Plasenta (Bebeğin Eşi) Nedir Ne İşe Yarar

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Plasenta (Bebeğin Eşi) Nedir Ne İşe Yarar
Plasenta (Bebeğin Eşi) Nedir Ne İşe Yarar biz daha çok buna bebeğin eşi adını kullansak ta bu tıp dilindeki adı ile plasenta kısacası anne ve bebek arasındaki alışverişi sağlayan bir yapıdır. Aynı zamanda buna halk arasında kordon adı da verilir. Yaklaşık ilk 3 ay içinde oluşumunu tamamlayan plasenta bebek ve anne arasındaki her türlü alış veriş akımını sağlayan bir organdır. Bebek doğana kadar da bu işlevini devam ettirir. Plasentanın görevi ta ki doğuma kadar devam eder doğumdan sonra bebeğin eşi de annenin rahminden dışarı atılır. Plasenta anne rahminden çıktığında yaklaşık yarım kilo ağırlığında ölçülmüştür.



Sperm daha ilk seferde yumurtayı döllediğinde plasentanın bir bölümünü de oluşturur. Yani aslında döllenmeden sonra bölünerek çoğalan hücreler topluluğundan bazı bölümleri de plasentanın oluşumu içindir. Bu plasenta daha sonra bebeğin kordon bağı ile bağlanır anne ile bağlanarak besin ve oksijen akımını sağlar. Nasıl ki anneden bebeğe bazı akımlar gerçekleşiyorsa bebekten de anneye geçiş söz konusudur. Yani bebeğin metabolizma atıkları anneye geçerek plasenta sayesinde dışarı atılır yine bebeğin sindirim ya da solunum gibi gereksinimleri de plasenta tarafından sağlanır. İşte bu mucizevi olayı araştırınca ve gerçekleri öğrenince gerçekten Allaha olan şükür etme sebebimiz artıyor. Ne kadar her şey bu kadar muntazam ve bir düzen içinde işliyor ama değil mi? İşte plasenta olmasaydı bu oluşumlar da olmazdı. Plasenta sayesinde bebek ve anne arasındaki alışveriş dışında bir de bu hamilelikte gerekli olan hormonların üretilmesi ve salgılanması gerçekleşiyor.

Progesteron hamilelikte gerekli olan hormonlardan biridir ilk başlarda plasenta oluşmadığı için hamileliğin ilk zamanlarında bunun üretilmesi ve salgılanması görevini korpus lüteum adında bir yumurtalık kisti gerçekleştirir. Plasenta oluştuğunda bu görev plasentaya devredilir. Yine östrojen ve hamileliğin en önemli hormonu olan beta hcg de plasenta yardımı ile üretilir ve salgılanır.



Plasenta bebeğin doğumdan yaklaşık 5 dakika sonra rahimden ayrılır. Ama bazı durumlarda bu sürenin uzayabildiği de söylenir. Bazı durumlarda ise yapışık olduğu görülmüştür bu durumda elle müdahale ile plasenta ayrılması sağlanır. Sezaryen doğumlarda ise bebek alımından sonra plasenta da doktor yardımı ile dışarı çıkarılır. Plasenta denilen şahane bu organın saymakla bitmeyen görevleri vardır. Bebeğin değişen ihtiyaçlarına anında karşılık veren sağlam ve esnek bir yapıya sahiptir. Kimi zaman bir akciğer görevi üstlenen plasenta kimi zaman böbrek işlevi görür. Plasenta bebeğin hareketlerini kısıtlamaz, rahatça hareket edebilmesini sağlayan esnek bir yapıdadır. Plasentanın bir önemli görevi de bebeğin ilk 3 ayında yakalanabileceği muhtemel enfeksiyonlardan da korur. Plasenta dediğim gibi harika bir yapıdan oluşuyor akıllı hücrelerden meydana gelen plasenta bebeği her türlü tehlikelerden uzak tutuyor. Yani anne adayı hamileyken kansere yakalansa bile bu kanser hücrelerinin bebeğe geçmesini engelleyen bir yapıya sahip plasenta.