Reçel Yaparken
reçel neden şekerlenir reçel neden küflenir reçeller küflenir reçeller şekerlenir küflenmesi
Reçel kaynatılacağı zaman mümkün olduğu kadar taze ve olgun meyvalardan seçilmeli, bunlardan en ufak bir çürük bulunmamalıdır. Reçel kaynarken tahta kaşıkla karıştırılmalıdır. Reçelin üstünde kaynarken oluşan köpükler, kaynama bittiği zaman sıcak suya batırılmış madeni bir süzgeçle alınmalıdır. Reçelin çok köpürmesini istemeyen kimseler, reçel kaynarken içine çok küçük bir parça tereyağ atmakla bunu önleyebilirler. Reçel kıvama geldikten sonra, çabuk bozulmaması için, sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara, ağzına kadar doldurulmalı ve üzeri hava geçirmeyen bir kağıt veya naylonla örtülmelidir. Reçel kaynatılırken şeker miktarı ne çok fazla, ne de az olmamalıdır. Her iki halde reçel sulanarak bozulur veya kaynatıldıktan kısa bir süre sonra bozulur, şekerlenir, küflenir. İçi dolu reçel kavanozları çok sıcak olmayan havadar bir yerde korunmalıdır. reçel kaynatılırken şurubun kıvama gelip gelmediği, küçük bir tabak içindeki soğuk suya, şuruptan birkaç damla damlatmakla anlaşılabilir. Şurup damlaları suyun içinde yayılmayıp top top durursa kıvama gelmiş demektir. Şeftali Reçeli Çekirdekleri çıkartılmış 1 kg. şeftali, 1,5 kg. toz şeker, 4 bardak su, 2 yemek kaşığı limon suyu. Kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılmış ve dilimlere ayrılmış şeftalileri içinde su olan bir kaba alın. Ayıklama bitince tencereye şeker ve suyu koyun. Orta hararetli ateşte önce şeker eriyinceye kadar daha sonra da harlı ateşte kaynatın. Buna; sudaki şeftalileri, süzdükten sonra ilave edin. Reçel koyulup kıvama gelinceye kadar kaynatmaya devam edin ve limon suyunu ilave edip, bir taşım daha kaynatın. Kavanozlara koyup, ağızlarını folyo kağıt ile kapatın. reçel soğuduktan sonra kapaklarını kapatıp kaldırın.
Reçel kaynatılacağı zaman mümkün olduğu kadar taze ve olgun meyvalardan seçilmeli, bunlardan en ufak bir çürük bulunmamalıdır. Reçel kaynarken tahta kaşıkla karıştırılmalıdır. Reçelin üstünde kaynarken oluşan köpükler, kaynama bittiği zaman sıcak suya batırılmış madeni bir süzgeçle alınmalıdır. Reçelin çok köpürmesini istemeyen kimseler, reçel kaynarken içine çok küçük bir parça tereyağ atmakla bunu önleyebilirler. Reçel kıvama geldikten sonra, çabuk bozulmaması için, sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara, ağzına kadar doldurulmalı ve üzeri hava geçirmeyen bir kağıt veya naylonla örtülmelidir. Reçel kaynatılırken şeker miktarı ne çok fazla, ne de az olmamalıdır. Her iki halde reçel sulanarak bozulur veya kaynatıldıktan kısa bir süre sonra bozulur, şekerlenir, küflenir. İçi dolu reçel kavanozları çok sıcak olmayan havadar bir yerde korunmalıdır. reçel kaynatılırken şurubun kıvama gelip gelmediği, küçük bir tabak içindeki soğuk suya, şuruptan birkaç damla damlatmakla anlaşılabilir. Şurup damlaları suyun içinde yayılmayıp top top durursa kıvama gelmiş demektir. Şeftali Reçeli Çekirdekleri çıkartılmış 1 kg. şeftali, 1,5 kg. toz şeker, 4 bardak su, 2 yemek kaşığı limon suyu. Kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılmış ve dilimlere ayrılmış şeftalileri içinde su olan bir kaba alın. Ayıklama bitince tencereye şeker ve suyu koyun. Orta hararetli ateşte önce şeker eriyinceye kadar daha sonra da harlı ateşte kaynatın. Buna; sudaki şeftalileri, süzdükten sonra ilave edin. Reçel koyulup kıvama gelinceye kadar kaynatmaya devam edin ve limon suyunu ilave edip, bir taşım daha kaynatın. Kavanozlara koyup, ağızlarını folyo kağıt ile kapatın. reçel soğuduktan sonra kapaklarını kapatıp kaldırın.