Rahmin Ters Durması Gebeliğe Engelmidir?

Uzman SühaN

Administrator
Rahmin Ters Durması Gebeliğe Engelmidir?
7gHVd-217.jpg


rahmin ters durmasının nedenleri
rahmin ters olması


Halk arasında rahmin ters olması tıp dilinde retrovert uterus olarak tanımlanır.Jinekolojik muayene sonrası doktorun rahmin ters olduğunu söylemesi hasta tarafından şaşkınlıkla karşılanır. Hasta kısa bir süre sonra endişe ve korku yaşar.Rahmin ters olması gebeliğe engelmidir ?Bu durum başka sorunlar yaratabilirmi? Tüm merak edilenleri konumuzda görebilirsiniz

Uterus yani rahim dik pozisyonda veya öne doğru veya arkaya doğru olabilir. Kadınların yakşalık %70-80'inde rahim öne doğru durur, %20'sinde ise arkaya doğru durur. Daha az görülmesi bunun anormal bir durum yada hastalık olduğu anlamına gelmez, normal bir durumudur.

Alttaki şekilde kesik çizgilerle izlenen öne dönük rahim (antevert uterus), kırmızı boyalı izlenen ise arkaya dönük rahim (retrovert uterus)'dur
Nedenleri:
Kadınların çoğundan bu durum genetiktir yani yapısal olarak rahim bu pozisyondadır, tamamen normal bir durumdur. Bazı kadınlarda ise rahmin arkaya dönük olmasına neden olabilecek bazı durumlar saptanabilir. Bu tür durumlar saptanmadığı sürece rahmin arkaya dönük olması normal bir vücut değişkenliği olarak kabul edilir ve herhangi bir sakıncası olmadığı için bir tedavi de gerektirmez.
Gebelikte rahmi yerinde tutan bağlarda gevşeme olacağı için doğumdan sonra uterus geriye dönük bir pozisyon alabilir.
Menopozdan sonra da rahmin yerinde tutan bağlar gerginliğini kaybeder ve rahim geriye dönük pozisyonda olabilir.
Rahim etrafında karında geçirilen bazı enfeksiyonlar (pelvik enflamatuar hastalık, PID) veya endometriozis veya geçirilmiş ameliyatlar gibi yapışıklık yapabilen faktörler de bu duruma neden olabilir.
Rahime yakın bulunan karında içerisindeki bazı kitleler veya kistler de rahmi geriye doğru iterek bu duruma sebep olabilir.


Belirtiler:
Yukarıd anlatıldığı gibi sebep olan bir hastalık yoksa yapısal olarsak rahim geriye dönükse bu genellikle bir şikayete sebep olmaz. Nadiren ilişki sırasında veya adet sırasında ağrı gibi şikayetler yaratabilir.
Nadiren sırt ağrısı, tampon kullanırken ağrı oluşması gibi şikayetler de olabilir.


Tanı:
Rahmin hangi pozisyonda olduğu muayenede hasta şişmaz değilse çoğunlukla anlaşılır. Ultrasond da rahmin pozisyonu öne yada arkaya doğru olduğu izlenebilir.

Tedavi:
Muayenede retrovert uterus saptanması durumunda buna sebep olabilecek yukarıda anlatılan hastalıklardan birisi varsa (endometriozis gibi) bunun tedavisi yapılmalıdır fakat çoğunlukta olduğu gibi bir nedeni olmadan geriye dönük saptanan uteruslarda herhangi bir tedavi gerekemez.
Dizleri göğüse çekerek yapılan egzersizler rahmi normal pozisyonuna doğru iterek şikayetlerde geçici bir rahatlama sağlayabilir.
Vajina içeisine yerleştirilen pesser denen aletler retrovert uterusa bağlı şikayetleri azaltmak için denenmişlerdir. Fakat çok etkili olamamıştır.
Arkaya dönen uterusu normal pozisyonuna getirmek için bazı ameliyatlar da denenmiştir fakat günümüzde kesinlikle yapılmayan ameliyatlardır.


Rahmin arkaya dönük olması kısırlığa neden olur mu?
Retrovert uterus saptanan pek çok kadın bu durumdan endişe eder fakat rahmin geriye dönük olması herhangi bir şekilde kısırlığa (infertiliteye) sebep olmaz. Bu kadınlarla rahmin öne dönük olduğu kadınlar arasında gebelik açısından bir fark saptanmamıştır. Rahmi geriye dönük bir kadının gebe kalmasında problem varsa bunun sebebi başka bir patolojidir, araştırılması gerekir.

Rahmin arkaya dönük olması normal doğuma engel olur mu?
Engel olmaz. Gebeliğin ilk aylarından sonra rahim büyüdükçe geriye dönük olma durumu düzelir ve rahmi önek dönük hastalarda olduğu gibi düz pozisyona gelir.


kaynak:jinekolojivegebelik.com
 
Son düzenleme:
Geri
Üst