadele yeteneği eşsizdir ve bedeninizin ve zihninizin sağlıklı kalmasını sağlar. Demir ve folat hamile anneler için mükemmeldir ve mineraller doğum sırasında anneye yardımcı olur ve 9 ay boyunca fetusun büyümesine yardımcı olur. Roka, bebeğin beynindeki herhangi bir nöral hasarı durdurmak için çalışılmış ve ayrıca kırmızı kan hücresi sayısını kontrol altında tutan demirin emilimini teşvik eden iyi bir folat dozu sağlayabilir. Demir eksikliğinin ciddi sonuçları olabilir ve ciddi yorgunluğa neden olabilir. Roka vücudun sağlıklı hemoglobin seviyelerini korumaya yardımcı olabilir.



Çok çeşitli antioksidanlar ve C vitamini ve rokada bulunan A vitamini, vücut metabolizmanız için gerekli olan ve vücudunuzun gerektirdiği bir koruma sağlayan güçlü antioksidanlar sunar.Bugün, serbest radikallerden kaçınmak kolay bir iş değildir. Bu yüzden vücudunuzun serbest radikallerin zararlı etkilerinden tamamen korunmuş olduğundan emin olmanız önemlidir. Roka, serbest radikallerle etkili bir şekilde savaşmanıza yardımcı olabilecek bazı özellikler içerir.Rokada kanserle savaşmak için etkili olan iki güçlü antikanserojenik özellik vardır, bunlar indol 3 karbinol ve sülforafandır. Bunun yanı sıra, roka ayrıca, kanserli hücrelerin gelişimini canlandıran serbest radikallerle savaşmada etkili olan antioksidanlar açısından da zengindir.Mineraller açısından zengin olan sebzeler her zaman kalp için iyidir ve roka hiçbir istisna değildir. Bu yeşil sebzede bulunan mineraller, kardiyovasküler sisteminizin sağlığını korumak için yeterlidir.Roka şu anda hipertansiyon çekenler için çözümdür, çünkü rokada bulunan proteinlerin yüksek seviyesi, kan basıncını düşürmeye ve seviyeyi kontrol etmeye yardımcı olabilir. Aynı şeyler kolesterol sorunu olanlar içinde geçerlidir.




Çoğu insan, yüzlerindeki kırışıklıkların normal olmadığından, erken yaşlanmanın neden olduğunun farkında değildir. Bu duruma neden olabilecek birçok faktör vardır, ancak faktörler ne olursa olsun, rotayı tüketmeniz etkili bir şekilde önlemenize yardımcı olabilir.Daha önce belirtildiği gibi, genç yaşlardan beri düzenli olarak roka tüketmek, yaşlılığa ulaştığınızda her türlü göz rahatsızlığını önleyebilir çünkü roka A vitamini ve omega 3 yağ asidinden zengindir. Pekala, lezzetli bir sebze olduğu için, neden günlük diyetinize koymaya ve hayatınızın geri kalanı için tüm faydalardan yararlanmaya başlamıyorsunuz? Roka tüketerek genel sağlığınızı koruyabilirsiniz.
 
Roka vücudu temizleyen klorofil içerir, sağlıklı sindirimi destekler, sağlıklı hamileliği destekler , bağışıklık sistemini güçlendirin ve iltihapla savaşmaya yardımcı olur. C vitamini, K ve A nın yanı sıra yüksek seviyelerde nitrat içerir. Bu sebzede iki antioksidan, lutein ve zeaksantin bulunur. Bu antioksidanlar gözünüzün makulalarını dejenerasyondan korur.Son derece sağlıklı bir sebzedir . Lif, sindirim sistemini kontrol altında tutmaya yardımcı olan ve besin maddelerinin yeterli besin maddelerinin emilimini sağlayan temel bir maddedir. Roakada bol miktarda lif vardır.Hem C vitamini hem de K vitamini ile dolu olan roka, kalp hastalığı veya diğer kardiyovasküler hastalıklar riskini azaltmak isteyen insanlar için önemli sağlık yararları sağlayabilir. Vücudumuzun ana yapı taşı olan yüksek kalsiyum içeriğine sahiptir.


Rokada bulunan besin maddeleri

Protein
0.1g

A vitamini
47.5 IU

C vitamini
0.3 mg

K vitamini
2.2 mcg

Folat
1,9 mcg

kolin
0.3 mg

Kalsiyum
3,2 mg

Magnezyum
0.9 mg

Fosfor
1 mg

Potasyum
7.4 mg

Sodyum
0.5 mg

Su
1,8 g


C vitaminlerinde yüksektir. Ayrıca güçlü anti-kanser özelliklerine sahip olduğu bilinen bir madde olan lif ve sülfurafanı içerir . Bu madde tüm turpgil sebzelerde bulunur ve vücuttaki doğal detoksifiye edici enzimlerin güçlü bir uyarıcısıdır ve araştırmalar antikanser, antidiyabetik ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.


Rokada diğer besinler arasında vitamin B, K, folik asit , demir , kalsiyum ve magnezyum bulunur . Bu vitaminler ve mineraller özellikle kemik sağlığını korumak için yararlıdır .Sebzede çoklu hastalıkları önleme, birçok durumu tedavi etme ve genel olarak sağlığı geliştirme becerisi nedeniyle uzun bir tıbbi uygulama öyküsü vardır.


Diğer koyu yeşil yapraklı yeşillikler gibi, roka yaprakları da düşük bir kalori içerir. Sonuç olarak, bu sebze sağlıklı bir vücut ağırlığı elde etmek için belirli diyet programlarını takip eden insanlar için mükemmel bir seçim olabilir. Kalorilerin düşük olmasına karşın, önemli vitamin ve mineralleri bünyesinde bulundurur.


Roka yapraklarında bulunan bazı besinler, görme sağlığını artırabilir. Aslında, sebze mükemmel bir beta-karoten, lutein ve zeaksantin kaynağıdır. Beta-karoten vücudunuz tarafından vitamin A'ya dönüştürülmesini kolaylaştıran bir karotenoiddir. Zeaksantin ve lutein, vücudunuzun yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı korunmasında yardımcı olabilir. Bu tür bir dejenerasyon, birçok yaşlı insanın körlük yaşadığı şeydir.


Roka yaprakları, kan basıncını düşük tutmak için üç çeşit mineral içerir: potasyum, kalsiyum ve magnezyum. Sürekli yüksek tansiyona sahip olmak kalp hastalıkları riskini artırır. Bunun nedeni yüksek tansiyonun koroner arterlerde hasara neden olan fazla zorlanmaya yol açmasıdır. Arterler, plağın birikmesi nedeniyle daraltılabilir. Bu ateroskleroz olarak bilinen bir duruma yol açar. Plak daha kalınlaştıkça ve atardamar sertleştikçe, kan akışı bozulur. Kalp yeterli miktarda oksijen ve besin almaz. Roka tüketerek bu tür rahatsızlıkları önleyebilirsiniz.