Uzman SühaN
Administrator
Sağlıklı beslenme önerileri
Sağlıklı beslenme vücudunuz için beyin gibi her türlü yarara sahip olmanın yanı sıra kilo vermenize ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme sıkı diyet kısıtlamaları, sevdiğiniz gıdalardan yoksun bırakma ile ilgili değildir. Daha çok, kendinizi iyi hissetmek, daha fazla enerjiye sahip olmak, sağlığınızı geliştirmek ve ruh halinizi dengelemekle ilgilidir. Doğru beslennin sağlıklı bir kilo vermeye ve belirli sağlık problemlerinden kaçınmaya yardımcı olabileceğini biliyoruz.Bazı spesifik gıdalar veya besinler ruh hali üzerinde faydalı bir etkiye sahip olsada bu sizin için önemli diyet modelinizdir.
Sağlıklı nasıl kilo verilir ?
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi pek çok insanın hayal ettiği kadar kafa karıştırıcı ya da kısıtlayıcı değildir. Temel adımlar, çoğunlukla bitkilerden (sebze, meyve, tahıl ve baklagillerden (fasulye, bezelye, mercimek) elde edilen gıdaları yemek ve yüksek oranda işlenmiş gıdaları sınırlamaktır. İşte sağlıklı bir diyet oluşturmak için bir akşam menüsü .
Menümüzde yer alan yeşil mercimeğin bir çok faydası var. İçeriğinde yüksek miktarda karbonhidrat bulunan, ancak glisemik indeksi düşük olan yeşil mercimek, sindirimi uzun süren ve kana yavaş geçen özelliğe sahiptir. Bir tabak yeşil mercimek yemeği, kişinin uzun süre tok kalmasına ve kilo almamasına yardımcı olur.
Bulgurun faydalarıda saymakla bitmiyor.Bulgur pirinçten çok daha besleyici bir besin maddesidir. Buğdayın besin öğelerinden olan çinko, kepek, krom ve magnezyum doğal olarak bulgurun içerisinde de yer almaktadır. Ayrıca bunlara ek olarak selenyum, fitatlar ile B12 haricinde ki tüm B vitaminleri bulgurda bulunmaktadır. Ayrıca lif açısından da oldukça zengindir. Folik asit içeriği sayesinde bebekler ile hamilelerin folik asit ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayabilmektedir.
Menümüzde yer alan pancar ve pancar yaprağıda adeta bir sağlık deposu.Kırmızı pancarın içerdiği vitamin ve mineraller saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker, kurdeşen ve karaciğer hastalıklarına iyi gelmekte. Sağlığa en yararlı besinlerden biri olan ve A, B, C, P vitaminleri içeren kırmızı pancar, mineraller bakımından da çok zengin.
Brokoli en popüler diyet sebzelerinden biri.Kükürt, potasyum ve selenyum ile bol diyet lifi ve B1 ile C vitaminleri başta olmak üzere pek çok vitamin içermektedir.Hem sebzesi jhem suyu bir çok hastalığa iyi gelmektedir.
Brokoli ile benzerliğiyle bilinen karnabaharında faydaları azımsanacak gibi değil.Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılar. A, B1, B2, C ve E vitaminlerini içerir.Kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde sülfür, silisyum, klor ve demir de bulundurur.Sağlıklı, dengeli ve düzenli bir beslenme için uygundur
Brüksel lahanası, küçük yapraklı, minyatür bir lahanaya benzeyen bir sebzedir. Lif, protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından son derece zengin bir sebzedir.
Havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.
Turşu bir çok açıdan sağlıklı bir yiyecektir. Mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelir.Vitamin ve mineral kaynağıdır.Tabi bu saydıklarımız ev turşusunda var .Hazır turşular koruyucu içerdiği için zararlıdır.
Ve yoğurt üzerinde gördüğünüz kenevir tohumu.Omega 3 ve omega 6 bakımından zengindir .Hormon bozukuluğundan bir çok hastalığa iyi gelmektedir.
Yoğurdun faydasını bilmeyen yok. Kalsiyum ve mineral bakımından zengindir. Her öğünde mutlaka olmalıdır.
Bamya yüksek miktarda K vitamini içermektedir, bunun yanında C,A ve E vitaminleri açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda kalsiyyum, bakır, demi ve magnezyum açısından zengindir. Potasyum deposu olan bamya aynı zamanda sodyumi, tiamini pridoksin, selenyum ve pridoksin içermektedir.İçerdiği yoğun besin maddeleri ve vitaminler sayesinde sağlık açısından çok geniş bir yelpazade fayda sağlamaktaıdr.
Görüldüğü üzere menü tabağımız oldukça zengin vitamin ve minerallerden oluşuyor. Sağlıklı beslenme budur. Onu yeme bunu yeme diyenlere karşıyım.herşeyi yiyin ama kararında tüketin. ( ambalajlı ürünler, fast foodlar hariç ) Yaradan bize sayısız nimetler bahşetmiş.İmkanlar dahlinde bu nimetlerden faydalanın.
Beslenmeniz de sağlıksız gıdaları keserken, bunları sağlıklı alternatiflerle değiştirmek önemlidir . Tehlikeli trans yağların sağlıklı yağlarla değiştirilmesi (ızgara balık için kızarmış tavuk değiştirilmesi gibi) sağlığınız için olumlu bir fark yaratacaktır.Kaloriyi saymakla aşırı derecede ilgilenmek yerine diyetinizi renk, çeşitlilik ve tazelik açısından düşünün. Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan kaçınmaya ve daha taze malzemeler için tercih etmeye odaklanın. Ne kadar sağlıklı beslenirseniz yemek sonrası kendinizi o kadar rahat hissedersiniz. Sağlıklı bir kahvaltı, metabolizmanızı hızlandırırken, küçük, sağlıklı yemekler (standart üç ana yemek yerine) enerjinizi korur.
Sağlıklı karbonhidratlar, özellikle tahıllar, uzun ömürlü enerji sağlar. Bütün tahıllar, koroner kalp rahatsızlığına, bazı kanserlere ve şeker hastalığına karşı korunmaya yardımcı olan fitokimyasal maddeler ve antioksidan bakımından zengindir.
Meyve ve sebzeler düşük kalorilidir . Ve vitamin mineral antioksidan ve lif bakımından znegindir.Farklı renkler farklı avantajlar sağlar.Yeşillikleri sofranızdan eksik etmeyin .Yeşllikler magnezyum, demir, potasyum, çinko ve A, C, E ve K vitaminleri ile doludur.Düzenli olarak meyve tüketin . Meyveler , lif, vitaminler ve antioksidanları doldurmak için lezzetli ve doyurucu bir yoldur.
Eşzamanlı olarak yeme alışkanlığınızı değiştirin ve egzersiz yapın, sağlıklı bir yaşam tarzı başarısı şansınızı artıracaktır.
Sağlıklı nasıl kilo verilir ?
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi pek çok insanın hayal ettiği kadar kafa karıştırıcı ya da kısıtlayıcı değildir. Temel adımlar, çoğunlukla bitkilerden (sebze, meyve, tahıl ve baklagillerden (fasulye, bezelye, mercimek) elde edilen gıdaları yemek ve yüksek oranda işlenmiş gıdaları sınırlamaktır. İşte sağlıklı bir diyet oluşturmak için bir akşam menüsü .
Menümüzde yer alan yeşil mercimeğin bir çok faydası var. İçeriğinde yüksek miktarda karbonhidrat bulunan, ancak glisemik indeksi düşük olan yeşil mercimek, sindirimi uzun süren ve kana yavaş geçen özelliğe sahiptir. Bir tabak yeşil mercimek yemeği, kişinin uzun süre tok kalmasına ve kilo almamasına yardımcı olur.
Bulgurun faydalarıda saymakla bitmiyor.Bulgur pirinçten çok daha besleyici bir besin maddesidir. Buğdayın besin öğelerinden olan çinko, kepek, krom ve magnezyum doğal olarak bulgurun içerisinde de yer almaktadır. Ayrıca bunlara ek olarak selenyum, fitatlar ile B12 haricinde ki tüm B vitaminleri bulgurda bulunmaktadır. Ayrıca lif açısından da oldukça zengindir. Folik asit içeriği sayesinde bebekler ile hamilelerin folik asit ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayabilmektedir.
Menümüzde yer alan pancar ve pancar yaprağıda adeta bir sağlık deposu.Kırmızı pancarın içerdiği vitamin ve mineraller saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker, kurdeşen ve karaciğer hastalıklarına iyi gelmekte. Sağlığa en yararlı besinlerden biri olan ve A, B, C, P vitaminleri içeren kırmızı pancar, mineraller bakımından da çok zengin.
Brokoli en popüler diyet sebzelerinden biri.Kükürt, potasyum ve selenyum ile bol diyet lifi ve B1 ile C vitaminleri başta olmak üzere pek çok vitamin içermektedir.Hem sebzesi jhem suyu bir çok hastalığa iyi gelmektedir.
Brokoli ile benzerliğiyle bilinen karnabaharında faydaları azımsanacak gibi değil.Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılar. A, B1, B2, C ve E vitaminlerini içerir.Kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde sülfür, silisyum, klor ve demir de bulundurur.Sağlıklı, dengeli ve düzenli bir beslenme için uygundur
Brüksel lahanası, küçük yapraklı, minyatür bir lahanaya benzeyen bir sebzedir. Lif, protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından son derece zengin bir sebzedir.
Havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.
Turşu bir çok açıdan sağlıklı bir yiyecektir. Mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelir.Vitamin ve mineral kaynağıdır.Tabi bu saydıklarımız ev turşusunda var .Hazır turşular koruyucu içerdiği için zararlıdır.
Ve yoğurt üzerinde gördüğünüz kenevir tohumu.Omega 3 ve omega 6 bakımından zengindir .Hormon bozukuluğundan bir çok hastalığa iyi gelmektedir.
Yoğurdun faydasını bilmeyen yok. Kalsiyum ve mineral bakımından zengindir. Her öğünde mutlaka olmalıdır.
Bamya yüksek miktarda K vitamini içermektedir, bunun yanında C,A ve E vitaminleri açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda kalsiyyum, bakır, demi ve magnezyum açısından zengindir. Potasyum deposu olan bamya aynı zamanda sodyumi, tiamini pridoksin, selenyum ve pridoksin içermektedir.İçerdiği yoğun besin maddeleri ve vitaminler sayesinde sağlık açısından çok geniş bir yelpazade fayda sağlamaktaıdr.
Görüldüğü üzere menü tabağımız oldukça zengin vitamin ve minerallerden oluşuyor. Sağlıklı beslenme budur. Onu yeme bunu yeme diyenlere karşıyım.herşeyi yiyin ama kararında tüketin. ( ambalajlı ürünler, fast foodlar hariç ) Yaradan bize sayısız nimetler bahşetmiş.İmkanlar dahlinde bu nimetlerden faydalanın.
Beslenmeniz de sağlıksız gıdaları keserken, bunları sağlıklı alternatiflerle değiştirmek önemlidir . Tehlikeli trans yağların sağlıklı yağlarla değiştirilmesi (ızgara balık için kızarmış tavuk değiştirilmesi gibi) sağlığınız için olumlu bir fark yaratacaktır.Kaloriyi saymakla aşırı derecede ilgilenmek yerine diyetinizi renk, çeşitlilik ve tazelik açısından düşünün. Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan kaçınmaya ve daha taze malzemeler için tercih etmeye odaklanın. Ne kadar sağlıklı beslenirseniz yemek sonrası kendinizi o kadar rahat hissedersiniz. Sağlıklı bir kahvaltı, metabolizmanızı hızlandırırken, küçük, sağlıklı yemekler (standart üç ana yemek yerine) enerjinizi korur.
Sağlıklı karbonhidratlar, özellikle tahıllar, uzun ömürlü enerji sağlar. Bütün tahıllar, koroner kalp rahatsızlığına, bazı kanserlere ve şeker hastalığına karşı korunmaya yardımcı olan fitokimyasal maddeler ve antioksidan bakımından zengindir.
Meyve ve sebzeler düşük kalorilidir . Ve vitamin mineral antioksidan ve lif bakımından znegindir.Farklı renkler farklı avantajlar sağlar.Yeşillikleri sofranızdan eksik etmeyin .Yeşllikler magnezyum, demir, potasyum, çinko ve A, C, E ve K vitaminleri ile doludur.Düzenli olarak meyve tüketin . Meyveler , lif, vitaminler ve antioksidanları doldurmak için lezzetli ve doyurucu bir yoldur.
Eşzamanlı olarak yeme alışkanlığınızı değiştirin ve egzersiz yapın, sağlıklı bir yaşam tarzı başarısı şansınızı artıracaktır.
Son düzenleme: