Sağlıklı gebelik süreci için nasıl beslenmeliyim ? ( Gebelikte beslenme )

Uzman SühaN

Administrator
Sağlıklı gebelik süreci için nasıl beslenmeliyim ? ( Gebelikte beslenme )
gebe,gebelik,gebelikte,gebelikte beslenme,gebelikte neler tüketilir,gebelikte tüketilmesi gerekenler,hamilelikte beslenme,






Sağlıklı bir diyet her zaman sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır, ancak özellikle hamileyseniz veya hamileliği planlıyorsanız hayati önem taşır. Hamilelik sırasında vücudunuz muazzam miktarda değişiklik geçirir. Bu sağlıklı ve formda kalmak zorlaştırabilir. Ancak birkaç basit değişiklik, genel refahınızı yönetmenizi daha kolay hale getirebilir.Doğum öncesi bakım, hamileyken sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmanızdır. Bu, iyi seçimler yapmak ve düzenli ziyaretler için doktora gitmeyi içerir. Sağlıklı bir hamileliği sürdürürseniz, daha sağlıklı bir doğum olasılığınız daha yüksektir. Bir gebelik testi sonrası gebe olduğunuzu öğrendiğiniz anda bir kadın doğum uzmanından randevu alın. Doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirerek muayeneye başlayacaktır. Ayrıca belirtilerinizi bilmek isteyecektir. Her ziyarette, doktor kilonuzu ve kan basıncını kaydeder. Bu ölçümler hamilelik sırasında sağlığınızı izlemenize yardımcı olur.İlk ziyarette ve daha sonraki ziyaretlerde idrar ve kan örnekleri alınacaktır. İdrar testleri bakteri, yüksek şeker düzeyleri (diyabetin bir işareti olabilir) ve yüksek protein seviyelerini (preeklampsi, hamilelik sırasında yüksek tansiyonun bir işareti olabilir) kontrol eder. Kan testleri kan hücresi sayımı, kan grubu, düşük demir seviyeleri (anemi) ve bulaşıcı hastalıklar (sifiliz, HIV ve hepatit gibi) için kontrol eder. Herkes, hamileliğiniz sırasında kendinize nasıl bakacağınız konusunda size tavsiyelerde bulunur, ancak bizim vereceğimiz ip uçları uzmanların görüşlerinden derlenmiştir. Sağlıklı bir gebelik süreci için makalemizi okumaya devam edin..





Doktor ilk ziyaretinizde başka testler de yapabilir. Bunlar arka planınıza ve sorunlara bağlı olarak değişebilir. Testler şunları içerebilir: Rahiminizin boyutunu ve şeklini kontrol etmek için bir pelvik muayene .Rahim ağzı kanseri taraması için Pap smear testi. Bebeğinizin büyümesini ve konumunu görmek için bir ultrason. Hamileliğiniz boyunca sağlıklı kalmak için kendi başınıza alabileceğiniz adımlar da vardır. Yeterli yeşillikler, meyveler, protein, süt ve tahıllar ile sağlıklı bir diyet yapın. Pilates gibi düzenli egzersiz yapın.Kafein miktarını günde 200 mg'dan az olacak şekilde sınırlayın.Alkol ve sigara içmekten kaçının.Demir, kalsiyum ve D vitamini de dahil olmak üzere takviyeleri almayı düşünün.Ekstra dinlenin.Sağlıklı yiyecekler yemek artık her zamankinden daha önemlidir! Hamileliğinizden daha fazla protein, demir, kalsiyum ve folik asit gerekir. Ayrıca daha fazla kaloriye ihtiyacınız var . Ama "iki kişilik yemek" iki kat daha fazla yemek anlamına gelmez. Aksine, yediğiniz besinlerin bebeğiniz için ana besin kaynağı olduğu anlamına gelir.




Balık, bebeğinizin sinir sisteminin gelişimi için önemli olan protein, D vitamini , mineraller ve omega-3 yağ asitleri ile doludur . Balık sevmezseniz, fındık, tohum, soya ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler gibi diğer yiyeceklerden omega-3 yağ asitleri alabilirsiniz . En az ilk üç ay boyunca folik asit almanız ve hamileliğinizin ve ötesinin tamamı için D vitamini almanız gerekir . Folik asit almak bebeğinizin spina bifida gibi nöral tüp defekti geliştirmesi riskini azaltır .Sağlıklı bir diyet yemek özellikle hamile kadınlar için önemlidir. Bebeğinizin şekere ve yağa değil, sağlıklı yiyeceklere ihtiyacı var. Bolca renkli meyve ve sebze, kepekli tahıllar, kalsiyum açısından zengin besinler ve doymuş yağda düşük yiyecekler yiyin.Bol miktarda folik asit ve kalsiyum aldığınızdan emin olun. Bu ve diğer gerekli vitamin ve mineralleri yiyeceklerden ve standart multivitaminlerden alabilirsiniz. Ispanak, portakal, brokoli ve kırmızı fasulye folik asit açısından zengindir. Süt, yoğurt ve ıspanak kalsiyum ile doludur.




Hamile bir kadının vücudunun normalden daha fazla suya ihtiyacı vardır. Her gün sekiz veya daha fazla su için . Stresi azaltmak doğum sonuçlarını iyileştirmek için çok önemlidir. Hamile kadınlar, olabildiğince stresli durumlardan kaçınmalıdır. Gebe kadınların her gün yaklaşık 30 mg demir ihtiyacı vardır.Çünkü kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıyan bileşeni olan hemoglobin yapmak için demir gereklidir.Yeterince demir olmadığında, vücut yeterince alyuvar yapamaz ve vücudun dokuları ve organları iyi çalışması gereken oksijeni alamazlar. Bu nedenle, hamile kadınların günlük diyetlerinde kendileri ve büyümekte olan bebekleri için yeterli miktarda demir almaları özellikle önemlidir.



Demir açısından zengin gıdalar şunlardır:



kırmızı et

karanlık kümes hayvanları

Somon

yumurtalar

soya peyniri

zenginleştirilmiş tahıllar

kuru fasulye ve bezelye

kurutulmuş meyveler

koyu yeşil yapraklı sebzeler

şeker pekmezi

demir takviyeli kahvaltı gevrekleri



Hamileliğin ilk üç aylık döneminde, vücudunuz çoğunlukla görünmez, kimyasal değişimlere uğrar. İkinci ve üçüncü trimesterde, büyüyen karnınız ağrılara neden olur, ancak ilk 12 haftanızda hormonal değişiklikler, beslenme ihtiyaçları ve düşük tansiyon nedeniyle zorluklar ortaya çıkabilir. Hamile kaldığınızda, vücudunuz yediklerinizi bebeğinize aktarmaya başlar. Bu, özellikle bebeğinizin gelişmesine yardımcı olan daha fazla kalori, vitamin ve minerallere ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Yediğiniz protein miktarını artırın ve diyetinizi mümkün olduğunca sağlıklı tutun. Çoğunlukla tam tahıl, yağsız protein, meyve, sebze ve az yağlı süt ürünleri yiyin. Yeterli demir, kalsiyum, D vitamini ve folat elde etmek için doktorunuza danışın .Hamilelik sırasında bol miktarda sıvı, özellikle su içmek önemlidir. Bir kadının kan hacmi, hamilelik sırasında önemli ölçüde artar ve her gün yeteri kadar su içmek, dehidrasyon ve kabızlık gibi yaygın sorunların önlenmesine yardımcı olabilir .Hamileliğiniz sırasında yeterince uyku almak beslenmek kadar önemlidir . Yetersiz uyku sizi gergin yorgun ve duygu durum değişimlerine maruz bırakır.



Bolca meyve ve sebze yiyin, çünkü bunlar sindirime yardımcı olan ve kabızlığı önleyen lif ve mineraller sağlar. Nişastalı gıdalar önemli bir vitamin ve lif kaynağıdır ve çok fazla kalori içermez.Protein kaynakları et içerir . Haftada 2 porsiyon balık yemeye çalışın, bunlardan biri sardalya veya uskumru gibi yağlı balıklar olmalıdır. Süt, peynir ve yoğurt gibi sütlü gıdalar önemlidir, çünkü bebeğinizin ihtiyacı olan kalsiyum ve diğer besinleri içerir.Yemekler arasında acıkırsanız, şeker, bisküvi, cips veya çikolata gibi yağ ve / veya şekerli yüksek aperatifler yemeyin. Aşırı tuzdan kaçının. Hamileliğiniz sırasında sahip olabileceğiniz güvenli bir alkol seviyesi yoktur . Bu nedenle gebelikte alkol almamaya özen gösterin.Hamileyken sağlıklı kalmak sadece fiziksel ve zihinsel sağlığınız için değil, aynı zamanda büyüyen bebeğiniz için de önemlidir.



Hamilelik sırasında doğru miktarda kilo almak bebeğinizin sağlıklı bir boyuta ulaşmasına yardımcı olur. Fakat çok fazla veya çok kilo almak, sizin ve bebeğiniz için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.Çok fazla kilo alımı, hamilelik ve sonrasında diyabet ve yüksek tansiyon riskinizi artırır. Hamileyken aşırı kiloluysanız, sağlık sorunlarınız daha yüksek olabilir. Ayrıca, zor bir doğum yapacağınız ve sezaryen bölümüne (C-bölümü) ihtiyaç duymanız olasılığını da artırır.Ne kadar kilo almanız gerektiği konusunda sağlık uzmanınızla konuşun. Sağlıklı besinler ve doğru miktarda kalori almak, sizin ve bebeğinizin uygun miktarda kilo almasına yardımcı olur.İhtiyacınız olan yiyecek miktarı, hamilelikten önceki kilonuza, yaşınıza bağlıdır.Hamilelik için sağlıklı bir beslenme planı, besin açısından zengin besinler içerir. Bol meyve ve sebze tüketin bunlar lif içerir. ( yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllar ) yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri veya süt ürünü olmayan soya, badem, pirinç veya diğer kalsiyum ve D vitamini içeren diğer içecekler, fasulye ve bezelye, yumurta, yağsız et, deniz ürünleri.. Hamilelik sırasında vejetaryen yemek planı sağlıklı olabilir. Kalsiyum, demir, protein, B12 vitamini, D vitamini ve diğer gerekli besinleri aldığınızdan emin olmak için sağlık uzmanınızla konuşun.


Doğru miktarda folat almak çok önemlidir. Folik asit olarak da bilinen bir B vitamini olan folat, doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir. Hamilelikten önce, günde 400 mcg gerekir. Hamilelik sırasında ve emzirirken, yiyeceklerden veya vitaminlerden günde 600 mcg'ye ihtiyacınız vardır. Folat'ta yüksek yiyecekler arasında portakal suyu, çilek, ıspanak, brokoli, fasulye ekmek ve kahvaltılık gevrek yer alır.Yüksek lifli yiyecekler yemek, bol su içmek ve günlük fiziksel aktivitede bulunmak kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Tam tahıl gevrekleri, sebzeler, meyveler ve fasülye yemeye çalışın.Hamile olduğunuzda, bebeğinize zarar verebilecek belirli yiyecekler ve içecekler vardır. Diyet içecekleri ve kafeinli içeceklerden kaçının.Sağlıklı bir hamilelik sağlamak için, hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez, doktora başvurup doğum öncesi bakım planı hazırlayın


Gebelik döneminde yorgunluk yaygın bir septomdur. Kendinizi sürekli olarak yorgun ve uykusuz hissedebilirsiniz. Her gece bol bol uyuyun ve gerekirse gün içinde kestirebilirsiniz. Yorgunluk aneminin bir belirtisi olabilir, bu yüzden durumunuzu mutlaka hekime bildirn.Gebeliğin ilk 12 haftasında hafif baş dönmesi, sabah bulantısı, baş ağrısı ve kabızlık yaygındır. Ancak, bu semptomlardan herhangi biri şiddetli veya kalıcı olursa, doktorunuza başvurun. Herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışın. Buna reçeteler, ağrı kesiciler ve reçetesiz ilaçlar dahildir. Bazı ilaçlar, özellikle gebeliğin ilk 3 ayında alındığında doğum kusurlarına neden olabilir.Artık hamile olduğunuzu bildiğinize göre, hem fiziksel hem de duygusal olarak kendinize bakmak her zamankinden daha önemlidir. Birkaç basit yönergeyi izleyerek sorunsuz bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı artırabilirsiniz.
 
Hamileyken, sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan doğru besin dengesini elde etmek önemlidir. Mükemmel bir hamilelik diyeti yoktur, ancak çoğunlukla bol bol meyve, sebzeler, kepekli tahıllar ve yağsız proteinlerle iyi dengelenmiş bir diyet yapmak bebeğe ihtiyaç duyduğu şeyi verecektir.Kalsiyum açısından zengin bir diyet size ve bebeğinize güçlü kemikler ve dişler verecektir. Bebek büyümesi için proteine bağımlıdır.Protein, yaşamın kendisi için bir yapı taşıdır - bu nedenle hamilelik sırasında yeterli olması özellikle önemlidir. Yeterli protein almak özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde önemlidir. İyi protein kaynakları yağsız et, kümes hayvanları, balık ve mercimek içerir.D Vitamini bebeğin kemiklerini ve dişlerini oluşturmaya yardımcı olur. Somon, süt ve meyve suyu, kuşkonmaz ve yumurta mükemmel bir D vitamini kaynağıdır. Demirde gebelikte önemlidir.Demir takviyeli tahıllar, et, fasulye ve ıspanaktır. Hmilelik sırasında demir eksikliği sizi enfeksiyonlara duyarlı ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Sağlıklı beslenmek her zaman önemlidir - özellikle hamilelik sırasında. Hamilelik sırasında nasıl beslenmeniz gerektiği hakkında hekiminizle konuşun..