Safran nerelerde kullanılır

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Safran nerelerde kullanılır
safran nerelerde kullanılır safran boyası baharatı nerelerde kullanılır
safran nerelerde kullanılır, yetişir, faydaları


Merhaba Melek'ler...

Bu yazımızda safran bitkisi ve faydaları hakkında, ayrıca kullanım alanları hakkında bilgiler sunuyoruz sizlere...

84da44c11743ba.jpg



Latince adı Crocus sativus ve soğanlı bir kültür bitkisi olan safran bitkisi Süsengiller familyasındandır. Çiçekler açınca toplanıp kurutulan stigmalar bitkinin kullanılan kısmıdır.
Safran en pahalı baharat olma özelliği ile de tanınır. İspanya, Fransa, İtalya, İran, Hindistan, Fas, Yunanistan’da safran ekimi yapılmaktadır.

İspanya ve iran en önemli safran üretici ülkelerdir ve dünya üretiminin büyük birçoğunluğunu bu iki ülke gerçekleştirmektedir.

Ülkemizde safran üretimi sadece safranboluda az miktarda yapılmasına rağmen kurutma metodunda balmumu kullanımı kaliteyi düşürmektedir.

Safranın içinde safranal, pikrokrosin, krosin adlı maddeler bulunmaktadır. Safranın yaklaşık 80 kadar türü vardır. Baharat ilaç ve boya bitkisidir.

Kendi ağırlığının 100 bin katı sıvıyı sarıya boyar. Safran fiyat olarak oldukça pahalıdır. 1 kilo safran fiyatı 10-15 bin dolar civarındadır. Gerçek safranı bulmanın zorluğu ve de fiyatının yüksek olması bu bitkinin kullanımını etkilemektedir.

Safran nerelerde kullanılır ? İlaç, gıda, kozmetik ve boya sanayi safranın başlıca kullanım alanlarıdır.

Safran bitkisi hava geçirmeyecek kaplarda saklanmalıdır. Nem ve ışıktan korunmalıdır.

Safran Faydaları Nelerdir?

Hafızayı güçlendirir.

Depresyona karşı yararlıdır. Serotonin düzeyini etkilediği düşünülmektedir.

İştah açıcı

Kadınların adet öncesi semptomlarını hafifletebilir.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyde safranın cinsel gücü artırma özelliği görülmüştür.

Safran Kullanımı

Günlük kullanım 0.5 – 1 gr.

Toz ya da tel halinde satılır.

Ülkemizde safran yerine aspir denilen (yalancı safran) bitki satılmaktadır. Ancak aspirin aroması ve kokusu zayıf olduğu için gerçek safrandan ayırtedilebilir.

Toz halde satılan safranın sahte olma ihtimali fazladır.

Yine başka bir hile ağırlığını artırmak için bal ve yağ emdirilmesidir.

Amerikada safran satışı açıkta degil market yöneticisinin kasasında muhafaza edilerek peşin ödeme karşılığında yapılmaktadır.

Safran bitkisinin zararları ve yan etkileri

Fazla oranda kullanımı zehirleyicidir ve hayati tehlike taşır!

Böbreklere zarar verir.

Kanamaya neden olur.

Düşük yapma riski olduğundan hamile kadınlar kullanmamalıdır.

Belirli dozlar sağlık açısından tehlike yarattığından dolayı herhangi bir rahatsızlık için kişinin kendi başına kullanmaması yerinde olur.
 
SAFRANIN FAYDALARI

-Kokusu yat??t?r?c? ve rahatlat?c?d?r, rahat uyku uyumam?za yard?mc? olur.

- Safran ac?-buruk tad? ile i?tah aç?c?d?r.

-Sinirleri uyar?c? etkisi ile vücuda dinçlik ve kuvvet vericidir.

-Haf?zan?z? güçlendirir.

-Ate?i dü?ürür ve öksürü?ü keser. Bu özelli?i ile özellikle ast?m ve bron?itte faydal?d?r.

-Safran?n karaci?er hastal?klar?nda faydas? görülür.

-Ciltteki ka??nt?lar? ve sivilceleri giderir.

-Adet sanc?lar?n? azaltmakta etkilidir.

-Rahim kaslar?n? uyararak adet söktürücü etkisi gösteren safran bu özelli?i ile dü?ü?e de sebep olabilece?i için hamileler taraf?ndan kullan?lmamal?d?r.

-Di? etlerini kuvvetlendirir. Di?eti a?r?lar?n? azalt?r.

-Uyar?c? etkisi ile cinsel iste?i de artt?r?r.

-Safran kanser hücreleri ile sava??r: Safran içeri?indeki etkin safranal, Crocin; ve picrocrocin ile kanser hücrelerine etkin sava? açmaktad?r. Kanser hücrelerinin büyüme ve geli?mesine engel olan safran, kanser hastalar?n?n sofralar?n?n ba? tac?d?r.

-Alzhe?mer tedavisinde faydal?d?r.

(Tedavinizde mutlaka doktora dan???n?z.)
sprey safran ürünü ve daha fazlas? için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Safranın faydası çok ama ben tadını nedense hiç sevmiyorum. Bana tadı çok ağır geliyor. Bir defasın da hem çorbada hemde pilavda kullanmıştım . Bana göre yemeklerin lezzetini bozdu . Herkesin damak zevki farklı oluyor işte.
 
Geri
Üst