Radyoterapi Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Radyoterapi Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?
radyoterapi nedir nasıl uygulanır yan etkileri bulantı kusma saç dökülmesi ile ilgili bilgiler burada melekler
Günümüzde en illet hastalıkların başında kanser geliyor.Akciğer kanseri , cilt kanseri gibi pek çok çeşiti bulunan bu hastalığın tedavisi sırasında kullanılan yöntemlerin başında ışın tedavisi yani kemoterapi gelir.


radyoterapi-16f.jpg



Radyoterapi ile ilgili ayrıntıları bilgileri Acıbadem Hastanesi Kozyatağı’ndan Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Işık Aslay ile Radyasyon Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melahat Garipağaoğlu'ndan alıyoruz;

Radyoterapi, radyasyonla tedavi anlamına geliyor. 100 yıl önce radyoaktif ışınların keşfinden bu yana radyasyon, tıpta tanı ve tedavi amacıyla, gün geçtikçe yaygınlaşarak kullanılıyor. Radyoterapi kanserli hastaların tedavisinde uygulanan en etkili yöntemlerden biri. Bu yöntem, kanserli hücrelerin büyümesini, üremesini ve normal dokulara yayılmasını önlüyor. Çoğu durumda, radyasyon tedavisi, tümörü tam olarak yok edebiliyor. Bu tedavi tek başına yapılabileceği gibi, ameliyat öncesi, sonrası ya da kemoterapiyle birlikte de uygulanabiliyor. Radyasyonun tehlikeleri hakkındaki yaygın endişelere karşın günümüzde uygulanan radyoterapiyle kanser vakalarının tedavisinde önemli başarılar elde ediliyor.

Radyoterapi konusunda yaşanan en büyük endişe radyasyonun sağlam dokulara da zarar vermesi yönünde. Oysa yeni teknolojilerle sağlam dokuları korumak mümkün. Hastalığa göre değişmekle birlikte, radyasyon tedavisi genellikle birkaç hafta süresince ve haftada 5 gün veriliyor. Radyoterapinin yan etkileri ise - uygulandığı organ ve dokulara göre değişmekle birlikte - en sık iştahsızlık, kusma ve bulantı. Radyoterapi sırasında görülen yan etkilerin çoğu tedavi bitiminden kısa bir süre sonra tamamen kayboluyor ya da çok azalıyor. Ancak yine de yan etkilerin hafiflemesini sağlamak ve tedavinin başarısını artırmak için radyoterapi sürecinde ve sonrasında sağlığa özel bir önem göstermek gerekiyor.

Peki Ya Yan Etkileri?

Radyoterapi kanda ciltte ve bölgesel olmak üzere üç şekilde yan etki gösterebilir.

Bu yan etkilerden en çok rahatsızlık duyulanı bulantı,kusma ve iştahsızlıktır.

İştah azalsa bile, doktorun önereceği tarz besinleri almaya azami gayret sarfetmek gerekir. Hızlı kilo kaybı vücudun direncini düşürür, bu da tedaviyi etkileyebilir. Yağlı, baharatlı, kızartma türü yiyeceklerden, çok sıcak ve çok soğuk ya da asitli içeceklerden tedavi süresince uzak durmak faydalı olacaktır. Sağlıklı bir beslenmeye devam etmek, tedavi için çok önemlidir. Gerekirse, ağız içi sorunları geçene kadar yüksek kalorili solüsyonlarla takviye yapılabilir. Yemek yeme zorluğunuzu doktora mutlaka bildirmeniz gerekir. Boğaz çok tahriş olmuş, yeme-içme sancılı bir hal almışsa, tedaviye bir süre ara vermek de gerekebilir. Bu tür yan etkiler tedavi tamamlandıktan sonra birkaç hafta kadar daha devam edebilir.


Bazı hastalar tedavi süresince, hatta ilk günlerden başlayarak bulantı ve bazen kusmadan yakınırlar. Tedavi alanı mideye ne kadar yakınsa, bu yakınma o kadar yaygındır. Bazen bulantı hissi nedeniyle yemek yeme problemi olan hastalarda hızlı kilo kaybı başlar. Bu durum da kastanın kendini halsiz, yorgun hissetmesine ve vücut direncinin düşmesine yol açar. Bunu önlemek için doktor mide bulantısı ve kusmayı önleyici ilaçlar verecektir. Günümüzde bu konuda çok etkili yeni ilaçlar mevcuttur. Radyoterapi biter bitmez bulantı ve kusma yakınmaları da kalmayacaktır.


Kanser gibi ağır bir hastalığa yakalanma riskini azaltmak için bizim de yapabileceğimiz bazı şeyler var melekler.Kanser riskini en aza indirmek için alacağımız ufak tefek önlemlerle bu illetten uzak kalmamız nispeten mümkün.Mesela akciğer kanserine karşı sigaradan uzak durmak bunlardan biri..

Hepinize sağlıklı ve sorunsuz günler diliyoruz melekler :tik:
 
Geri
Üst