Rutubet nasıl temizlenir?

Uzman SühaN

Administrator
Rutubet nasıl temizlenir?
Bir çok kişinin kabusu olan rutubet, başta eşyaların çürümesi olmak üzere sağlık alanında bir çok problemlere sebep olur. Romatizma başta olmak üzere bir çok hastalık meydana gelir. Rutubeti su buharı olarak da ifade edebiliriz. Bu durum evin kalitesini düşürür, rahatsız eder. Rutubete karşı önlem alınmazsa mobilyalarda, duvarlarda, giysilerde ve eşyalarda deformasyonlar olur ve ilerleyen zamanlarda yosun yada küf oluşumuna zemin yaratır.


Su buharı canlıların (insan, hayvan, bitki) nefes alma ve ya da terlemesinden kaynaklanabileceği gibi duş, yemek yapma, çamaşır yıkama benzeri günlük aktivitelerimiz nedeniyle de oluşabilir. Yine de evlerde sorun olarak nitelendirilebilecek düzeyde rutubetin ana nedeni genellikle evin iyi yalıtılmamış olmasından kaynaklanır.












Dışarıdaki soğuğu, yağmuru ya da farklı bir yerden gelen suyu çeken duvarlar evdeki sıcaklığın da etkisiyle daha fazla su buharı yani rutubet oluşmasına sebep olur. Bunun dışında kullanılan ısıtma kaynağının özelliklerine göre de ev içindeki ısı farklılıkları rutubete neden olabilir. Örneğin bir odada soba yanıyor ve diğer bir oda ısıtılmıyorsa bu durum evde ısı farklılığına, dolayısıyla soğuk ve sıcak havanın karşılaşıp su buharı oluşturmasına neden olur. Ya da doğalgaz tesisatındaki bir sorun nedeniyle bir oda çok ısınırken diğerleri ısınmıyor olabilir.

Pencerelere Dikkat!


Eğer pencerelerin montajı sırasında hatalı çalışma yapılmışsa, dolgu malzemesi ve silikonlama gibi çalışmalar iyi yapılmamışsa pencerelerle duvar arasında boşluk kalır. Böylelikle camlar soğuk havayı ya da suyu sızdırabilir. Bu durumda pencerelerde terleme denilen buğu ve ıslaklık meydana gelir. Ayrıca pencere diplerinde küflenme görülür.


Evin Rutubetli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır ?

Rutubetli ev her zaman kokar. En iyi buradan anlayabilirsiniz. Evin kıyı köşelerini gidip koklayın. Çürük meyve tarzı bir koku varsa bu nemdir. Bunun yanı sıra duvarda küflenme görülür ve duvarlar akar. Liste halinde rutubetli olup olmadığını nasıl anlayacağınızı söyleyecek olursak:

Evde acı bir koku oluşur. Duvarlardan anlayabilirsiniz.
Yağmurlu havalarda duvarlar ıslanır.
Pencere kenarları kararır, küflenir.
Duvarlar küflenir.
Duvarın boyası dökülür.
Duvarlar olması gerekenden daha soğuktur.
Rutubet Nasıl Önlenir, Rutubetin Olmaması İçin Yapılması Gerekenler

Evin içerisinde, özellikle kış aylarda çamaşır kurutmayın. Evin içerisinde kurutulan çamaşır, ortamın su buharını daha çok arttıracaktır.

Evinizde gereğinden fazla bitki bulundurmayın. Bitkiler nefes aldıkça ortamın nemi yükselir.
Evinizi sık sık havalandırmayı ihmal etmeyin.
Nem alıcı cihazlar edinebilirsiniz ancak kişisel tecrübem olmadığı için “tavsiye ediyorum” diyemem.
Evinizin boyası yapılırken anti-küf boyaları tercih edin.
Evinizin ısıtma tesisatını gözden geçirin.
Binanın duvarlarına yalıtım yapın / yaptırın.
Eşyaları (dolap, koltuk, vitrin vs…) duvara yapıştırmayın. Vitrin gibi eşyaları sabitlemeniz gerektiği için bir şey diyemeyiz ancak koltuk, kanepe tarzı mobilyaları duvara yapıştırmayın.