Rahim polipleri kısırlık yaparmı?

Uzman SühaN

Administrator
Rahim polipleri kısırlık yaparmı?
Rahim poliplerinin kesin oluşum nedenleri bilinmemekle birlikte, hormonal faktörlerin etkin rol oynadığı düşünülmektedir. Rahip polipleri östrojene duyarlıdır. Bu, poliplerin de rahim iç katmanının östrojene verdiği yanıta benzer tepki verdiği anlamına gelir. Östrojen döngüsü ile gelişme gösterirler.



Rahim poliplerinin kısırlıkla ilişkili olduğu ortaya çıkarılmıştır. Poliplerin varlığı durumunda kısırlık ile karşılaşılırsa, poliplerin çıkarılması tekrar hamile kalınmasına imkân sağlayabilir.



• Rahim polipleri aynı zamanda tüp bebek uygulamasına giren kadınlarda da düşük yapma riskini arttırmaktadır. Eğer tüp bebek tedavisi düşünüyorsanız ve rahminizde polipler varsa, doktorunuz embriyo transferi öncesi poliplerin çıkarılmasını isteyebilir.






5.jpg







Doktorunuz rahim poliplerinin varlığından şüphelenirse, kesin tanı için aşağıdaki testler veya işlemlerden bazılarını isteyecektir:


• Transvajinal ultrason: Vajinaya yerleştirilen ince değnek benzeri bir cihazın göndermiş olduğu ses dalgaları ile rahim içi görüntüleri elde edilir. Ayrıca, Hysterosonography olarak bilinen bir prosedür de kullanılır. Bu prosedürde tuzlu su çözeltisi küçük bir tüp aracılığıyla vajinadan rahim içine enjekte edilir. Tuzlu çözelti enjeksiyonu rahim boşluğunu genişleterek daha net görüntüler elde edilmesini sağlar.


• Histeroskopi: Doktorlar rahim poliplerinin teşhis ve tedavisi için histeroskopi denilen bir işleme de başvurabilir. İşlem esnasında vajina ve rahim ağzından ince, esnek ve ucunda ışık olan bir teleskop (histereskop) ile rahim içine ulaşılır. Histeroskopi, doktorunuzun rahim içini incelemesine ve bulunan poliplerin çıkarılmasına olanak sağlar. Bu şekilde takip prosedürlerine yönelik ihtiyaç da ortadan kalkar.


• Kürtaj: Kürtaj işlemi sırasında, rahim iç katmanlarını kazımak için uzun metal bir araç kullanılır. Laboratuar testi için örnek polipler elde edilir. Doktorunuz kürtaj işleminden önce ve sonra rahim içinin durumunu görmek için histeroskopi prosedüründen yararlanabilir.


Rahim poliplerinin çoğu iyi huyludur ve kanserli değildir. Ancak, rahimdeki bazı prekanseröz değişiklikler (endometrial hiperplazi) veya rahim kanseri (endometrium kanseri) de rahim polipleri gibi görüntü oluşturabilir. Poliplerin rahim kanseri olmadığından emin olmak için laboratuara doku örneği gönderilebilir.


TEDAVİ VE İLAÇLAR


Rahim poliplerinin tedavisi için aşağıdaki seçeneklere başvurulur:


• İzlem: Belirti ve şikayetlere neden olmayan küçük polipler kendiliğinden kaybolabilir. Rahim kanseri riski olmadıkça tedavi edilmeleri gereksizdir. Bu nedenle takip edilmesi önerilir.


• İlaç: Progestin ve gonadotropin salgılatıcı hormon agonistleri dahil olmak üzere bazı hormonal ilaçlar, rahim poliplerinin küçülmesinde ve belirtilerin azalmasında etkili olmaktadır. Ancak bu ilaçların kullanımı genellikle kısa vadeli bir çözüm olmaktadır. İlaçların durdurulması halinde belirtiler çoğunlukla tekrarlar.


• Kürtaj: Rahim iç duvarlarını kazımak için ucunda oval aparat olan ince uzun metal bir metal kullanılır. Poliplerin alınması ve laboratuar için doku örneği elde edilmesi için kürtaj işlemi yapılır. Kürtajdan önce ve sonra rahim içini görebilmek için histeroskop’tan da yararlanılır.


• Poliplerin ameliyatla çıkarılması: Histeroskopi sırasında, gerekli küçük cihazlar histeroskop içine yerleştirilir. Histereskop tespit edilen poliplerin çıkarılmasını sağlar. Alınan polipler mikroskopik inceleme için laboratuara gönderilebilir.


Poliplerin kanserli çıkması durumunda doktorunuz değerlendirme ve tedavi için atılacak adımları sizinle konuşacaktır. Rahim polipleri nadiren tekrarlayabilir. Tedavi sonrası tekrarlamaları halinde daha fazla tedaviye ihtiyaç var demektir.
 
Geri
Üst