Rahimin Ters (arkaya Dönük) Durmasi

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Rahimin Ters (arkaya Dönük) Durmasi
rahimin arkaya dönük olması rahmin arkaya dönük olması rahmin içe içe rahim arkada
Rahim, yani gebelik esnasında bebeğin içinde büyüdüğü ve gebe olunmayan dönemlerde içinde barındırdığı rahim iç tabakası sayesinde düzenli olarak adet kanaması görülmesini sağlayan yapı, idrar torbasının üzerine yaslanmış olarak durur. Rahimi yerinde tutan bağların desteği sayesinde gerçekleşen bu konum üreme sağlığı açısından hiçbir sorunla karşılaşmamış ve hiçbir şikayeti olmayan 10 kadından birinde farklıdır ve rahim idrar torbasıyla temas halinde olmak yerine arkaya doğru yer değiştirmiştir. Tam anlamıyla ters duran bir rahim arkada bulunan kalın bağırsağın son kısmı ile yakın temas halinde bulunur.

Kadın Anatomisi

Rahim Neden Ters Durur?

Rutin bir jinekolojik muayene esnasında doktor bir kadına “rahiminin ters durduğunu” söylediğinde genellikle bu durum için bir açıklamada bulunur. Çoğu durumda yapılan açıklama “bu durumun normal olduğu ve bazı kadınlarda hiçbir sorun yaratmadan olabileceği” şeklindedir. Böyle bir açıklama sonrasında kadının bu nedenle bir endişe duyması için hiçbir neden yoktur.

Bazı durumlarda ise yapılan muayene ve diğer bazı incelemelerle rahimin ters durmasına neden olabilecek bir açıklama bulunabilir:

Özellikle birden fazla doğum yapmış olan kadınlarda ve yine menopozda olan kadınlarda rahimi önde tutan bağlar gevşeyerek rahimin arkaya doğru yer değiştirmesine ve ters durmasına neden olabilir. Bu, tedavi gerektiren bir durum değildir.

Bazı durumlarda ise rahimin ters durmasına neden olan olay daha önceden geçirilmiş karın içi ameliyatlar, pelvik enfeksiyonlar veya endometriyozis hastalığına bağlı olarak oluşan organlar arası yapışıklıkların rahimi arkaya çekmesidir. Başka bir belirtiye neden olmadığı sürece bu durumlarda da tedavi gerekli değildir.

Ender görülen diğer bir neden ise genital bölgede yumurtalıklardan veya rahimden kaynaklanan bir kitlenin rahimi arkaya doğru ittirmesidir. Bu tür durumlar genellikle kitlenin ameliyatla çıkarılmasını gerektirir.

Rahimin Ters Durması Hangi Şikayetlere Neden Olur?

Rahimin ters durması çoğu durumda başka bir nedenle yapılan jinekolojik değerlendirmede tesadüfen saptanan bir durumdur ve bir soruna yol açmaz. Çok ender durumlarda rahimin ters durması kadının ilişki esnasında ağrı duymasına veya adet sancılarının şiddetli olmasına neden olabilir.

Rahimin ters durması bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıktığında bu hastalığa bağlı belirti ve bulgular genellikle mevcuttur ve bu belirti ve bulgular altta yatan hastalığın ortaya çıkarılmasında doktor için önemli verilerdir.

Rahimin Ters Durması Tedavi Edilmesi Gereken Bir Durum mudur?

Kadında bir şikayete neden olmadığı sürece bu durumun tedavi edilmesi gereksizdir.

Rahimin ters durması beraberinde başka bir hastalık olmadığı sürece gebe kalmayı engelleyen bir durum olarak görülmemektedir.

Rahimi ters duran bir kadın gebe kaldığında çoğu durumda ilerleyen gebelik haftasıyla birlikte rahim bulunduğu yerden kalkarak öne doğru hareket eder ve gebelik seyrince herhangi bir normaldışı durum ortaya çıkmaz
 
Ce: Rahimin Ters (arkaya Dönük) Durmasi

emeğine sağlık canım
 
Ce: Rahimin Ters (arkaya Dönük) Durmasi

valla emeğime sağlık baya uzun bir bölümdü nihayetinde bitti..çok şükür..
 
Geri
Üst