Ramazan Bayramı Külünçesi
ramazan bayramı yemekleri, tatlıları, pastaları, külünçe nedir, nasıl yapılır, tarifi hakkında genel bilgiler
sevgili melekler siz urfanın yöresel pastası olan külünçeyi paylaşıyorum külünçe genelde ramazan bayramından 2 gün çönce yapılır bayram pastasıdır urfada her ev mutlaka yapar😀 işte tarifi
Malzemeler:
500 gr un (yaklaşık)
1 su bardağı su ya da süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı erimiş sade yağ
2 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
2 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı toz karanfil
Üzeri için;
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı su
YAPILIŞI
Unu derin bir kaba eleyerek koyun. Üzerine kuru mayayı serpip karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp zeytinyağı, erimiş yağ, süt veya su, yumurta, tozşeker ve baharatları ilave edin ve iyice yoğurun. Oldukça katı ve hafif elinize yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında 30-40 dakika dinlendirin. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve parçaları 1 santim kalınlığında ve yemek tabağı büyüklüğünde açın. Varsa külünçe kalıbıyla üzerine bastırıp şekil verin, (istediğiniz şekilde çörek gibi de hazırlayabüirsiniz)
Hazırladığınız çöreklerin üzerine fırça yardımıyla suyla çırpılmış yumurta sürün ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Külünçeleri 180 derece ve altüst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Çıkarıp ılık ya da soğuk olarak servise sunun.
sevgili melekler siz urfanın yöresel pastası olan külünçeyi paylaşıyorum külünçe genelde ramazan bayramından 2 gün çönce yapılır bayram pastasıdır urfada her ev mutlaka yapar😀 işte tarifi
Malzemeler:
500 gr un (yaklaşık)
1 su bardağı su ya da süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı erimiş sade yağ
2 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
2 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı toz karanfil
Üzeri için;
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı su
YAPILIŞI
Unu derin bir kaba eleyerek koyun. Üzerine kuru mayayı serpip karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp zeytinyağı, erimiş yağ, süt veya su, yumurta, tozşeker ve baharatları ilave edin ve iyice yoğurun. Oldukça katı ve hafif elinize yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında 30-40 dakika dinlendirin. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve parçaları 1 santim kalınlığında ve yemek tabağı büyüklüğünde açın. Varsa külünçe kalıbıyla üzerine bastırıp şekil verin, (istediğiniz şekilde çörek gibi de hazırlayabüirsiniz)
Hazırladığınız çöreklerin üzerine fırça yardımıyla suyla çırpılmış yumurta sürün ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Külünçeleri 180 derece ve altüst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Çıkarıp ılık ya da soğuk olarak servise sunun.