Rahim Yırtılması Nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Rahim Yırtılması Nedir?
rahim yırtığı nedir,rahim yırtığı neden olur,ilişki sırasında rahimde yırtık olması,perine yırtığı,rahim yırtığının tedavisi,rahim yırtığı hakkında bilgiler



Rahim yırtılması, rahim duvarında genelde önceki bir sezaryen kesiğinin bölgesinde meydana gelen bir yırtıktır. Komple bir yırtıkta yırtık rahim duvarının bütün tabakalarından geçebilir ve sonuçlar anneyle çocuk için kötü olabilir.Rahim yırtılması, rahim duvarında genelde önceki bir sezaryen kesiğinin bölgesinde meydana gelen bir yırtıktır. Komple bir yırtıkta yırtık rahim duvarının bütün tabakalarından geçebilir ve sonuçlar anneyle çocuk için kötü olabilir.

Neyse ki bu yırtıklar nispeten nadir gerçekleşir; hiç sezaryen veya başka bir ameliyat olmamış ya da başka yırtık yaşamamış kadınlarda çok çok nadirdir. Rahim yırtılmalarının büyük çoğunluğu doğum sırasında meydana gelir ama doğum öncesinde de vuku bulabilir.
Sebepler
Rahim yırtıklarının çoğunluğu önceki sezaryen skar bölgesinde meydana gelir. Bu yırtıklar doğum sırasında meydana gelmeye eğilimlidir çünkü yırtığın sancıların stresi altında açılması en olasıdır.

Tipik alt-enlemesine rahim kesisiyle sezaryen olduysanız ve vajinal doğum sonrası sezaryen için iyi bir aday sayılıyorsanız çoğu çalışma doğum sırasında yırtık riskinin %1’den az olduğunu tahmin ediyor.

Diğer yandan, rahmin üst, daha kaslı kısmına dikey uzayan klasik bir sezaryen kesisi olduysanız yırtık riskiniz daha yüksektir ve doğum başlamadan önce sezaryen için gün almalısınız. Aynısı başka tür rahim ameliyatı, örneğin fibroid alma veya şekil bozukluğu olan rahmi düzeltme ameliyatı geçiren kadınlar için de geçerlidir. Daha önce yırtığınız olduysa otomatik olarak sezaryen için gün alın.

Skarsız bir rahmin yırtılması çok olağandışı olsa da mümkündür. Risk faktörleri arasında beş veya daha çok çocuk sahibi olma, rahim duvarının iyice derinine yerleşmemiş bir plasenta, (amniyotik sıvı veya ikiz ya da daha çok bebek taşımaktan kaynaklanan) aşırı şişkin bir rahim, (spontan ya da oksitosin veya prostaglandins gibi ilaçlardan kaynaklanan veya plasenta abrupsiyonunun sonucu olan) aşırı sık ve kuvvetli sancılar ve annenin pelvisi için aşırı büyük olan bir bebekle uzun bir doğum bulunur.

Rahimde araba kazası veya eksternal sefalik versiyon ya da zor forseps doğum gibi bir işlemden kaynaklanan travma, plasentanın elle zor alınmasının yapabileceği gibi rahimde yırtığa neden olabilir