Çalı şeklinde bodur bir ağaçlardan olan gilaboru, kırmızı salkım şeklinde yuvarlak meyvelidir
Bu meyveler sonbaharda toplanır. İlk toplandığında acı bir tadı vardır. Su içinde salamura yapılır.
Önceleri sert halde olan meyveler Ekim yada Kasım ayı gibi yumuşamaya başlar. Meyveler, salamura yapıldığında acılığını kaybeder.
Bu haliyle içilebilir hale gelir. Meyveler salamura küplerinden günlük içilecek miktar çıkarılır, sıkılır, su ilave ve tercihe göre bal ilave edilerek içilir, sıkılan meyvenin aynı gün tüketilmesi gerekmektedir”
Uzmanlar, Gilaboru suyunun, safra kesesi ve bazı karaciğer hastalıklarına iyi geldiğini, bazı kanser tümörlerini azaltmadaki olumlu etkileriyle ilgili olarak halen Amerika'da, Harward Medicine School'da yapılan ve The New England Journal of Medicine'da yayınlanan çalışmada :
günde 250 gram gilaboru suyu tüketiminin sağlık üzerine olumlu etkilerinin olduğu, Üriner enfeksiyonlar ile kanser tümörlerindeki azalmaların gilaboru da bulunan antioksidan maddelerle olan bağını takip ettiklerini belirtiyorlar
Kaynak:haber7