Prostaglandinler nedir nelerden sorumludur ?

Uzman SühaN

Administrator
Prostaglandinler nedir nelerden sorumludur ?
Prostaglandinler yaralanma ve hastalıkla mücadelede yer alan doku hasarı veya enfeksiyon yerlerinde yapılan bir grup lipid grubudur. Enflamasyon, kan akışı, kan pıhtısı oluşumu ve doğum eylemi gibi süreçleri kontrol eder.Prostaglandinler, vücudunuzdaki önemli fizyolojik süreçler üzerinde çok fazla etki yapan hormondur. Sağlığınız üzerinde olumlu ve olumsuz etkilere sahiptirler. İnsan vücudu, yaşam sürecini düzenleyen hassas bir hormon dengesi, nörotransmitter ve fizyolojik olarak aktif maddeler üzerinde çalışır. Fizyolojik açıdan aktif maddelerden en önemlilerinden biri, vücudun hemen hemen her hücresinde görülen prostaglandinlerdir. Ama ne yaptıklarını tam olarak biliyor musun? Prostaglandinlerin kadın vücudunda oynadığı rolü inceleyelim.


Prostaglandinler.png




Prostaglandinler vücuttaki birçok organ ve dokuda bulunur ve çok çeşitli fonksiyonları yerine getirirler. Temel görevlerinden bazıları kan basıncını düşürmek ve düz kasların kasılmasını ve rahatlamasını sağlamaktır. Aynı zamanda, şişme ve ağrı gibi reaksiyonları tetikleyen vücudun yaralanma ve hastalığa tepkisinin önemli bir parçasıdır. Prostaglandinler rahim endometriyum astarından her ay salınırlar. Bu, menstrual dönemde astarın gevşeyip kanamasına yardımcı olmak için uterusun kasılmalarını tetikler.

Prostaglandinler nelerden sorumludur ?


Prostaglandinler ayrıca iltihaplanma ve ağrıya duyarlılığı arttırıcı etkilere sahiptir. Aşırı prostaglandinler bir dönemden önce üretildiğinde, bazen PMS ile birlikte gelen baş ağrısı, bel ağrısı, yorgunluk ve mide bulantısı duygularını kötüleştirerek kan dolaşımına erişebilirler. Prostaglandinler ayrıca bağırsakta ve solunum yollarındaki kasların kasılmasını ve gevşemesini düzenlemek için görev yapıyor. Prostaglandinler, özellikle iyileşme süreciyle ilişkili olduğu için, vücudun çeşitli süreçlerini kontrol eder. Prostaglandinler, spesifik reseptörlere etki ederek hareketlerini yerine getirirler; en az sekiz farklı prostaglandin reseptörü keşfedilmiştir. Vücut boyunca farklı organlarda bulunan bu reseptörlerin varlığı, hangi reseptör ile etkileşime girdiğine bağlı olarak her prostaglandin in farklı hareketlerinin yapılmasını sağlar.

Prostaglandinler adet dönemi.jpg





Prostaglandinler ile Olası Sorunlar


Prostaglandinler üretimi ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir, bu da vücutta istenmeyen iltihaplara neden olur. Prostaglandinler strese karşı doğal bir yanıtın bir parçasıdır, ancak aşırı prostaglandin üretimi ağrı ile kronik problemlere neden olabilir. Ağrılı menstrüasyon, artrit, ağır adet kanaması ve bazı kanser türleri aşırı prostaglandin seviyelerine bağlıdır. Bazı anti-inflamatuvar ilaçlar, bu hormonların üretimine neden olan enzimleri bloke ederek iltihaplanmayı azaltarak çalışırlar. Bazen, vücut yarayı iyileştirmek ya da doğumu başlatmak için yeterli prostaglandin yaratmaz. Bu herhangi bir kronik sağlık durumuyla bağlantılı olmasa da yapay prostaglandinler yardımcı olabilir.Enflamasyona bağlı aşırı prostaglandin üretimi şu yollara neden olabilir:

Artrit
Ağır menstrüel kanamalar
Ağrılı menstrüel kramplar

Prostaglandin oluşumlarına etki eden uyarıcılar:

E vitamini, C, B3 ve B6
Magnezyum
Çinko



Prostaglandinler çok kısa ömürlüdür ve vücut tarafından hızla parçalanırlar. Eylemlerini yalnızca üretildikleri yerin hemen yakınında gerçekleştirirler; bu onların hareketlerini düzenlemeye ve sınırlamaya yardımcı olur.Prostaglandinlerin yüksek seviyeleri hasara veya enfeksiyona yanıt olarak üretilir ve kızarıklık, şişme, ağrı ve ateş semptomlarıyla ilişkili olan iltihaba neden olur.

Adet dönemleriniz sancılı ise ve mide bulantısı yaşıyorsanız bu muhtemelen başka bir tıbbi koşul yoksa Prostaglandinler den kaynaklanabilir. Yapılan araştırmalarda aşırı adet sancısı çekenlerin, hiç adet sancısı çekmeyenlere göre Prostaglandinleri nin yüksek olduğunu göstermiştir. Adet dönemizini daha konforlu geçirmeniz açısından E vitamini, C vitamini ,B3 Ve B6 vitamini, çinko magnezyum içeren besinleri tüketin. Ayrıca magnezyum ve çinko içeren takviyeleri kullanabilirsiniz.
 
benim regl dönemide çok sancılı geçiyor demek ki sebep prostaglandinlerden miş . Adet sancısı için verdiğiniz önerileri dikkate alıp uygulayacağım. valla bilmediğimiz şeyleride bu site sayesinde öğreniyoruz. İyiki varsın MELEKLER MEKANI 😉
 
Geri
Üst